Haydarpaşa Garı bilmecesi: Akıbeti hâlâ belli değil

Haydarpaşa Garı bilmecesi: Akıbeti hâlâ belli değil
26 Kasım 2020 10:38

Haydarpaşa Garı’nda meydana gelen yangının üstünden 10 yıl geçti. 10 yılın ardından garın akıbetinin ne olacağı hâlâ bilinmiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu son olarak “Haydarpaşa Garı, eski Türkiye’de kaldı. Yeni Türkiye’de Marmaray var” demişti. Haydarpaşa Dayanışması ise gar fonksiyonunun devam etmesi gerektiği görüşünde.

 

 

Sözcü’den Yaşar Özer’in haberine göre Haydarpaşa’nın sadece İstanbul’un tarihi açısından değil tüm Türkiye açısından tarihi, kültürel ve nostaljik bir değeri bulunuyor. Yüz yıldan fazla zaman İstanbul’u demiryolları ile Anadolu’ya bağlayan bu gar, hem Anadolu insanının İstanbul’a gelişine tanıklık etmiş hem de İstanbul’dan gidenlerin son durağı olmuştu. Toplumsal bir belleğin ortak simgesi olan Haydarpaşa Garı, Nâzım Hikmet gibi büyük şairlerin ve Orhan Kemal gibi büyük yazarların eserlerinde de mekân olarak karşımıza çıkar. Bazen de ailemizle ilgili çok anlamlı bir hatıranın yaşandığı mekândır. Oraya gittiğinizde dedenizin İstanbul’a ilk gelişini gözünüzün önüne getirebilir veya anne babanızdan dinlediğiniz güzel bir seyahat anısını anımsayabilirsiniz. Bu yüzden sadece şehrin ve ülkenin değil, insanın hafızasıdır.

Haydarpaşa Garı’na artık trenlerin yanaşmıyor olması tarihsel ve kültürel açıdan bir anlam kaybına neden olurken garın akıbetinin hâlâ belli olmaması daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. 15 yıldır Haydarpaşa Garı’na ne yapılacağı ile ilgili çeşitli ihtimaller gündeme geliyor ama 2020 yılında bile garın akıbeti kesinleşmiş değil.

 

“ESKİ TÜRKİYE’DE KALDI” AÇIKLAMASI

 

 

Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Haydarpaşa Garı’nın kullanılmaması nedeniyle gelen şikâyeti anımsatmış ve “Haydarpaşa Garı, eski Türkiye’de kaldı. Yeni Türkiye’de Marmaray var. Marmaray’a Sirkeci’den Kadıköy’e, Ayrılıkçeşme’ye 5 dakikada gidebiliyorsunuz” demişti. Bakanlığın 2021 bütçesi görüşmelerinde yapılan bu açıklama, Haydarpaşa Garı’nı yeniden gündeme taşıdı.

Haydarpaşa Garı’nın akıbetinin ne olacağı yıllardır tam olarak bilinmiyor. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen, Haydarpaşa Garı’nın İstanbul ulaşımı için vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirtiyor. Geçmişte gündeme gelen ‘otel olacak’ söylentilerinin kamuoyunda kabul görmediğine dikkat çeken Köymen, “Haydarpaşa Garı’nı baştan beri özelleştirmenin bir parçası olarak gar fonksiyonundan soyutlamaya çalıştıklarını biliyoruz” görüşünde. Köymen, Haydarpaşa’nın hem gar hem de müze fonksiyonuna sahip olabileceğini ve iki seçeneğin birbirine engel olmadığını söylüyor.