HDP Beyaz Türk ilişkisi derinleşerek devam ediyor

HDP Beyaz Türk ilişkisi derinleşerek devam ediyor
26 Ağustos 2015 17:30

7 Haziran’da HDP’ye oy vermiş olan beyaz Türk seçmen 1 Kasım’da (gerçekten seçim olursa) yine HDP’ye oy verecek mi, yoksa artan PKK terörü onu HDP’den uzaklaştırdı mı?

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

Bu sorunun cevabı benim açımdan şu anda epeyce görülür oldu.

 

Örneğin dün konuştuğum bir beyaz Türk’ün (beyaz Türk derken, orta ve üst orta sınıf, geliri genellikle 5-10-20-30-40 bin arasında seyreden, Sünni, geleneksel olarak Türk milliyetçisi, Türkiye’nin bölünmesini asla istemeyecek, senelerdir çok yoğun PKK karşıtı olan kesimleri kastediyorum) söyledikleri beyaz Türklerin mevcut durumunu oldukça iyi yansıtıyor.

 

Aramızdaki konuşmayı diyalog halinde ve özet olarak aktarıyorum…

 

-Geçen seçimde HDP’ye oy verdin ama PKK epeyce terör yaptı ve HDP de aslında PKK ile müzakere yapılmasını ve bu müzakere sonucunda özellikle de Güneydoğu illerinde özerk ve silahlı yönetimler kurulmasını istiyor

 

-Valla, hiç sanmıyorum HDP’nin Türkiye’den ayrılmayı istediğini, belki silahlı PKK’lılar bunu istiyor olabilir ama HDP’lilerin ve genel olarak Kürtlerin Türkiye’yi bırakmak isteyeceğini hiç sanmıyorum. (yan tarafımızdaki denizi bana göstererek) Kim bu güzel ülkeyi bırakır da Ortadoğu’ya sıkışmak ister? Geçenlerde Antalya’da kongredeydim, Kürt hekimler de vardı. Onlarla epey sohbet ettik. Bende o kadar iyi bir intiba bıraktılar ki. Aslında Kürtleri ilk kez bu kadar yakından tanıdım. Ve onlar da söylediler, asla Türkiye’den ayrılmak istemiyorlar

 

-Peki, gün gelir de HDP’nin Türkiye’de gerçekten özerk bölgeler istediğine inanırsan yine de HDP’ye oy verir misin?

 

Bilmiyorum, valla bilmiyorum. Ama bak, IŞİD’le kim savaşıyor? HDP, Kürtler. Bizdeki hükümet ne yapıyor, IŞİD’i besliyor. Ben IŞİD ile kim savaşacaksa onu kabul ediyorum. Ve artık ben o hale geldim ki, bizde söylenenlere hiç inanmıyorum. Mesela bunların IŞİD ile birlikte terör eylemi yaptırdığını ve PKK’nın üzerine attığını düşünüyorum artık.

 

-Başka hangi sebeplerle HDP’ye oy veriyorsun?

 

Ya, bir defa bu Demirtaş dışında Erdoğan’a okkalı konuşan, cevap veren kimse yok, sonra bu adamlardan artık öyle nefret ediyorum ki, tek arzum tek başına iktidar olmamaları, bunun da tek yolu HDP’nin barajı geçmesi. Şunu da bil, benim geniş çevremden biliyorum, geçen seçimde HDP’ye oy veren herkes bu seçimde de yine HDP’ye oy verecek.

 

Bu kadarını aktarmak yeter.

 

Görüldüğü gibi beyaz Türk seçmende etnik bir aşım var, yani Türk-Kürt olmayı artık umursamıyor, laik değerler etnisitenin önüne geçmiş.

 

Bu olguya dikkat, çok dikkat, önümüzdeki dönemin en temel siyasal dinamiklerinden birisi bu.

 

Ve, tüm bu olayın HDP de çok fena farkında.

 

Beyaz Türkleri kazanmaya devam etmek için çok özel bir program uyguluyor HDP.

 

Örneğin, seçim kabinesine bakan ismi dahi tartışmadan illa girmelerinin asıl sebebi Türkler’in gözünde hükümet eden meşru güç, Türkiye’nin hükümeti imajını yerleştirmek.

 

Ayrıca mesela, Sırrı Sakık bugün bir maaşını Artvin’de sel mağduru vatandaşlara vereceğini açıkladı.

 

Tüm bunlar HDP’nin Türkler’e yayılarak, güçlenme politikasının emareleri.

 

Ve, 1 Kasım’da da (eğer seçim olursa) HDP barajı yine aşmakla kalmayıp, daha da yer edinmiş olacak beyaz Türk seçmen gözünde.

 

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar
Böyle bir kaza nasıl olur