Hong Kong’da eylem başkadır

Hong Kong’da eylem başkadır
2 Ekim 2014 08:16

Günlerdir sokaklarda yatan Hong Kong’lu göstericiler “İstifa gelmezse hükümet binalarını işgal ederiz” dedi, bir yandan da ‘protesto nasıl yapılır’ dersi verdi.

 

 

Hong Kong Yönetimi Başkanı Leung Chun- ying dün sokaktakilere kulak vermek yerine Çin’in 65. kuruluş yıldönümünü kutlarken, üniversite öğrencilerinin başını çektiği ‘gerçek demokrasi’ yanlısı göstericiler yönetime ikinci kez ültimatom verdi. Öğrenci Federasyonları Başkan Yardımcısı Lester Shum, Leung’a istifa etmesi için dün geceye kadar mühlet tanıdı ve istedikleri olmazsa hükümet binalarını işgal etme tehdidini yineledi. Shum dün düzenlediği basın toplantısında Çinli bir yetkiliyle de görüşmek istediklerini söyledi. Leung önceki gün istifanın ülkeyi daha da geriye götüreceğini savunup “Derhal evinize dönün” çağrısı yapmıştı.

 

 

ÖRNEK BİR PROTESTO

 

 

Buna karşın ulusal tatil olması sebebiyle sokaklar kalabalıklaştı ve gösteriler daha da yayıldı. Halk finans merkezi, Causeway Bay ve Mong Kok’tan alışverişin merkezi kabul edilen Tsim Sha Tsui’ye taştı. Sokaklarda tam bir ‘aile havasının’ hüküm sürmesi ise gözlerden kaçmıyor. Polisin yeniden biber gazıyla müdahale etme ihtimaline karşı barikatlar kuran göstericiler su, meyve, yağmurluk, havlu, deniz gözlüğü, maske ve çadırların satıldığı açık hava dükkânları kuruldu. BBC’ye göre sadece Hong Kong’daki eylemlerde görülebilecek 7 şey ise şöyle: Dersleri boykota rağmen yollarda ev ödevlerini yapan öğrenciler, evlendikten sonra düğün fotoğraflarını barikatların önünde çektirenler, barikatlara asılan “Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz” yazılı pankartlar, polisin aşırı güç kullanımından şemsiye gibi antik savunma sanatlarıyla korunmaya çalışanlar, çok sıcak olduğu için bir gönüllünün elindeki spreyle sokaktakilere su fışkırtması, savaş anıtının olduğu yere “Çimlere basmayınız” tabelası yazılması ve herkesin buna uyması, sokakların son derece temiz tutulması ve atıkların geri dönüşüme yollanması.

 

 

Törenle ilgili olarak ise protesto liderleri Victoria Limanı’ndaki bayrak töreni esnasında olay çıkmaması konusunda halkı uyarsa da limana bakan Bauhinia Meydanı’nda toplanan bir grup öğrenci Çin milli marşını yuhaladı. Her yıl en çok ilgi toplayan havai fişek gösterileri ise iptal edildi.

 

 

Kaynak: REUTERS/ BBC