Halep’in en kötü gecesi

Halep’in en kötü gecesi
4 Temmuz 2015 11:23

Suriye’de Suudi Arabistan- Türkiye-Katar ittifakının desteklediği İslamcı gruplar, Esad güçlerinin elindeki Halep’i almak için saldırı başlattı. İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre şehir “2012’den beri en kötü gecesini” yaşadı.

 

 

Türkiye’nin Suriye’de tampon bölge oluşturacağı iddiaları tartışılırken, IŞİD’e karşı savaşan El Nusra ve Ahrar-ı Şam gibi cihatçı örgütlerin Halep’te rejim güçlerine karşı operasyon başlatması, aralarında az sayıda Türkmenin de bulunduğu birkaç yüz ailenin Türkiye sınırına doğru hareket etmesine yol açtı. AFAD’ın göçmenlere Suriye topraklarındaki kamplarda destek sağlamak için hazırlık yaptığı belirtildi. Suriye Türkmen Cephesi Partisi Başkanı Tarık Sulo, gazetemize yaptığı açıklamada Halep’teki çatışmalardan kaçanlar arasında çok az sayıda Türkmen aile olduğun belirterek, 2 senedir devam eden çatışmalar nedeniyle o bölgedeki Türkmenlerin büyük oranda bölgeden ayrıldığını anlattı.

 

2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin önceki gün sınır birliklerini denetlemesinin ardından Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in de bugün veya en geç birkaç gün içinde sınır hattında incelemelerde bulunacağı belirtildi.

 

IŞİD’in önceki gece Cerablus bölgesinden getirdiği takviye güçlerle El Nusra ve diğer cihatçı grupların denetiminde olan, Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı karşısındaki Es Selam Sınır Kapısı’na ağır silahlarla saldırması bölgeyi hareketlendirdi.

 

IŞİD mayın döşedi

 

IŞİD, Celabrus bölgesinde ise mevzilerini güçlendirdi. IŞİD militanları, Gaziantep’in Karkamış ve Kilis’in Elbeyli ilçesinin karşısında sınır hattına mayın döşerken, IŞİD’çilerin dün sabah erken saatlerde Karkamış’ta tel örgülere doğru yaklaşması üzerine Türkiye sınırında kısa süreli hareketlilik yaşandı.

 

Gaziantep ve Kilis sınırı boyunca birkaç gündür süren askeri hareketlilik dün de devam etti. Ağır silahlar ile zırhlı personel taşıyıcılar, sınırın sıfır noktasına konuşlandırılmış durumda. Sınırda yeni mevziler yapıldı ve bazı köy yolları önlem amacıyla araç trafiğine kapatıldı.

 

Suriye’de hangi kamplar var?

 

AFAD’ın Halep civarından gelebilecek az sayıda Türkmen’e Suriye topraklarındaki kamplarda destek vereceği belirtilirken olası kamplar şöyle:

 

* Kilis Öncüpınar’ın karşısında Suriye’nin Sucu köyünde 4-5 bin Türkmenin bulunduğu kamp.

* Kilis’in Seve köyünün karşısında Suriye’nin Havar köyünde 1500 Türkmen’in bulunduğu kamp.

* Kilis’in Arpakesmez köyünün karşısında Suriye’nin İğde köyünde 500 Türkmenin bulunduğu kamp.

* Kilis- Gaziantep hattının karşısındaki küçük Türkmen kampları.

 

Sınırda heyecanlı gece

Ordu Komutanı Huduti’nin ziyareti, dikkatleri bölgeye yöneltti

 

Suriye sınırının zırhlı birliklerle takviye edilmesi ve 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin bölgeyi ziyareti önceki gece heyecan yarattı. Birliklerin teyakkuz durumu, Suriye’ye yönelik harekât beklentisine neden oldu.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), hükümetten gelen yazılı direktif doğrultusunda sınır birliklerine takviyeyi sürdürüyor. Kilis Elbeyli ile Öncüpınar Sınır Kapısı arasına son bir haftada iki kere tank ve zırhlı personel taşıyıcı (ZPT) takviyesi yapıldı. İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Huduti’nin sınır birliklerini ziyaret etmesi, dikkatleri bölgeye yöneltti.

 

Bölgede yaşayanlar, sosyal medyadan Suriye’ye operasyon başladığına ilişkin mesaj paylaştı. Mesajlarda, Şanlıurfa’dan Suriye’nin Cerablus bölgesine zırhlı birliklerin girdiği iddia edildi.

 

TSK’nin, her olasılığa göre önlem alması yönündeki direktifin ardından bölgedeki gözetleme ve istihbarat faaliyetlerinin artırıldığı öğrenildi. Bu kapsamda keşif uçakları, insansız hava araçları ve radarların sürekli bölgeyi gözlediği öğrenildi. Türkiye’nin hassas olduğu bölgedeki IŞİD ve diğer grupların sürekli izlendiği ve rapor edildiği dile getirildi.

 

Türkiye’nin Suriye ile 911 kilometrelik sınırı bulunuyor. Suriye’de yaşanan çatışmalar nedeniyle TSK birliklerinin önemli bir bölümü bu bölgede bulunuyor. Askeri kaynaklar, sınır hattının korunması amacıyla 54 bin askerin görev yaptığı bilgisini verdi. Ayrıca hükümetten gelen direktifin ardından bölgedeki birliklerin teçhizat, malzeme ve kadro yönünden takviye ediliyor.

 

 

Kaynak: Mahmut Oral / Cumhuriyet