HDP’den çözüm süreci açıklaması

HDP’den çözüm süreci açıklaması
12 Kasım 2014 13:26

HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken, Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder düzenledikleri basın toplantısında çözüm sürecinde gelinen noktaya ilişkin açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 
HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan çözüm sürecinin devam ettiğini söyleyerek, “Bir süredir kesintiye uğramış olan diyalog sürecinin dün itibariyle heyetimizin çözüm kurulunda yer alan yetkililerle yapmış olduğu bazı temas ve görüşmeler sonucu sürecin kaldığı yerden devam etmesi konusunda karşılıklı bir irade ortaya çıktığını da belirtmek isteriz” dedi.

 

 

“BARIŞ ISRARIRIMIZA KARŞI HÜKÜMETİN VERDİĞİ CEVAP TEHDİT, ÇÖZÜMSÜZLÜK DİLİ OLMUŞTUR”

 

 

Buldan, “Çözüm süreci kapsamında heyetimizin İmralı’ya gitmesinin engellenmesi sürecin sonlandığı gibi olumsuz sonuç doğuracaktır. Heyetimizin ortaya koyduğu barış ısrarına karşı Hükümetin verdiği cevap, tehdit, müdahale ve çözümsüzlük dili olmuştur. Yapılması gereken kesintiye uğramış diyalog kanallarını bir an önce açmak olmalıdır. En çok da hükümet ve devlet yetkilileri bilmektedir ki partimiz ve heyetimiz barışa katkı sunmak konusunda son derece yapıcı bir tutum içinde olmuştur. Bu kararlılığımız bundan sonra da devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 

 

“DEMOKRATİK HAKLAR TEHDİT VE KISITLAMA ALTINDAYSA ORTADA NE KAMU KALIR NE DE DÜZENİ”

 

 

Buldan, “Kamu düzeninin sağlanmasının biricik yolu ülkede barış temelli tam demokratik düzenin tesisidir. Yapılması gereken görüşmelere ambargo koymak değil tam tersine görüşmelerin sıklığını arttırmaktır. Asıl olan bu görüşmelerin başlamasıyla sayın Öcalan’ın tarihi rolünü rahatça icra etmesinin koşullarının sağlanmasıdır. Bir süredir kesintiye uğramış olan diyalog sürecinin dün itibariyle heyetimizin çözüm kurulunda yer alan yetkililerle yapmış olduğu bazı temas ve görüşmeler sonucu sürecin kaldığı yerden devam etmesi konusunda karşılıklı bir irade ortaya çıktığını da belirtmek isteriz. Tarafların çatışma dili yerine sürece katkı sunacak çözüm dilini geliştirmesi, İmralı görüşmeleri üzerinden yapay gündemlerin oluşturulmaması. Hükümetin her tıkanıklıkta heyeti ve İmralı görüşmelerini tartışma konusu yapmaması gerçekliğiyle biz de yıllardır barış iradesinin arkasında olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu çağrı ve beyanımızın başta sayın Başbakan olmak üzere tüm devlet ve hükümet yetkilileri tarafından barışa ve demokrasiye dönük en büyük teminatımız olarak kavranması buna uygun bir dil ve tutum çerçevesinde değerlendirilmesi en büyük dileğimizdir” diye konuştu.