Haklarını sokakta ve hukukta arayacaklar

Haklarını sokakta ve hukukta arayacaklar
18 Eylül 2014 11:54

AİHM’in “Zorunlu din dersi insan haklarına aykırı” kararına, “Ben nasıl Marksist değilsem ama Marksizmi öğrendiysem…” diyerek karşı çıkan Davutoğlu’na Aleviler tepki gösterdi. Hubyar Sultan Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, “Müfredata iki ünite Alevilik eklediler. Hükümet bu çakma laikliği bıraksın” derken, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Gümüş, “Zorunlu din dersine karşı sokak eylemleri yapacağız” dedi.

 

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), 14 ailenin başvurusu üzerine, Türkiye’nin zorunlu din derslerine son vermesi yönünde karar almasından memnun olan Aleviler, hükümet AİHM kararına uyuncaya kadar mücadele edeceklerini söylediler.

 

SIHHİYE’DE MİTİNG

 

Taraf’a konuşan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, hükümetin AİHM kararını uygulamaması durumunda hukuki yollara başvuracaklarını söyledi. Demir, şunları ifade etti: “AİHM kararı, bizim başvurularımızla alınan bir karar. AKP hükümeti din dersi müfredatına birkaç yıldır Alevi dersini de koydu ama bu yeterli değil. 2014 yılındayız ama hâlâ çocuklarımız zorunlu din derslerine girmek durumunda kalıyor. Biz 4+4+4’ü eleştirirken yenileri karşımıza çıkıyor. Bütün bunlar yetmezmiş gibi bütün okulları İmam Hatip’e çeviriyorlar. 20 milyona yakın Alevi’nin yaşadığı bir ülkede binlerce çocuğun zorunlu din derslerinden muaf olmasını isterken maalesef imam hatiplerle karşılaştık. Biz 15 Eylül’de eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte 15 dergahtan yürüyüş başlattık Ankara’ya. Dolayısıyla bu zaten bir başkaldırıdır, direniştir. İnanç özgürlüğümüzü kazanmak adına yürüyoruz. 12 Ekim’de Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen arkadaşlarımızla Sıhhiye Meydanı’nda büyük bir miting yapacağız. Ayrıca önümüzdeki günlerde Hükümet AİHM kararını uygulamazsa bununla ilgili hukuki yollara başvuracağız. Takipçisi olacağız. Demokratik yollardan Hükümeti karar almaya zorlayacağız. Kamuoyu oluşturacağız. Sorun sadece Alevilerin değil. Zorunlu din dersi azınlıkların da sorunu. Umarım hükümet zorunlu din dersini kaldırır.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı ve CHP PM üyesi Fevzi Gümüş, devletin din eğitimi vermesinin laiklik ilkesine aykırı olduğu belirtti ve şunları dile getirdi:

AVRUPA KANMADI

“Hâl böyleyken okullarda zorunlu din dersi verilmesi, ailelerin görüşünün alınmaması, tercihinin sorulmaması, muafiyet tanınmaması hem eğitim hakkınıni hem de inanç özgürlüğünün ihlalidir. AİHM kararı da buna işaret etmektedir. Hükümet, din dersi kitabına Alevilikle ilgili bölüm ekleyerek hem vatandaşını, hem de Avrupa kurumlarını kandırmaya çalışıyor. Ama Avrupa kurumları son kararıyla kandırılmadığını hükümete gösterdi. Daha önce başlattığımız zorunlu din derslerinin kaldırılmasına yönelik demokratik fiili mücadelemizi bundan sonra da sokak eylemleri ve mitingleriyle sürdüreceğiz. Uygulamanın bir an önce kaldırılması için çalışacağız.

“Asimilasyondan vazgeçilsin”

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, AİHM kararını şöyle değerlendirdi: “Kararda, devletlerin dinî konuların düzenlenmesinde yansız olma yükümlülüğü de hatırlatılıyor. Karar, sırf AİHM’de dava kazanmak amacıyla Din Dersi kitabına iki ünite ‘Alevilik’ maddesi eklenerek yapılan değişikliğin Alevilere uygulanan asimilasyonu sonlandırmadığını ve sadece bir aldatmacadan ibaret olduğunu ortaya koymaktadır. Bu karar bu aldatmacaya kimsenin inanmadığını da ortaya çıkartmıştır. T.C. Hükümeti aldatmacalar, çakma laiklikler, demokrasicilik oyunlarından vazgeçip öncelikle kendi yurttaşlarını kandırmaktan, asimile etmekten vazgeçmelidir.”

 

Kaynak: Taraf / Güler Yılmaz