Halk TV’nin efsane muhabirinden, gündemi sarsacak kitap!

Halk TV’nin efsane muhabirinden, gündemi sarsacak kitap!
6 Nisan 2017 08:30

Makbule Cengiz’i Aydın’dan İletişim okumak için Ankara’ya gelip, CHP Gençlik Kolları MYK üyeliği yaptığı dönemlerden tanırım. Cesareti, doğruluğu ve zekasına güvenirim. Kitabını bir solukta okudum, bildiğimi sandığım ama onda birini bildiğimi öğrendiğim, Halk Tv’de dönen ayak oyunlarını içim sıkılsa da sonuna kadar irkilerek okudum…

 

 

 

Engin BALIM H&H RÖPORTAJ

 

 

Kitap tarihe düşülen notlardan ibaret. CHP gençliğinin içinden yükselen, idealist bir feryadın hikayesi…

Ben sordum, o hiç duraksamadan, azıcık tereddüt etmeden yanıtladı.

 

 

İşte genç bir muhabirin gözlemlerinden Halk TV gerçekleri:

 

 

Neden yazmak istedin ve niye üzgünsün?

 

 

Bir mücadelenin içinde varımla yoğumla koştururken yapayalnız bırakıldığım için. İdeallerimle yalın gerçeklerin aynı olmadığını gördüğüm için. Bir tantananın ortasında haklı olduğum bilinmesine rağmen yalnız bırakıldığım için. Eleştirdiklerimizden daha farklı bir müdahaleye maruz kalmadığım için. Üzgünüm çünkü medyanın ve siyasetin o kötü alışkanlıkları kolkola girip karşıma çıktı. Adeta evimden kovuldum ve evsizliğimin hikayesini herkes öğrensin istedim…

 

 

Ve yazdın…

 

 

Yazdım çünkü bu haksızlıkla başa çıkabilmemin yolu buydu. Yazdım çünkü hikayem kaybolmasın, birini uyarayım, birilerinin kulağına küpe olsun istedim. Çünkü birisi yalın gerçekleri anlatmalıydı. Kimisi parayla, kimisi siyasi gerekçelerle, kimisi ekran zehiriyle susuyor. Ben bunu yapamazdım ve susmadım. Yazdım.

3

 

Her şeyi yazdın mı?

 

 

Bilip, görüp emin olduğum her şeyi yazdım. Duyduklarım hakkında ise bir otosansür uyguladım. Çünkü bu kitapta sadece yalın gerçekler var. Kendi hikayemden yola çıkarak bir ikiyüzlülükle mücadele kitabı olarak ortaya koydum bu kitabı.

 

 

Neden evsizliğinin hikayesi?

 

 

Kitabı okuyanlar anlayacak benim Halk Tv geçmişim çok eski. Hakan Aygün’den önce bu kanaldaydım. Üstelik ekransız kaldığım, başka bir çarem olmadığı için değil, mesleğin başındayken böyle bir tercih yaptım. Ama sabahtan akşama yandaş, havuz medyası diye eleştiren bu adamlar onlardan daha büyük birer emek hırsızı çıktı. Ve daha da kötüsü dostlarımızın sessizliği oldu. Herkes bana haklısın dedi ama yine de susmayı tercih ettiler.

6

 

Kitap çıktığından bu yana çok konuşuluyor. Haberlere de birçok iddia yansıdı. Ciddi iddialar içeriyor değil mi?

 

 

İddia değil, bir döneme tanıklık hikayesi. Diyorum ya birebir tanık olmadığım hiçbir şeyi yazmadım. Kitabın çok konuşulmasının nedeni aslında herkesin bildiği ama söylemeye cesaret edemediği şeyleri yazmış olmam. CHP ve Halk Tv artık kanserli hücrelerini söküp atmalı.

 

7

 

Hakan Aygün’ün cemaat konuları desem, ne düşünüyorsun?

 

 

Öncelikle Hakan Aygün’ün neden bu kadar vazgeçilemez olduğunu düşünmeli? Bu zor zamanlarda herkesten vazgeçiliyor ama Hakan Aygün’den vazgeçilemiyor. Neden? Daha önce cemaat gazetesi Bugün’de Fethullah Gülen’i öven yazılar yazan Aygün’ü Halk Tv’nin başına kim neden getirdi? Ve bu adam herkesi bertaraf ederken neden ondan vazgeçilemiyor?

 

 

CHP içinde ve dışında bu adamı kimler koruyor, bağlantıları neler bunu araştırmak gerekiyor. Bu kitapta Aygün’ün 2006-2008 yıllarında yazdığı köşe yazılarını, cemaat ve Fethullah Gülen övgülerini de bulacak okuyucular.

 

10

 

Herkes bertaraf edildi diyorsunuz, kim bu Hakan Aygün’ün bertaraf ettikleri?

 

 

En küçük bir şeyde şimdi zamanı mıydı deniliyor ya, neden bu zamanlarda Halk Tv ekranı birçok önemli isme kapatıldı? Bakın bu sadece benim hikayem değil, kendi hikayemden yola çıkarak bir döneme tanıklık hikayesi. Zaten tüm ekranlar muhaliflere kapalıyken, Yılmaz Özdil, Nihat Genç, Soner Yalçın, Ruhat Mengi, Hulki Cevizoğlu, Enver Aysever gibi isimlere neden kapatıldı Halk Tv ekranı. Sadece bu kadar mı? Cemaatle mücedele eden taban tarafından sevilen CHP vekilleri İlhan Cihaner, Aykut Erdoğdu gibilere sansür uygulayan Hakan Aygün iyi niyetli mi?

