Hazinemiz var, bütçemiz yok

Hazinemiz var, bütçemiz yok
26 Ekim 2017 09:44

Turizm Bakanlığı’nın bütçeden binde 5 pay aldığını hatırlatan Kurtulmuş “Hazinenin üstünde oturuyoruz, güçlü bir bütçeye ihtiyacımız var” dedi

 

 

Sayime Başçı / Sözcü

 

 

Turizm sektörü 2016’daki çöküşün ardından sayıda artış kalitede düşüşle birlikte 2017 sezonunu da kapatmaya hazırlanırken, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, düzenlenecek şura ile turizmin stratejik sektör ilan edileceğini kaydetti. Siyasi gerilim ve güvenlik iklimi altında düşen turizm gelirlerinin panikten kaynaklandığını kaydeden Numan Kurtulmuş, “Ben turizm gelirlerindeki düşüşün şoktan panikten kaynaklanan bir durum olduğunu düşünüyorum. Turist sayısı arttıkça bu bizim yapacağımız bir şey değil sektör kendi içinde bir ayarlama yapacaktır” diye konuştu.

 

 

HEDEF 1.000 DOLAR

 

 

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin organizasyonu ile düzenlenen toplantıda gündemi değerlendirerek soruları yanıtlayan Numan Kurtulmuş, birkaç yıl içinde kişi başı 1.000 dolarlık gelir hedefi için sektörde ürün ve pazar çeşitlemesine gidileceğini kaydetti. 2016’daki dibin ardından 2017’de turist sayısında yaşanan artışın devam edeceğini aktaran Kurtulmuş, bin dolarlık hedef içinse bütçede artışa gidilmesi gerektiğini kaydetti. Turizm Bakanlığı’nın bütçesinin toplam bütçe içinden binde 5’lik pay aldığını kaydeden Kurtulmuş, “Bu bakanlığın bütçesinin yıllar içinde artırılması gerekiyor, böyle bir hazinenin üstünde oturuyoruz. Bunların da ortaya çıkabilmesi için bilinenlerin değerlenmesi, bilinmeyenlerin ortaya çıkması için daha güçlü bir bakanlık bütçesine ihtiyaç var” diye konuştu. Bakan Kurtulmuş, kasım ayında Maliye Bakanlığı ile yapılacak müzakereler sonucunda yeni bir teşvik mekanizmasının devreye alınacağını kaydetti. Turizme verilen teşviklerin genişletileceğini bildirerek, ölü sezonları canlı hale getirmek için turizm acentelerine bu dönemlerde de destek verilmesi konusunda çalışmalar olduğunu söyledi.

 

 

KONGREDE FETÖ PARMAĞI

 

 

Kurtulmuş, “Bütün meseleyi teşvik noktasına odaklamamız lazım. Teşvik önemli ama her şey değil” dedi. Gelecek dönemlerde, özellikle pazar çeşitlemesi olarak kongre ve sağlık turizmine odaklanacaklarını kaydeden Kurtulmuş, kaybedilen kongreler ile ilgili de FETÖ yapılanmasına işaret etti. “ FETÖ’cü çetenin kongrelerin iptal edilmesi ile ilgili çalıştıklarını biliyorum. Bazı spor organizasyonlarından iptal yazısı geldi. Bunların tekrar Türkiye’de yapılması içim çalıştık. Türkiye’nin uluslararası algısının aşağı çekilmesi için bu örgüt elindeki tüm uluslararası aleyhtarı kullanarak burada çalışacak” dedi ve bu konuda geri adım atmayacaklarını aktardı. Kurtulmuş, özellikle kruvaziyer turizmi ile ilgili olarak Yunanistan ve Gürcistan gibi ülkeler ile ortak çalışmalara da imzaatabileceklerini dile getirdi.

 

 

2023 HEDEFLERİ REVİZE EDİLECEK

 

 

Tam zamanında’ başlığı ile 1-3 Kasım tarihlerinde Turizm Şurası düzenleneceğini aktaran Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, sektörün bir yumuşak güç olarak kullanılacağını dile getirdi. Sektörün ilk 8 ayda 2016’daki dip noktasından yukarı doğru çıktığını aktaran Bakan Kurtulmuş şunları söyledi: “Yıl sonuna kadar 30 milyon turist hedefimizi yakalayacağız. Almanya’da üst dozdan Türkiye karşıtlığı yapıldı, buna rağmen Alman turistlerin 2.5 milyona yaklaşması sevindirici bir durum. Rusya ve Avrupa krizi bize gösterdi ki; özel sektörde krizlere dayanıklı büyük bir tecrübe ve birikim oluştu. Birçok ülke Türkiye’den turizm sektörü ile ilgili eğitim istiyor. 2023 hedeflerimizi de revize edeceğiz.”