HDP güçleniyor, CHP zayıflıyor

HDP güçleniyor, CHP zayıflıyor
29 Temmuz 2015 17:30

HDP 7 Haziran sonrası bir suskunluğa girmişti çünkü Kandil onu baskılıyor ve Türkiye politikasının bir parçası haline gelmemesi için sürekli uyarı veriyordu.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Ardından Güneydoğu sınırımız kana bulandı son haftalarda, asker ve güvenlik güçlerine çok sayıda hain pusu oldu, çok acı can kaybı yaşadık.

 

 

Böyle bir durum tabii ki HDP’nin siyaset alanını çok daraltıyordu.

 

 

Ancak son günlerde, ki, belli Demirtaş uzunca bir süre bu durumdan nasıl sıyrılacağını düşündükten sonra bir karar verdi ve yeniden etkili bir söylem geliştirmeye başladı.

 

 

Örneğin MHP milletvekillerinin kaçak saraya gidip, Erdoğan ile göz süzüşmelerindeki detayları iyi yakaladı ve AKP hükümetinden kurtulmak için yanan Cumhuriyetçi Türkler’e çok sıcak gelen, “Bilal’i ver dediniz ama Hilal’i verdiniz” gibi yine çok etkili bir siyasi söylemde bulundu.

 

 

Demirtaş bundan önce de yine, HDP’yi Türkiye siyasetine çekici şekilde, polis ve askerlerin şehid edilmesini, “haince” sözü ile betimleyerek PKK’nin terör eylemleri ile arasına mesafe koydu.

 

 

Tabii, Demirtaş PKK’ya rağmen birşey yapamaz ama yine de beyaz Türkler’deki kredisini büyük ölçüde sürdürmeye çalışıyor ve bunda başarılı da oluyor şu günlerde.

 

 

Ben şu anda Ege’deyim ve çevrem beyaz Türk dolu, az önce yandaki evlerdeki televizyonlardan Selahattin Demirtaş’in sesi geliyordu.

 

 

Beyaz Türkler hala Demirtaş’a kulak kabartıyor.

 

 

Bunun nedeni elbette, beyaz Türklerin Erdoğan’a karşı tatmin edici gelen sözleri Demirtaş’dan duyuyor olmaları.

 

 

Ki, AKP ile HDP’nin arasında düşmanlık var ve örneğin bugün Yalçın Akdoğan, “HDP bizimle çözüm süreci yaparken seni başkan yaptırmayacağız diyerek statükoculara yanaştı” derken, Demirtaş’ın beyaz Türkler’den oy almasına sebep olan etkili ve güçlü Erdoğan muhalifi sözlerini ve bunun akabinde beyaz Türkler’e yanaşmasını kastediyordu.

 

 

Bir de, İstanbul’un, sadece zengin beyaz Türklerin gittiği hastanelerinde çalışan hekimlerin hemen hepsi 7 Haziran’da HDP’ye oy vermişti.

 

 

Bu doktor kesimlerinden tanıdıklarım, yakınlarım vs. var, önceki gün sordum birkaçına, “Şimdi seçim olsa yine HDP’ye oy verir misiniz?” diye.

 

 

“Evet” dediler.

 

 

Bunlar aynı zamnada Türk milliyetçisi kesimler ve PKK’nın son dönemdeki azgın terörüne karşın hala daha HDP’ye oy vermeyi düşünmelerinin sebebi hem Demirtaş’ın Erdoğan ve onunla koalisyon yapmaya çalışan veya MHP gibi ona destek verenlere karşı beyaz Türkler’deki AKP muhalifliğine hitap etmesi hem de PKK terörüne karşı olduğu yönünde verdiği mesajların kabul ediliyor olması.

 

 

CHP’ye gelince…

 

 

CHP halen koalisyon çalışmaları yürütüyor ve beyaz Türklerin AKP iktidardan gitsin arzusuna cevap vermiyor.

 

 

Ayrıca da, CHP koalisyon kurmak için uğraştığı AKP’ye karşı muhalif bir söylem kullanmıyor.

 

 

Tüm bunlar AKP’den nefret eden beyaz Türkleri HDP’de, daha doğrusu Demirtaş’da tutmaya devam ediyor.

 

 

Şunu belirtmek lazım ki, CHP bu tutumuyla yakında bir seçim olursa eğer, 7 Haziran’da aldığı oyu bile alamayabilir.

 

 

Kaldı ki, AKP’nin CHP ile koalisyon niyeti yok ve bu iş olmayacak.

 

 

O halde AKP’ye yaklaşarak muhalif seçmeni kızdırmak yerine bari etkili muhalefet yapılsaydı da Türkiye’de ana muhalefet rolü kaptırılmasaydı.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan