Hamilelikte bel ağrısı tedavisi

Hamilelikte bel ağrısı tedavisi
9 Mayıs 2019 13:30

Bel ağrıları hafif yeni başlayan (akut) ağrılar veya geçmeyen (kronik) şekle dönüşmüş ağrılar şeklinde görülebilmektedir. Hamilelerde de bel ağrıları hem akut hem de kronik şekilde olabilir.  Bel ağrıları genelde 15-18. hamilelik haftalarında daha sık görülmektedir. Eğer hamilelik öncesi bel ağrısı ve boyun ağrısı varsa bel problemleri kendisini daha erken gebelik döneminde gösterir. Hamilelik döneminde ağrı tedavileri bazı riskler taşımaktadır. Ancak hastaların ağrını da bir şekilde tedavi etmek gerekmektedir.

 

 

Vücudumuzun yükünü taşıyan en önemli organlardan biri omurgamızdır. İnsanlar nerdeyse bütün hareketlerini omurga sayesinde gerçekleşmektedir. Omurganın sahibi ne kadar kilolu ise, omurganın taşıdığı yük de o kadar fazla demektir. Hızlı kilo artışı gibi omurga üzerine daha fazla yük bindiği durumlarda, boyun sırt ve bel gibi bölgelerde ağrılar oluşur. Ani kilo artışıyla ağrı oluşumu en fazla hamilelik döneminde görülür. Çünkü hamileler çok kısa sürede çok fazla kilo alırlar ve omurgalarının taşıdığı yük miktarında hızlı bir artış görülür. Aynı zamanda hamilelerde alınan kilolar nedeniyle bel lorzonu daha da çukur bir hal alır. Oluşan bu durum da omurga kaynaklı sakatlanmalara zemin hazırlar. Sonuçta gebelik döneminde omurga sorunlarından kaynaklanan ağrılar oluşabilmektedir.

 

Hamilelerde görüntüleme yöntemlerinin kullanılamasın da kısıtlılık olması bu hastalara tanı koymada problemlere de yol açar. Ayrıca hamilelerde ilaç tedavisinin de kısıtlayıcı yanları vardır.

 

İlaç kullanımına dikkat!

 

Hamilelerin ağrılarının tedavisinde bebeğe zarar vermeyecek yöntemler kullanılmalıdır. Hamilelik döneminde kullanılan ilaçların bebekler üzerinde olumsuz etkileri olabilmektedir. Bunun için tedavide mümkünse ilaçsız yöntemler tercih edilmelidir.

 

Kuru iğne tedavisi (intramüsküler stimülasyon-İMS) akut veya kronik kas iskelet sistemi kaynaklı ağrıların tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Hamilelikte hızlı kilo alınımı ile oluşan, omurga sorunlarının tedavisinde ilaçsız ve etkili bir tedavi seçeneğidir. b (İMS)’de hamilelerde uygulama açısından bazı zorluklar bulunsa da başarı ile kullanılabilir ve sonuçları oldukça başarılıdır.

 

Hamilelikte Ağrıları Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

 

Hamilelik, anatomik pozisyon değişikliklerine neden olduğundan ağrıları oluşması nerdeyse kaçınılmazdır. Bunun için önceden bazı önlemler alınabilir. Ağrıları önlemek için;

  • Hamilelik için uygun bir diyet planı uygulayın ve fazla kilo almaktan kaçının.
  • Zorda kalmadıkça ağrı kesici kullanmayın, ısıtılmış sıcak pedler kullanabilirsiniz.
  • Uzun süre ayakta kalmayın, çok oturmayın, ağır kaldırmaktan uzak durun.
  • Doktorunuzun önerdiği egzersizleri düzenli olarak yapın.
  • Bu önlemlere rağmen ağrılarınız sizi hala rahatsız ediyorsa doktorunuza müracaat etmenizde yarar vardır.

 

Doç. Dr. Habib BOSTAN
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı
0545 229 5588 – 0212 542 5588