Hikmet Sami Türk: Meclis Başkanı sıfatıyla yarış doğru değil

Hikmet Sami Türk: Meclis Başkanı sıfatıyla yarış doğru değil
14 Ocak 2019 13:07

Binali Yıldırım’ın yerel seçimlerde AKP’nin İstanbul adayı olduğu halde Meclis’teki görevinden istifa etmemesini değerlendiren Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, “Meclis Başkanı sıfatıyla yarış doğru değil” ifadelerini kullandı.

 

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı için yapılan yarışın, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın açıklamalarının aksine siyasi bir yarış olduğunu söyledi.

 

“Siyaset belli kamu görevlerine gelmek için yapılan bir çalışmadır” ifadelerini kullanan Türk, sözlerine şöyle devam etti: “Siyasi Partiler Kanunu’nda parti tanımı da bu anlamda önemlidir. İstanbul’un Büyükşehir Belediye başkanlığı için yapılan yarış siyasi bir yarıştır bütün adaylar bakımından. Bunu bir partinin adayı olarak yapıyorsunuz. Bağımsız aday olarak da değil. Bağımsız aday olarak da yapılsa yine siyasi çalışmadır. Bu çalışmaya siyasi çalışma denmezse başka hiçbir çalışmaya siyasi çalışma denemez. O nedenle Meclis Başkanı’nın savunması yanlış zeminde değerlendirilmelidir.”

 

Sami Türk, Anayasanın 94. maddesi ve Mahalli İdareler Seçim Kanunu’nun 17. maddesinin açık olduğunu, milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile mahalli idarelerin adaylıklarını koyabilmek, aday gösterebilmek için görevlerinden istifa etmek zorunda olmadığını kaydetti.

 

Burada Meclis Başkanı’nın sayılmadığını kaydeden, Türk, “Meclis Başkanı olarak olmaz deniyor. Siyasi Partiler Kanunu’nun 24. maddesinin de ortada. Bu maddenin ikinci fıkrasına göre, TBMM başkanı ve başkanvekilleri üyesi bulundukları siyasi partinin ve parti grubunun Meclis içindeki veya dışındaki siyasi faaliyetlerine katılamazlar. Büyükşehir belediye başkanları Vali’den daha fazla yetkili. Bütün İstanbul sınırlarını kapsayan yetkilere sahip. Gösterilmesinde hiçbir sorun yok ama Meclis Başkanı olarak o mücadeleye giremez. Tüm bu kanun hükümlerine aykırı. Siyasi etik ile de bana göre bağdaşmaz” şeklinde konuştu.

 

Fatih Erboz / Yeniçağ

 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/hikmet-sami-turk-meclis-baskani-sifatiyla-yaris-dogru-degil-220404h.htm