Haftada 1 günümüz trafikte kayboluyor

Haftada 1 günümüz trafikte kayboluyor
27 Eylül 2017 09:53

İstanbul, toplu taşıma ücretlerinin yüksekliği bakımından 30 dünya kenti içine girdi. İstanbullular günde 91, haftada 546 dakikasını trafikte harcıyor.

 

 

 

Yaz tatilinin ardından okulların açılması ve yol bakım çalışmaları nedeniyle büyük şehirlerdeki trafik çilesi yoğunlaşırken, bir çalışanın haftada ortalama 7.5-9 saati trafikte harcanıyor.

 
Toplu taşımayla işe gidip gelenlerin günde ortalama 91 dakikasını trafikte geçirdiği İstanbul’da, çalışanların yüzde 30’u en az 2 saatini toplu taşıma araçlarında geçiriyor. 78 ülkede 80 milyondan fazla kullanıcısı olan toplu ulaşım ve haritalama uygulaması Moovit’in verilerine göre, İstanbulluların yüzde 66’sı 1 kere, yüzde 26’sı ise en az 2 kere aktarma yapıyor.

 

DURAKLARDA BEKLİYOR

 

İstanbul’da durakta bekleme süresi ortalaması 19 dakika, ancak halkın yüzde 36’sı 20 dakikadan fazla süre araç bekliyor. İstanbullu vatandaşların ortalama iş-ev mesafesi ise 12 kilometre olarak tahmin ediliyor.
Her gün trafikte geçirilen ortalama süre Ankara’da 71 dakikayı, Antalya’da 63 dakikayı bulurken, İzmir ve Bursa’da 62 dakika olarak hesaplanıyor. 2 saatten fazlasını trafikte harcayanların oranı Ankara’da yüzde 17, Antalya’da yüzde 14, İzmir’de yüzde 13, Bursa’da yüzde 12 civarında seyrediyor.
Bu verilere göre, 6 gün çalışan bir İstanbullu haftada ortalama 546 dakikasını, yani 9 saatinden fazlasını trafikte kaybediyor. Haftalık iş günü sayısı 5 olan İstanbullu bir çalışan ise 7.5 saatten fazlasını trafikte geçiriyor. Trafikte bir haftada kaybedilen süre Ankara’da 7 saati; Antalya, İzmir ve Bursa’da 6 saati geçiyor.

 

İNGİLİZ YOLLARI SIKIŞIK

 

Toplu taşımada geçen süre, 6 milyona yakın büyükşehir nüfusuyla Kanada’nın en kalabalık kenti olan Toronto’da ve Brezilya’nın başkenti Brazilya’da 96 dakikayı bulurken, İngiltere’nin orta kesimindeki sanayi kenti Birmingham’da 94 dakika, ABD’nin Pensilvanya eyaletindeki tarihi kent Philadelphia’da 93 dakika, Avustralya’nın ticari başkenti Sidney’de 82 dakika, Rusya’nın kültürel başkenti Saint Petersburg’da 69 dakika tutuyor.
Başkentler arasında ise toplu taşımayla trafik çilesi şampiyonu olan Brazilya’yı 84 dakikayla İngiliz başkenti Londra takip ediyor. Romalılar günde ortalama 79 dakikasını, Atinalılar ise Ankaralılar gibi 71 dakikasını trafikte geçirirken; Dublin, Paris, Madrid ve Berlin sakinleri her gün 1 saatten biraz fazlasını trafikte kaybediyor.

 

27szt06a_ist-izm-ant-ank-trb

 

Mavi kart 60 dolara yakın

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin haziran ayında yaptığı yüzde 11 zamla birlikte, mavi kartla aylık 180 geçişin fiyatı 205 liraya çıktı. Deutsche Bank’ın derlemesine göre, aylık toplu taşıma abonman fiyatı bakımından İstanbul, 58 doları geçerek 47 şehir içinde 4 sıra birden yükselip 28’inciliği İspanyol başkenti Madrid’den aldı.
Aylık abonmanın en pahalı olduğu şehir 174 dolarla İngiliz başkenti Londra olurken, onu 132 dolarla İrlanda başkenti Dublin, 123 dolarla Yeni Zelanda kenti Auckland, 118 dolarla ABD kenti New York, 111 dolarla Japon başkenti Tokyo, 109 dolarla Hollanda’nın resmi başkenti Amsterdam izliyor. Avrupa’da en ucuz aylık abonman fiyatı 22 dolarla Çekya başkenti Prag’da satılıyor.

 

 

 

Kaynak: Engin Esen/Sözcü

 

Haftada 1 günümüz trafikte kayboluyor