Haliç’e çakılan kazıklara tepki: İstanbul’un kimliğinden parça kopuyor

Haliç’e çakılan kazıklara tepki: İstanbul’un kimliğinden parça kopuyor
18 Ekim 2017 09:28

İstanbul Boğazı’ndaki projeler için denize çakılan ve çok tartışılan kazıklar şimdi de Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı için Eyüp’te denize çakıldı. Uzmanlar kazıklara tepki gösterdi. Yüksek Mimar ve kent bilimci Ahmet Vefik Alp, “İstanbul’un kimliğinden parça kopuyor” diyerek tepkisini gösterdi.

 

 

Habertürk’ün “Boğaz’dan sonra Haliç’e de kazık” haberi, gündeme damga vurdu. Feshane’den Eyüp Anadolu Lisesi’ne yaklaşık 900 metre mesafede, Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı için denize çakılan onlarca kazığın, Haliç hattını daralttığı mimarların yanı sıra şehir ve çevre uzmanları tarafından da dile getiriliyor.

 
“Tarumar oldu”

 

 

Habertürk’ten Can Mete’nin haberine göre Haliç’e çakılan kazıklara tepki gösteren mimarlık tarihçisi Prof. Afife Batur, “Bölgenin topografyası güvenilir değil. Bölgenin zemin etütleri yapıldı mı, projeye nasıl karar verildi? Kazıkların çakılması projenin yapılabilir olduğunu kanıtlamaz” diyor. Batur’a göre böyle bir projeye kolay cüret edilmemeli: “Neye güvenerek hareket ediliyor sorgulamak lazım. Zemine sağlam kazıklar çakılsa bile bunun mühendislik açısından ne derece sağlıklı olacağı bir muamma. Daha önce yapılan metro köprüsüyle Haliç’in tarihi dokusu zaten zedelenmişti. 500 yıllık bir kente bu şekilde muamele edilmesi tarihe saygısızlık. Bölgeyi tarumar ediyorlar. Üstelik bu projeleri tarihe çok değer verdiğini söyleyenler yürütüyor.”