Halk Erdoğan’ı başkan istemiyor

Halk Erdoğan’ı başkan istemiyor
31 Ocak 2015 10:12

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim çalışmalarının Başbakanlık Sistemi üzerine kurulacak olduğunun güçlü sinyallerini vermeye başladı. Bir süredir gündemde tartışma konusu olan Başkanlık Sistemi’ni Erdoğan otuz ilde yapacağı mitinglerde anlatacak.

 

Konunun yoğun tartışma yaratması üzerine Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar şirketi “Türkiye’de Başkanlık Sistemi’ne geçilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz” başlıklı 2012-2014 yılları arasında yedi kez gerçekleştirdiği araştırmayı karşılaştırmalı olarak yayınladı. Haziran 2012 yılında gerçekleştirilen anketlerde “Başkanlık Sistemi’ne geçilmeli” diyen kişi sayısı yüzde 43 iken en son Ağustos 2014’te yapılan ankette ise bu rakamın yüzde 34’e düştüğü görülüyor. Metropoll’ün sahibi Özer Sencar, anket sonuçlarını Taraf’a şöyle değerlendirdi:

 

ONAY YÜZDE 30’LARDA

 

“Araştırmalardaki rakamsal değişiklikler insanların o günlerde gerçekleşen olaylardan etkilenmesi sonucu oluşur. Başkanlık Sistemi’nin gündemde olup olmaması ile de görüşler değişir. Yaptığımız araştırmalarda Başkanlık Sistemi’ne taraftar olan kişilerin sayısı en çok yüzde 43 olmuş en az ise yüzde 30’a düşmüş. Ama hiçbir zaman taraftar olanlar toplum genelinde yüzde 45’e bile ulaşmış değil. Araştırmalarda Başkanlık Sistemi’ne karşı olanların yüzde elliyi bulmadığı görülüyor. Yani şu an Başkanlık Sistemi’ne onay yüzde otuzlarda görünüyor.

 

AKP’Lİ SEÇMENİN YÜZDE 50’Sİ: HAYIR

 

Geçen ağustos ayında yaptığımız anketlerde AKP’li seçmenin yüzde 55’inin Başkanlık’tan yana olduğu çıktı. Yani AKP’li seçmenin yüzde ellilik kısmı da Başkanlık Sistemi konusunda ikna olmuş değil. Yüzde elli beşlik dilimde ise büyük oranda AKP’li seçmenin Tayip Erdoğan bağlılığı yüksek olan kesim ve içinde Kürtler de bulunuyor. Kürtler de hemen hemen bütün Başkanlık Sistemi’nde yer alan federal sistem için onaylıyor. Bundan sonra her ay Başkanlık Sistemi ile ilgili ölçümleri yapacağız.”

 

Kaynak: Ayfer ÇALIKIRAN / Taraf