Hakan Atilla davası sürüyor… Reza Zarrab ifade vermeye devam ediyor!

Hakan Atilla davası sürüyor… Reza Zarrab ifade vermeye devam ediyor!
30 Kasım 2017 18:00

Reza Zarrab: İran ile yapılan ticaretle bağlantılı olarak Zafer Çağlayan’a yüzde 50 ödeniyordu. Bu karın özetinin hesaplanması gerekiyordu. Çağlayan’a yapılan ödemeler arasında bir kol saati de vardı… O kadar çok rüşvet dağıttım ki bazen yanlış adamlara para gidiyordu, bazen de verilmesi gereken rüşvet eksik ya da fazla oluyordu. Çağlayan’a vermem gereken rüşvetten 3 milyon doları yanlışlıkla Aslan’a gönderdiğim için kendi hesabımdan Çağlayan’a 3 milyon dolar ödemem gerekti.

 

 

 

Eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, ABD’nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden Türk ve İranlı iş adamı Reza Zarrab, New York’ta devam eden duruşmanın üçüncü gününde ifade vermeye devam ediyor. Dünkü duruşmada İran’a yönelik ambargoyu nasıl deldiğini anlatan ve eski bakanlar için ‘rüşvet’ iddialarında bulunan Reza Zarrab, bugünkü duruşmada da savcının sorularını yanıtlamaya devam ediyor. Zarrab bugünkü duruşmaya dünkünün aksine hapishane kıyafetleri ile gelmedi. Zarrab’ın koyu bir ceket ve açık renkli bir gömlek giydiği gözlendi. Savcı ve hakimin çapraz sorguya aldığı Zarrab “Süleyman Aslan’a rüşvet vermek için Zafer Çağlayan’ın onayını almam gerekti. Süleyman Aslan bana aldığı risk nedeniyle çok rahatsız olduğunu söyledi. Bir şekilde geleceğini garanti altına almak istedi” diye konuştu.

 

İşte duruşmadan notlar…

 

Saat 20:40 – Duruşmaya ara verildi.

 

‘ÇİN’DE DE AYNI SİSTEMİ KURDUK AMA İRAN’LA OLDUĞUNU ANLAYINCA İPTAL ETTİLER’

 

Saat 20:35 – Zarrab’a “Halkbank’ta uygulandığınız sistemi başka bir ülkede uygulamayı denediniz mi?” sorusu da yöneltildi. Zarrab, buna ‘Evet’ cevabını verdi. Zarrab, “Hangi ülkede?” sorusuna ise “Çin” cevabını verdi.
Zarrab; Çin operasyonunu anlatırken “Biz benzer bir operasyonu Çin’de de yapmak istedik ve orada bir şirket açtık. Fakat Çin’deki bankalar bunun İran’la olduğunu anladıkları için hemen işlemi kapattılar.” dedi. Savcının sorusu üzerine Zarrab “Çin’deki ING Hong ve Muhai Bank’ta hesap açtık. Birkaç ay Türkiye’de kurduğumuz sistemi sürdürdük. Ancak bankalar bu ticaretin İran’la olduğunu anlar anlamaz işlemi durdurdular.” dedi.

 

‘HAKAN ATİLLA’YA RÜŞVET VERMEDİM’

 

Saat 20:30 – Reza Zarrab, tutuklu olarak yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’ya hiçbir zaman rüşvet vermediğini, Atilla’nın da böyle bir talebinin söz konusu olmadığını söyledi.

 

ZAFER ÇAĞLAYAN’IN ‘RÜŞVET’ MAKBUZU!

 

Saat 20:20 – Savcı; Zarrab’a, Zafer Çağlayan’a yaptığını iddia ettiği ödemelerine ilişkin e-mail ve makbuzu da gösterdi. Zarrab, toplamda 27 milyon 989 bin 500 euro tutarın bulunduğu listedeki adlandırmaların tek tek ne anlama geldiğini anlattı. O listede bulunan ve meblağ olarak karşısında 200 bin euronun bulunduğu “Saatçi Yusuf” ifadesi için ise Zarrab; “Zafer Bey’in hesabına kendi aldığı saatin parasını kaydettik. Bu da Zafer Bey’in talimatı üzerine ödenmiş paralardan birisidir” dedi. Savcının “Hangi saat?” sorusu üzerine ise Zarrab “Birçok saat var hangisi olduğunu bilmiyorum” yanıtını verdi.

 

liste-1

Savcının gösterdiği liste bu şekildeydi…

 

SÜLEYMAN ASLAN’A GİDEN PARAYI YANLIŞLIKLA ZAFER ÇAĞLAYAN’A VERMİŞ, SONRA ‘CEBİNDEN’ ÖDEMİŞ!

 

Zarrab bu listedeki isimler için ise “Ümit; Zafer Bey’e para götüren şahıs, Duman; ağabeyimin firmasının ismi, Sadık; Zafer Bey’e o gün para götüren şahsın ismi, SLMN; Süleyman Bey’e giden para, Saaatçi Yusuf; saatçinin adı” yanıtını verdi. Zarrab listede bulunan SLMN’nin ise “O kadar çok rüşvet dağıttım ki bazen yanlış adamlara para gidiyordu, bazen de verilmesi gereken rüşvet eksik ya da fazla oluyordu. Çağlayan’a vermem gereken rüşvetten 3 milyon doları yanlışlıkla Aslan’a gönderdiğim için kendi hesabımdan Çağlayan’a 3 milyon dolar ödemem gerekti” dedi.

