Hava kirliliği akciğer kanserini tetikliyor!

Hava kirliliği akciğer kanserini tetikliyor!
17 Kasım 2018 11:59

Türkiye’de görülen akciğer kanserinin yüzde 90’ı sigara kullanımına bağlı. Ancak son yıllarda hava kirliliğinin kanser üzerindeki etkisi artış gösteriyor. Uzmanlar ise kirliliğe karşı acil önlem çağrısı yapıyor

 

 

Rabia Yılmaz / Birgün

 

 

Tüm dünyada her yıl 1 milyon 69 bin kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle uzmanlar sigaranın hastalık üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekerek bir kez daha uyardı. TÜSAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, “Etkin bir tütün kontrolü sağlandığında akciğer kanserleri dahil olmak üzere her yıl yaklaşık 110 bin ölüm önlenebilecek” dedi.

Ancak, sigara yanında akciğer kanserinin en önemli nedenlerinden biri de hava kirliliği. Soma, Yatağan ve Dilovası’nda her yıl onlarca insan akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Resmi bir veri bulamadıklarından yakınan uzmanlar ise, hava kirliliğinin tehlikeli boyutlarına dikkat çekiyor.

 

Yılda 34 bin kişiyi öldürüyor
Kanser ve diğer solunum yolu hastalıklarındaki etki oranı gittikçe artan hava kirliliğine ilişkin Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, açıklama yaptı. Temiz Hava Platformu üyesi de olan Prof. Dr. Pala, geçen hafta Dünya Sağlık Örgütü’nün düzenlediği Küresel Hava Kirliliği ve Sağlık Konferansı’na katıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Konferansta, hava kirliliğinin artık en az sigara kadar sağlığı tehdit ettiği açıklandı. Sigara dediğimiz zaman başta akciğer kanseri olmak üzere birçok soruna yol açtığını herkes kabul ediyor. Ama hava kirliliği nedense çok önemli bir sorunmuş gibi henüz algılanmıyor. Halbuki, DSÖ hava kirliliğine bağlı olarak her yıl 7 milyondan fazla insanın hayatını erken kaybettiğini belirtiyor. Bu çok önemli bir rakam. Türkiye’de ise aynı nedenle 34 bin kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyoruz. Türkiye’de temel etmenin, kömür ve kömürlü termik santraller ile çimento ve demir-çelik endüstrisi gibi kirletici endüstrilerin olduğunu belirtelim. İkincisi, dünya fosil yakıtlardan geri adım atarken, biz de kömür çıkartılmasına ve kömürlü termik santrallere teşvik veriliyor. 2013’ten bu yana hava kirliliğinin özellikle havada asılı partiküller yoluyla akciğer kanserine neden olduğu ve mesane kanserinin görülme sıklığını artırdığı biliniyor. Toplum olarak bütün kirletici kaynaklara yönelik örgütlü mücadele vermek zorundayız.”

 

https://www.birgun.net/haber-detay/hava-kirliligi-akciger-kanserini-tetikliyor-237062.html