‘Hayvancılık Raporu’, hükümetin yerli üreticiyi nasıl perişan ettiğini gözler önüne serdi!

‘Hayvancılık Raporu’, hükümetin yerli üreticiyi nasıl perişan ettiğini gözler önüne serdi!
4 Ağustos 2019 09:20

CHP Milletvekili İlhami Özcan Aygun’un hazırladığı “Hayvancılık Raporu”, ithalata yüklenen hükümetin yerli üreticiyi nasıl perişan ettiğini gözler önüne serdi.

 

 

Mustafa Çakır/ Cumhuriyet

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre besicilik yapan 180 bin işletme var. Bu işletmeler içinde 500 baş ve üzeri hayvan olan işletme sayısı ise yüzde 2. Bu besiciler, özellikle son yıllarda ithal hayvan getiriyor. Bunlara 7-8 ay bakarak üretimlerini sürdürüyor. Rapora göre, geçen yıl yapılan kontrolsüz ithalat besicileri büyük bir krizin içine sürüklendi. Bugün ne hayvanları para ediyor ne de onları kestirebiliyorlar. Çünkü Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) deposu ithal etle dolmuş durumda. Öyle ki ESK, kesimleri durdurmak zorunda kaldı. Özel sektör ise piyasada talep olmadığı gerekçesiyle besiciden hayvan almıyor.

 

Maliyetler arttı

 
Besicinin girdi fiyatları yüzde 100’ün üstünde artarken, kesim fiyatları ise üç yıl önceki fiyatlarda duruyor. ESK depolarında 50 bin ton et bulunduğuna işaret eden Aygun, şunları söyledi: “Bu ithalatla et ucuzladı mı? Halkımız eti ucuz tüketebiliyor mu? Hayır. Ülke kaynaklarının gereksiz yere yurtdışına transfer edilmesine neden olan ve üreticiyi büyük zarara uğratan bu ithalat kararından dolayı sorumluların derhal istifa etmesi gerekiyor.”

 

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/1518474/ithal_ete_yuklendiler_uretici_perisan_oldu.html