Haziran’da kaybederse Kasım’da yeniden seçim mi?

Haziran’da kaybederse Kasım’da yeniden seçim mi?
19 Nisan 2018 17:30

Şimdi önce, en önemli fiili duruma değinirsek…

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 
Bahçeli ve Erdoğan’ı erken seçime zorlayan en tayin edici faktör olan döviz kuru dün erken seçim kararının alınmasıyla biraz düştü.

 
Akşam ve geceboyu trendi takip ettim.

 
Ve, belliydi ki, dövizdeki yükselme trendi dinmiyor, dinmeyecek.

 
Ki…

 
Lütfen CHP ve tüm muhalif partiler…

 
2 aycık çok kısa dönemde çok acilen toparlanıp halka mümkün mertebe şunu anlatmaya çalışmalı ve siyasi söylem geniş konu alanına yayılmadan az ve öz olarak, sadece en önemli hususlar ifade edilmeli, şöyle ki…

 
1-24 Haziran seçimini yeniden Erdoğan alırsa dövizdeki tırmanma artarak devam edecek

 
2-Erdoğan siyasi iktidarda kaldığı müddetçe Türkiye baskıcı ve totaliter rejim olarak algılanacağı için yatırımlar artmayacak, daha da azalacak

 
3-Türkiye’nin dış politikadaki izolasyonu sebebiyle başta Yunanistan ve Ermenistan olmak üzere Türkiye’yi siyasi ve askeri olarak da sıkıştırmaya çalışacak. Örneğin Yunanistan kıyılarmızda devamlı tahrik yapacak ve ülkenin askeri harcamaları buna bağlı olarak artmak zorunda kalacak. Öte yandan mesela Ermenistan Ortadoğu’da PKK’yı besliyor. Unutulmasın ki ayrıca, Putin çok keskin bir laiktir ve Ermenistan’ın bir numaralı hamisidir. Rusya’nın ekonomik çıkarları için Erdoğan ile iyi geçiniyor olması bu gerçekleri değiştirmez.

 
4-Suriye’de Erdoğan ile oynanıyor, yani Afrin’e giriyor ama siyasi sonuç yok, sadece askeri harcamalarımız artıyor, Suriye ve Ortadoğu’da Erdoğan hükümeti tamamen izole oldu ve sıkıştırılması artıyor. (Ki, Erdoğan’ın Bahçeli’nin erken seçim çıkışına karşı çıkmamasının sebebi artık devleti tek başına taşıyamayacak olduğunu çok net görmesi ve Bahçeli’ye muhtaç olması)

 
5-AB ile ilişkiler çok kötü, Türkiye artık 1999 sonrası oluşan AB ile beraberlik tablosundan doğan tüm psikolojik eksenli ekonomik avantajları kaybetmiş durumda, AB ile ilişkinin avantajlarından Kuzey Kore lideri gibi görülen bir atmosfere geçtik.

 
6-Erdoğan AB ve Ortadoğu ile ilişkileri tamamen bozdu ve biz artık yeni bir hükümet olmadan hiçbir yeni dış politika atmosferi yaratamayız

 
7-Halka şu çok iyi anlatılmalı bir de, Türkiye artık eski Merkez Bankası Bankası Durmuş Yılmaz’ın söylediği gibi, adım adım kambiyo kontrol rejimine gidiyor. Yani döviz kuru sabitlenecek, döviz alış verişi devlet onayına tabii olacak, yani döviz nevindeki varlıklara devlet ipoteği konacak. Bankalar bile tehlike altına girebilecek. Bankada mesela 50.000 bin liranız varsa, o parayı alamaz hale gelebileceksiniz. Eğer siyasi iktidar değişmezse bunların adım adım olacağı halka anlatılmaya çalışılmalı. 15 sene Türk devletinin tüm kurumları ve tüm dış politika eksenleriyle misket gibi oynadığında bu KAÇINILMAZ SONUÇTUR.

 
8-Halka şu anlatılmalı, bir bina yönetici olsa ve bu bina yöneticisi tüm komşu binalarla kavgalı olsa, kanlı bıçaklı olsa, elektrik idaresi, su idaresi ile sorunlu olsa, bina içindeki herkesle de kavgalı olsa, o bina yöneticisi değişmeden binanın işleri yoluna girer mi, girmez. Türkiye’nin durumu da aynen bu

 
Uzatmayalım, başka konular da var.

 
Şimdi, şu anda açıklığa kavuşması gereken en önemli husus İYİ Parti’nin seçimlere girip girmeyeceği.

 
Zira parti olarak giremezse, Meral Akşener mesela 100.000 imzayla Cumhurbaşkanı adayı olsa bile, TBMM’de çoğunluk yine AKP-MHP’de olacağı için eğer 24 Haziran’da seçimi kaybederlerse, Kasım’da yeniden seçim yapmaya kalkabilirler geçen seferki gibi.

 
Durum böyle olup, belirsizlik daha da artınca Türkiye’deki kriz derinleşir.

 
Bu arada…

 
CHP çok hazırlıksız yakalandı.

 
Bu iki ayda ne toparlanabilir, göreceğiz.

 
Daha ne adayları belli, ne başka bir şeyleri.

 
Bir de, dün erken seçim kararının açıklanmasından sonra Bülent Tezcan’ın, “Hodri meydan, seçimden kaçmıyoruz” sözleri çok garipti.

 
En azından henüz, kimse, “CHP seçimden kaçıyor dememişken, kendi kendine kaçmıyorum, korkmuyorum” filan demek hakikaten abes.

 
Onu mu sordu sana millet hem…

 
De ki mesela, “Evet, erken seçim çok iyi oldu, zaten bu hükümet gitmezse bizi büyük bir ekonomik kriz ve Ortadoğu ve Yunan sınırında savaşlar bekliyor”

 

 

Safile USUL Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz