Halkbank’ta şimdi de Rus işadamı skandalı!

Halkbank’ta şimdi de Rus işadamı skandalı!
21 Nisan 2014 09:34

Halkbank’ta bu kez de Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov skandalı patlak verdi. İsmailov’a verilen 62.5 milyon dolar kredinin geri ödemesinde sorun çıktı. Banka yönetimi kredi için araştırma başlatınca, teminat olarak alınan arsanın Hazine’ye ait olduğu anlaşıldı.

 

1.4 milyar dolarla Türkiye’nin en pahalı oteli Mardan Palace’ı yapan ve açılışına dünyaca ünlü yıldızları davet eden İsmailov’a verilen 62.5 milyon dolar kredinin geri ödemesinde sorun çıktı. Banka yönetimi kredi için araştırma başlatınca, teminat olarak alınan arsanın Hazine’ye ait olduğu anlaşıldı.

 

Krediyi verenlerin, ‘havuz medyası’na 200 milyon dolar kredi açan Hüseyin Aydın ile 17 Aralık zanlısı, Halkbank eski genel müdürü Süleyman Aslan olduğu ortaya çıktı.

 

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay’ın haberine göre, Halkbank, yaklaşık beş yıl önce dünyaca ünlü yıldızların katılımı ile açılan Mardan Oteli’ne, 62.5 milyon dolarlık kredi açtı. (Bugünkü kurla 132 milyon TL).

 

Kredinin geri ödemelerinde sıkıntı yaşanınca banka uzmanları, oteli mercek altına aldı. Yapılan incelemede ise otelin bir kısmının kamu arazisine kurulu olduğunu, yani ipotek değerinin olmadığını tespit ettiler. Bunun üzerine banka yönetimine ayrıntılı bir rapor sunulurken, banka içinde ise olayın duyulmaması için adeta sıkıyönetim ilan edildi.

 

Türkiye Halk Bankası’nın Telman İsmailov’a kredi kullandırdığı dönemde, Ziraat Bankası’nın mevcut yönetimi bulunuyordu.

 

‘İPİN UCU KAÇTI’ DEMİŞTİ

 

Türkiye Halk Bankası’nda yaşanan kriz yaklaşık beş yıl önce başladı. Kamuoyunda Azeri iş adamı olarak bilinen, aynı zamanda Rusya vatandaşı olan Telman İsmailov, Antalya’da 1.4 milyar dolara mal olan bir otel inşa etti. İsmailov, açılışın ardından yaptığı açıklamada, inşaat maliyetinin 580 milyon dolar olarak planlandığını ancak ipin ucunun kaçtığını söylemişti. Beş yıl önce otelin 1.4 milyar dolara mal olduğu öne sürülmüştü. İsmailov’un, Halkbank’ın dışında diğer Türk bankalarından da kredi kullandığı öğrenildi.

 

Halk Bankası uzmanlarının, Mardan Otel için verilen kredi ile ilgili olarak 24 Nisan 2013 tarihli raporunda, otelin inşaatı ile ilgili şu tespitlere yer verildi:

 

“Otel inşaatının bir kısmı (913.48 m2) hazine arazisi tecavüz edilerek yapılmıştır. Doğal olarak inşaatın bu kısmına banka ipoteği konulamaz. Otel arazisinin bazı parsellerinin tapu belgeleri ve imar çapları çıkarılmamıştır. Otel inşaatının yaklaşık 3 dönüm civarındaki bölümün mülkiyeti Antalya Aksu Belediyesi’ne aittir. Otelin yapı ruhsatına ait tadilat ruhsatı projesinin kayıp olduğu, projenin kayıp olmasının otelin belgeler dayanak incelenip değer biçilmesi bakımından büyük sıkıntı yarattığı buna karşılık otel sahiplerinin Aksu Belediyesi’ne yeni bir bina yapıp hibe ettikleri ve belediyenin bu binada hizmet vermeye devam ettiği, ilişkilerin bu düzeyde olduğu halde tadilat ruhsatı projesinin kayıp olması hayret vericidir. Kredi değerlendirmesinde ilave edilen binaların hangileri olduğu, ne kadarının yasal ne kadarının da kaçak olduğu anlaşılamamıştır.”