HDP’nin evetçi olduğu anlatılmalı

HDP’nin evetçi olduğu anlatılmalı
19 Şubat 2017 17:30

Geçenlerde bir yazımda HDP’nin son senelerde AKP ile olan planları nedeniyle Türkiye’de demokrasinin önünü tıkadığını, şimdi de referandumda hayır diyor olmasının evetçilere yaradığını yazmıştım.

 

 

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 
Bu konuyu bugün biraz daha açmak istiyorum.

 
Ki, Prof. Feyzioğlu’nun facebook sayfasında bu konuda çok net ifadeler gördüm bugün.

 
Anayasa değişikliğini HDP ve PKK’nın da desteklediğini söylemiş Feyzioğlu yaptığı konuşmalardan birinde.

 
Feyzioğlu gerçi şu açıdan bakmış, “Referandumdan evet çıkarsa Türkiye’de demokrasi çökeceği için Türkiye’ye uluslararası alanda demokrasi dışı ülke muamelesi yapılır ve demokrasi dışı ülkelerde PKK gibi örgütlere özgürlük savaşçısı gibi bakıldığı için, PKK bu durumdan istifade ederek, uluslararası planda meşruiyet kazanır.”

 
Bu bakış açısına da tamamen katılıyorum ama ben bir de bugüne kadar süren o doğrudan açıyı (geometrik anlamda doğru) anlatmak istiyorum.

 
Şimdi önce geriye doğru biraz hatırlarsak, HDP Türkiye’nin demokrasi sorunları ile ilgili konularda şu ana kadar hep AKP’nin yanında oldu.

 
Ve demokrasi tarafının karşısında durdu.

 
Gezi Parkı olayını hatırlayın.

 
İçinde Vatan eski yazarı Mutlu Tömbekici gibi bir humanistin de olduğu agaçları yıktırmama çabası ile başlayan o olayda, HDP, “bunu yapanlar ulusalcılar” diyerek, hükümete destek verdi.

 
O ilk gün ağaçların sökülmesine karşı HDP’li Sırrı Süreyya Önder de Gezi Parkı’nda olmasına rağmen HDP hemen sonraki günlerde söylemleri ile hükümetin yanında yer aldı.

 
Sonra 12 Eylül 2010’da bugün hükümet tarafından hapse tıkılan aydınların da desteklediği referandumu, HDP de destekledi.

 
Hükümet bu anayasa değişikliğini yaparsa devletin üniter yapısı hükümlerinin anayasadan çıkmasının önü açılırdı.

 
O aralar çözüm süreci denen şey gündemdeydi ve HDP aklı sıra Erdoğan ile anlaşarak, “Türkiye Cumhuriyeti’nin statükocu güçlerinden” kurtulacak ve en azından bir özerklik alacaktı.

 
Hatta bu konuda o kadar inançlıydı ki HDP ve PKK, her seçim öncesi dönemde hiçbir terör eylemi yapmayarak hükümetin seçimi tekrar almasını sağlamak için seçim öncesi dönemlerde AKP’ye aktif destek sağlıyorlardı.

 
Terör eylemlerini, AKP’nin seçim almasına tehlike yaratmayacak şekilde, seçim dönemi olmayan zamanlara yayıyorlardı.
Yani, bu kadar desteklerdi hükümete.

 
Daha sonra tabii AKP PKK ile istediği şekilde gidemedi, yani çözüm süreci kontrol edemeyeceği bir hal aldı ve PKK’ya operasyonlara başladı.

 
İşte tam bu dönemde AKP bu sefer HDP’yi CHP’ye yakın göstermeye başladı.

 
HDP bölücü ve teröristti ve CHP’ye yakındı.

 
CHP’nin başındakiler de zaten o bölgeden insanlardı ve HDP’ye benziyorlardı.

 
Hükümet sözcüleri devamlı bunu tekrarlamaya başladılar referanduma gidileceği kesinleştikten sonra.

 
Şimdi hergün, “CHP HDP ile aynı cephede hayır diyor” sözü halkın kafasına pompalanıyor.

 
Referanduma yaklaşık 2 ay var, bu sürede hayır kampanyası hangi yoğunlukta ve nasıl yürütülecek, bunu görmeden bilemem.

 
Ama bu sürede HDP’nin CHP ile değil, AKP ile aynı kulvarda olduğunu, beraber çözüm süreci yürüttüklerini, hatta hükümetin Habur sınır kapısına Türkiye’ye dönen PKK’lılar için özel hakim yolladığını, 12 Eylül 2010’da beraberce yargı referandumunda evet dediklerini, bunun sonucunda devlet ve yargı yapısının değiştiğini, yargıya bugün FETÖ dedikleri hakim ve savcıları yerleştirdiklerini, HDP’nin AKP’yi özerklik alabilmek için tek şans olarak gördüğünü, bunun için her seçim döneminde HDP ve PKK’nın AKP’nin oy alması ve devleti ele geçirmesi için uğraştığını, şimdi de PKK’nın, başkanlık sistemi gelsin, dünya Türkiye’ye tek adam rejmi desin ve ben de bundan faydalanarak faaliyetlerimi kolayca sürdüreyim diye düşündüğünü ve bu nedenle referandumda hayır diyerek, Türk halkının evet safına geçmesine uğraştığını, evet çıktıktan sonra Türkiye’nin dünyada zarar görmesi olduğunu anlatmak lazım.

 
Zaten gerçekleri anlatan, iyi anlatan her zaman bundan fayda görür.

 
Yeter ki, bunu yapacak siyaset olsun.

 
CHP yönetimi, “HDP’yi eleştirirsek oy kaybederiz” diye düşünebilir.

 
Ama asıl oy kaybı, CHP-HDP cephesi algısından gelir.

 
Ki, HDP hakkındaki gerçek durumu halka anlatmak ve demokrasinin önünü açmaya çalışmak neden yanlış olsun?

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan