HPV’den Korunmak İçin 10 İpucu

HPV’den Korunmak İçin 10 İpucu
6 Ocak 2021 08:33

HPV (Human Papilloma Virüs) in cinsel yolla bulaşan ve kansere yol açabilen bir virüs olduğunu belirten Prof. Dr. Deniz Ulaş, virüsle ilgili en büyük sıkıntının tek temasla %70 karşı tarafa bulaşma riski olduğunun altını çizdi. Bulaşma için tam cinsel ilişkiye gerek olmadığını açıklayan Prof. Dr. D. Ulaş Hızlı, sürtünme ile de HPV in bulaşabileceğini, kondomun HPV den koruma sağlamayacağını belirtti.

 

 

HPV’in 200 e yakın çeşiti vardır. Bu türlerden bazıları genital siğile neden olurken bazıları da rahim ağzı kanseri, penis kanseri gibi bazı kanserlere neden olmaktadır.

Yüksek bulaşıcılık oranı HPV’in dezavantajı iken aşısının olması en önemli avantajıdır. Ancak ne yazık ki HPV aşısı ülkemizde rutin aşı programında yoktur. HPV aşısı özel kliniklerde veya hastanelerde hastanın isteği üzerine yapılmaktadır.

HPV’den Korunmak için 10 ipucu

  • HPV aşısı olun

HPV aşısı HPV den korunmada en önemli noktadır. Dünya sağlık örgütü 9-26 yaş arasında tüm kız ve erkek çocukların aşılanmasını önermektedir. Esas vücut HPV ile karşılaşmadan önce aşının yapılması gerekir. HPV aşısı kadında ve erkekte hem kanserden hem de genital siğilden koruma sağlar.

Şuanda ülkemizde ikili aşı ve dörtlü aşı şeklinde 2 tip aşı bulunmaktadır. Dünyada kullanılmaya başlanan dokuzlu aşı henüz ülkemizde bulunmamaktadır.

  • Şüpheli kişilerle ilişkiden kaçının

HPV den kesin olarak korunmanın yolu hiç cinsel temasta bulunmamaktır. Ancak gerçek hayatta bu mümkün olamayacağı için, sizin yapmanız gereken cinsel hayatı karışık, multipartnerli enfekte kişilerle temastan kaçınmanızdır.

  • Kondom kullanın

Kondom HPV den tam anlamıyla korumaz. Çünkü virüs tam ilişki olmadan, sürtünme ile de bulaşabilir. Ama kondom kullanmak en azından diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruma sağlayacaktır. Ayrıca kondom kullanmak istenmeyen gebeliği ve kürtaj ihtiyacını azaltacaktır.

  • Sık partner değiştirmeyin

HPV için en önemli risk çok partnerli olmaktır. Çok partner demek daha çok risk demektir.

  • Düzenli beslenin

HPV bulaştıktan sonra vücuttan temizleyecek bir ilaç henüz yoktur. Virüsü insanın kendi bağışıklık sistemi temizler. Bağışıklık sistemi güçlü olan birine virüs bulaşsa bile 2-3 ay içinde vücuttan kendi kendine temizlenecektir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin de en önemli yolu düzenli beslenmedir. Dengeli, proteinden zengin, bağışıklık sistemini uyaran gıdalarla beslenmek HPV nin bulaşmamasını, virüs bulaşsa bile vücuttan kolayca atılmasına fayda sağlayacaktır.

  • Düzenli egzersiz yapın

Egzersizin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyoruz. HPV de direk bağışıklık sistemi ile ilgili bir virüs. Bu bağlamda düzenli egzersiz virüsten korunmanıza katkı sağlayacaktır.

  • Düzenli uyku uyuyun

Düzenli uyku da beslenme ve egzersiz gibi bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu mekanizma ile HPV den koruma sağlar.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirici takviye vitaminler alın

Piyasada bağışıklık sistemini güçlendiren birçok preparat bulunmaktadır. Bağışıklık sisteminizin zayıf olduğunu düşünüyorsanız, FDA onaylı vitaminleri tercih ederek bağışıklık sisteminizi daha da güçlendirebilirsiniz.

  • Stresten uzak durun

Yapılan çalışmalar stresin bağışıklık sistemini çökerterek birçok hastalığa neden olduğunu göstermektedir. Aynı şekilde stres HPV in bulaşma riskini artırır, bulaştıktan sonra da virüsün atılmasını zorlaştırır. Stresle baş etmekte güçlük çekiyorsanız profesyonel destek almaktan kaçınmayın.

  • Düzenli jinekolog kontrollerinizi yaptırın

HPV in kadınlarda neden olduğu rahim ağzı kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Çünkü rahim ağzı kanseri yıllar içinde gelişir. Kanser gelişmeden önce smear testinde hücresel bozukluklar görülür. Bu nedenle yıllık kadın doğum kontrollerinizi aksatmayın, düzenli smear testi yaptırın.

 

Detaylı bilgi için : https://drdenizulas.com

Instagram : https://www.instagram.com/doc.dr.denizulas/