Hayvan hakları savunucusu Yurdakul: Sevmek mecburiyetinde değilsin ama zarar da verme

Hayvan hakları savunucusu Yurdakul: Sevmek mecburiyetinde değilsin ama zarar da verme
11 Ekim 2013 14:46

Halkın Habercisi’ni bugün hayvan hakları savunucusu, Ankara Bağımsız Hayvan Hakları grup başkanı, Haysevko Derneği kurucu üyesi ve başkan yardımcısı Oya Yurdakul ziyaret etti. Oya Hanım aynı zamanda CHP Çankaya Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankaya Belediyesi Meclis üyesi aday adayı. Oya Yurdakul’un 1976 Türkiye güzeli olduğunu da belirtmemiz gerekir. Sayın Yurdakul’la hayvan hakları, sokak hayvanlarına yapılan eziyetler ve yapılması gerekenler hakkında konuştuk.

 

H&H RÖPORTAJ

 

35 BİN İMZA TOPLADIK

 

CHP Ankara İl Başkanlığı’nda 2011’de hayvan haklarıyla ilgili bir komisyon kuruldu. 2013’de il yönetimi değişince ne yazık ki bu komisyon iptal edildi.

Ankara bağımsız hayvan hakları olarak, 5199 sayılı kanunun değiştirilmesi veya genişletilmesi için 35 bin imza topladık. Bu kampanya sırasında Sayın “Rahşan Ecevit” bize çok destek oldu. Topladığımız imzaları gerekli yerlere ilettik. Fakat hala bir sonuç elde edemedik.

 

58799_10151438254374507_1186866124_n

 

İNSANLAR İNSAN GİBİ YAŞIYORSA HAYVANLAR DA HAYVAN GİBİ YAŞAMALI

 

Şiddetin yönü yok. Dernek olarak özel okullarda anaokulu çocuklarına eğitim verdik.  İnsanların bu konuda çocukluktan itibaren bilinçlendirilmesi gerekiyor. MEB, devlet okullarına da haftada 45 dakika hayvan sevgisi ve hayvan haklarıyla ilgili ders eklemeli.

 

oya1

 

BELEDİYELERDE HAYVAN HAKLARI SAVUNUCUSU BİR MECLİS ÜYESİ OLMALI

 

Belediyeler ne yazık ki dört dörtlük çalışmıyor. Haysevko olarak tüm siyasi partilere gittik. Belediye Meclislerinde mutlaka bir hayvan hakları savunucusu olması gerektiğini söyledik. Bizi makul karşıladılar. Umarım bu çabalarımız sonuç verir.

 

32345_10151204860899507_785124874_n

 

TÜM BARINAKLAR ÖLÜM KAMPI

 

Hayvanları zehirleyip katlediyorlar. Kedi ve köpekleri yavrularıyla beraber dağın başına götürüp bırakıyorlar. Türkiye’deki hayvan barınakları ne yazık ki ölüm kampı gibi. Barınaklardaki kafeslerin genişletilip yarılması lazım. Belediye Meclis üyesi seçilirsem tüm bu eksikliklerin giserilmesi için çalışacağım. Sokak hayvanlarının rehabilite edilmesi, aşılarının yapılması ve kısırlaştırılmasıyla ilgili pek çok projem var. Sokaklara sabit su kapları, mama kapları konmalı. Siz kapları yerleştirin yeter. İçlerini biz doldururuz. Batıkent’te hayvanlar için aşevi kurulması projemiz var. Batıkent’ten sonra tüm Ankara’ya ardından da Türkiye geneline yaymak istiyoruz.

 

7

 

SEVMEK MECBURİYETİNDE DEĞİLSİN AMA ZARAR DA VERME

 

Hayvanlar mal değil, can. Televizyonda “sahipsiz köpek saldırdı” şeklinde haberler çıkıyor zaman zaman. Bu köpeklerin rehabilite edilmesi gerekiyor. Kötü hayvan yoktur. Kötü sahip vardır, çocuğunuzu nasıl yetişriyorsanız, evinize aldığınız hayvanı da aynı şekilde özenle yetiştirmeniz lazım.

 

BELEDİYELER SOKAK HAYVANLARI İÇİN BÜTÇE AYIRIYOR FAKAT KULLANMIYORLAR

 

Belediyeler hayvan severleri çok üzüyor. Sokak hayvanları için kağıt üstünde bütçe ayırıyorlar fakat bu hep kağıt üstünde kalıyor. Ayrılan bu parayı kullanmıyorlar.

 

6

 

HAYVANSEVERLER PET SHOP’DAN HAYVAN ALMASIN

Pet shop’lara karşı değilim. Fakat belirli bir düzende olmalı. Hayvanseverler pet shop’lardan hayvan almasın.Barınaktan ya da sokaktan alsınlar. Aşılarını ve bakımlarını ücretsiz yaptırabilerler bu şekilde.

 

Haysevko kendi imkanlarıyla hizmet veriyor. İlerleyen zamanlarda bağış sistemine geçeceğiz.

 

SOn

 

NEDEN BELEDİYE MECLİS ÜYESİ OLMAK İSTİYORUM?

 

Benim çalışmalarım hayvan haklarıyla ilgili. Yıllardır gerek Meclis’te gerek sokaklarda hayvanların refahı için çalıştım.  Bu konuda çok ses getiren eylemler düzenledim. Sahipsiz hayvanların sorunlarını çözmek belediyelerin görev alanıdır. Hayvanların acı çekmemesi, aç ve sususz kalmaması için belediyelere yönelik bir yetkili olarak çalışmak istiyorum. İşte bu nedenle Çankaya Belediyesi Meclis Üyesi aday adayı oldum. Adaylıkla ilgili süreci bekliyorum. Umarım ön seçim yapılır.

 

Mahatma Gandi “Bir ülkenin gelişmişlik ve uygarlık düzeyi o ülkenin hayvanlara davranış biçimiyle ölçülür” demiştir. Ben de şunu ekliyorum “Bir belediyenin medeniyet düzeyi kendi bölgesindeki hayvanlara yaptığı muamele ile ölçülür”.