 

Saat 20:20 – Zarrab “İran ile yapılan ticaretle bağlantılı olarak Zafer Çağlayan’a yüzde 50 ödeniyordu. Bu kârın özetinin hesaplanması gerekiyordu” dedi.

 

Saat 20:00 – Zarrab’ın ifade verme işlemi sürüyor. Öte yandan Hakan Atilla’nın avukatı Cathy Flemming, mahkemede her yeni tape okunduğunda ‘sahte ve uydurma olduğu gerekçesiyle’ itiraz ediyor. Ancak Zarrab, konuşmaların gerçek olduğunu söyleyince itiraz hakim tarafından reddediliyor.

 

sahislar

 

Reza Zarrab, “Süleyman Aslan’a rüşvet vermek Zafer Çağlayan’a verilen rüşvetten daha önemliydi çünkü musluğun başında Aslan vardı” diye konuştu.

 

Saat 19:20 – Zarrab, savcılığın gösterdiği tapeler için ‘kendi konuşmalarını doğru yansıttığını’ söyledi.

 

Saat 19:15 Duruşmaya 5 dakikalık ara verildi.

 

Reza Zarrab, Süleyman Aslan’ın kendisine, “El eli yıkar, elde yüzü yıkar” dediğini aktardı. Zarrab, yargıçın bu cümlenin ne demek olduğu sorusuna ise “Bu, Süleyman Aslan’ın yardımına karşılık rüşvet istediği anlamına geliyor” cevabını verdi.
SÜLEYMAN ASLAN’A RÜŞVET İDDİASI

 

Zarrab, Süleyman Aslan’ın sürekli olarak ABD’den uyarı aldığını savundu. Zarrab “Süleyman Aslan’a rüşvet vermek için Zafer Çağlayan’ın onayını almam gerekti” dedi. Reza Zarrab, “Süleyman Aslan bana aldığı risk nedeniyle çok rahatsız hissettiğini söyledi. Bir şekilde geleceğini garanti altına almak istedi” diye konuştu.

 

Reza Zarrab, İran cephesinin uluslararası ödemeleri doğrudan yapma talebine dönemin Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın olumsuz cevap verdiğini ve mevcut kullanılan sistemi işaret ettiğini söyledi. Zarrab, “Aslan, şema üzerinde çizdiğim şeyden bahsediyordu. Oradaki altın ticaret sistemi” dedi.
HİNDİSTAN İLE YAPILAN TİCARET

 

Hakimin, “Hindistan’daki parayı Halkbank’a nasıl getiriyorsunuz” sorusu üzerine Zarrab’ın, Hindistan’daki şirketin ilk adım olarak Halkbank’ta hesap açtığını, Hindistan’daki ham petrol alıcısı firma parayı direkt olarak Halkbank hesabına gönderdiğini, daha sonra söz konusu fonun başka bir Türk bankasına aktarıldıktan sonra kendisinin bu parayı aldığını söyledi.

 

Hakimin, İran ile ilgili olan görüşmeler ile ilgili sorusu üzerine ise Zarrab, Halkbank’ın da dahil olduğu İran Ulusal Petrol Şirketi’nden yetkililerle bir toplantı düzenlendiğini söyledi. Zarrab, toplantıya Halkbank adına Süleyman Aslan ve Hakan Atilla’nın katıldığını ancak İran Petrol Bakanı’nın toplantıda bulunmadığını anlattı. Zarrab “Bu İran Ulusal Petrol Şirketi’nin Hindistan’daki parasını Halkbank’taki hesabına aktarmanın ilk adımıydı” dedi.
ÇAĞLAYAN’IN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ İLE YAPTIĞI GÖRÜŞME

 

Savcı; Reza Zarrab’a, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın özel kalemi Onur Kaya ile arasında geçen telefon görüşmesini sordu. Zarrab bu tapeyi de kabul etti. Zarrab, kendisine gösterilen bir başka tape için ise “Acil bir işi olması sebebiyle acil şeridi kullanmak için İstanbul’da bir polis yetkilisiyle görüştüm” dedi.
“CEZAEVİNDEYKEN TEHDİT EDİLDİM”

 

 

Zarrab, ifadesinin başında New York’ta cezaevindeyken tehdit edildiğini açıkladı. Rezza Zarrab “Bu nedenle koruma altındayım” diye konuştu.
HAKİMDEN KIYAFET ESRPRİSİ

 

Saat 17:30 (Duruşma başladı) Zarrab bugünkü duruşmaya mahkum kıyafetleri ile gelmedi. Zarrab’ın koyu bir ceket ve açık renkli bir gömlekle duruşmaya geldiği gözlendi. Hakim ise duruşmanın başında dün verdiği bu kıyafet izni ile ilgili “Sivil kıyafetle gelmesine izin verdim çünkü bu hassas bir konu. Bunu biliyorum. Çünkü benim karım da sürekli kıyafetime bakar” dedi.
Kaynak: Zeynep Gürcanlı/Sözcü

 

Hakan Atilla davası sürüyor… Reza Zarrab ifade vermeye devam ediyor!