 

1

 

Kafam karışmadı değil!

 

 

Peki, Halk Tv’yi Soner Yalçın satın almak istedi ki o dönemde kanalın ciddi borçları vardı anımsayın… Soner Yalçın o süreçte birden bire içeri alındı! İçeri alanlar da belli. Daha fazla konuşmak istemiyorum ama Halk Tv belediyeler arası ilişkilere bakmak lazım. Mesela Aygün, Murat Hazinedar ile oldukça yakın. Ankara’da Çankaya Belediyesi ile ilişkileri çok yakın…

 

 

Halk Tv’nin teknolojik altyapısı hala ilk kurulduğu günkü gibi ve zayıf. Oysaki Gezi olayları sürecinde kanalın yıldızı parladı. İnsanlar kanala destek olsun diye ihtiyaçları olmadığı halde, kanalda reklamı dönen satışı yapılan her şeyden fazla fazla aldılar.

 

4

 

Ciddi meblağlar var anladım… Peki başka neler var bu kitapta?

 

 

 

Bu kitabın aslında çok büyük bir bölümü Gezi. Bu kitapta direnenler var. Gezi’de hayatını kaybeden çocuklar var, tomalara karşı duranlar var. Bu kitap biraz da direniş kitabı. Zaten kitabı bir bütün halinde okuyan herkes samimiyeti ve gerçekçiliği anlıyor.

 

 

Geçtiğimiz günlerde saldırıya uğrayan Kırmızı Kedi Kitabevi’nden çıktı kitabın, neden?

 

 

 

Kırmızı Kedi Kitabevi ve sahibi Haluk Hepkon benim için zor zamanların cesur yayıncısıdır. Herkes Ergenekon ve Balyoz kumpaslarına inanırken, bu kitabevi cesaretle kimsenin basamayacağı kitapları bastı. Bu yüzden kitabımın bu yayınevinden çıkması önemliydi. Hedef gösterilmesinin ve saldırıya uğramasının altında demokrasi kültürünü benimseyemeyen, doğrulardan korkanlar var. Bu kadar cesur ve gerçeklerin açıklandığı bir kitabı bu yayınevinden çıkarmak en doğrusu olacaktı. Dostlarımız bile susarken cesaretle bu kitabı basan Hepkon’a da teşekkür borçluyum elbette.

 

12

 

Siz Kırmızı Kedi saldırısı sonrası Hakan Aygün’ün hedef gösterdiğini söylemiştiniz, neden?

 

 

 

Kırmızı Kedi yazarı, gazeteci Sabahattin Önkibar uzun yıllardır Hakan Aygün’ün cemaat bağlantılarını yazan bir isim. Sabahattin Önkibar’ın Kırmızı Kedi’den kitabı çıktığı için herkesi boykota çağırdı Hakan Aygün ve tabii kimse ciddiye almadı. Önkibar’ı ve Kırmızı Kedi yayınevini sistematik olarak hedef gösterdi ve sonuç ortada. Yayınevimizin sahibinin evine hırsız girdi, hem de hiçbir şey çalmadan çıktı. Bu kitapta yer alıyor daha vahimi şu, Hakan Aygün de bu kitabevinden kitap çıkarmak istiyordu, kabul edilmedi. Bunun üzerine düşmanlık beslediği anlaşılıyor. Ben artık CHP’li iyi niyetli insanların arkasına saklanmasını istemiyorum bu sürece göre fikirleri değişen insanların. İnsanları ve kurumları çıkarları doğrultusunda kullanmaları engellenmeli.

 

8

 

Kısa zamanda ikinci baskıya geçtiniz. Son olarak bu kitap için neler söylemek istersiniz?

 

 

 

İnsanlar bana ve kitabıma sahip çıkıyor mutluyum. En büyük önceliğim bu aralar kitabım. Emek mücadelesini önemseyen ve haksızlık karşısında susmamak gerektiğine inanan herkesin bu kitabı okumasını ve sahip çıkmasını istiyorum. Beni ve hikayemi anlamak için iyi niyetle kitabı okumaları yeterli olacak. Kısa haberlere bakmasınlar, önyargılı olmasınlar ve okusunlar. Beni direndiğim için sevdiler, bu kitapta direnişimin devamı. Sahip çıkmalarını istiyorum.

 

14

 

İlk imza gününü Beşiktaş Kırmızı Kedi’de yaptın. Soner Yalçın, Mine Kırıkkanat, Yalçın Bayer gibi isimler ise yanındaydı. 4 saat mi sürdü hakikaten?

 

 

 

Evet 4 saat sürdü. İnsanlar haksızlığa karşı durma, sahip çıkma içgüdüsüyle yanımdaydı sanırım. Ve çok kıymetliydi. İşte bu yüzden umut var. Bu kitap aynı zamanda umut ve mücadele kitabı. Yine de direnmek gerektiğini ifade esen bir kitap. Ve evet umudum hala var.

 

5

2

 

Önündeki planlar desem?

 

 

 

Üzerine çalıştığım bir romanım var ve de 15 Temmuz’la ilgili bir araştırma çalışmam mevcut. Yargıtay’dan işe dönme davamı (Halk Tv) kazandım ama şimdilik bilemiyorum. Hakan Aygün’den temizlenirse elbette yuvama seve seve dönerim. Bu kitap sedece Makbule Cengiz’in hikayesi değil; tüm emekçi Halk Tv çalışanlarının öyküsü.

 

 

Engin BALIM Twitter