Hazine arazileri tarıma açılıyor!

Hazine arazileri tarıma açılıyor!
5 Nisan 2020 09:39

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, corona virüsü salgını dolayısıyla üretimde bir aksama yaşanmaması için gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.

 

 

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, corana virüsü nedeniyle yaşanan sıkıntı nedeniyle üretimde bir aksama yaşanmaması için önlemler alınmasının devam ettiğini söyledi.

Pakdemirli, “Bazı ürünlerde stok yapacağız” dedi. Bakan, yazlık arpa, buğday ve kuru fasulye üretimini artırabilmek için bazı illerde hazine arazilerinin de tarıma açılacağı müjdesini verdi.

İllere bürokratlarıyla birlikte yaptığı ziyaretleri bu kez video konferans yöntemiyle yürüttüklerini belirten Pakdemirli, “O ilimizde problem neyse onu konuşuyoruz. Sektöre ve paydaşlarımıza enerji vermemiz gerekiyor. Bu bilinçle, öncekinden daha fazla etkileşim içindeyiz” dedi.

 

ÖNCE ŞAŞIRDILAR

 

Çin’de ortaya çıkan ve diğer ülkelere yayılan virüs nedeniyle Türkiye’de gıda konusunda Mart ayı başında önlem almaya başladıklarını kaydeden Bakan Pakdemirli, SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

*Market yöneticilerini Mart ayı başında toplantıya davet ettim. Onlara stoklarını artırıp artırmadıklarını, ne gibi önlemler aldıklarını sorduğumuzda, bazıları ‘Hayrola bir şey mi olacak? Niçin böyle bir şeye gerek duydunuz?’ dediler.

*Çin deneyimi nedeniyle uluslararası bazı zincirlerin yaklaşan virüs tehlikesine karşı hazırlıklı olduklarını gördük. Gıda başta olmak üzere bir sıkıntının yaşanmaması için daha hastalık ülkemizde görülmeden hazırlıklı olmaya çağırdık.

*Onlar da kendilerine göre önlemlerini aldılar. Bugün, hiçbir ürünün sıkıntısı çekilmiyor.

 

TARIM VE SAVUNMA SANAYİ

 

Dünyanın, tarımın, gıdanın önemini bu olayla daha iyi anlamaya başladığını kaydeden Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

*Tarım, Savunma sanayinden daha fazla önemlidir. İşte, yaşanan olaylar nedeniyle önemi de anlaşıldı. Ülkeler kendi içine kapanacak. Dünyada gıda arzında bir sıkıntı yok.

*İçe dönüleceği için bazı ürünlerde eksiklikler olabiliyor. Örneğin, yaygın kullanılacağı için limon ihracatını durdurduk. Bu yüzden, Rusya’da limonun kilosu 4 dolara çıktı.

*Rusya’da hububatı kontrollü olarak ihraç edecek. Türk Cumhuriyetleri de ihraç tarım ürünleriyle ilgili bazı kararlar alıyor. Dünya, tarımın önemini bir kez daha anladı.

 

https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/tarim-ve-orman-bakani-pakdemirli-sozcuye-acikladi-hazine-arazilerini-tarima-aciyoruz-5726195/