Güvenlik ve Korunma Amaçlı Teller

Güvenlik ve Korunma Amaçlı Teller
7 Ekim 2019 18:16

İnsanoğlu var olduğundan bu yana, değerli şeylerini korumak için kendince bazı formüller üretmiştir. Para ve mücevherat için kasalar, kırılacak maddeler için koruyucu ve yumuşak ambalajlar, cam pencereler için demir korkuluklar ve bağ, bahçe, ev etrafları, sınırlar, askeri alanlar, cezaevleri gibi korunması gereken ve etrafı açık alanlar içinde tel örgüler.

 

 

Eski yıllardan bu yana köylerde veya bağ, bahçelerde belirli aralıklarla toprağa gömülmüş ağaçlara 3 veya 4 kat birbirine paralel olarak bağlanmış eski paslı dikenli teller görüle gelir. İşte insanlar tarlalarını veya mahsullerini korumak için bu yöntemlerle kendilerince tedbir almaktadırlar.

 

Tabii son yıllarda, tel örgü ve dikenli tel  makinelerinin de gelişmesiyle artık bu tür teller daha güçlü ve daha ekonomik olarak üretilebilmektedir. Tel örgüler ve dikenli teller farklı metotlarla üretilerek yine farklı amaçlar için kullanılabilir. Bunlar; bahçe teli,çit teli, kümes telleri, güvenlik telleri, dikenli tel ve jiletli tellerdir. Kullanım amacına göre tel örgülerin tel kalınlıkları, göz aralıkları, örgü şekli, galvaniz kaplanmış veya plastik kaplanmış şekilleri mevcuttur.

 

Açık bir alanı, evinizin etrafını veya bir bahçeyi tel örgüyle kapatmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken şeylerin başında bahçe tellerini veya dikenli telleri tutturacağınız dikme olarak kullanacağınız direklerin cinsi, yere sabitlenmesi veya hangi sıklıkla kullanılacağıdır. Bazı durumlarda kullandığınız tel örgüden ziyade kaç metre ara ile direk diktiğiniz veya yere ne kadar güçlü sabitlediğiniz ön plana geçmektedir. Bu direkler; beton, demir, profil veya ahşap olabilir. Her birinin avantajı ve dezavantajları mevcuttur. Bunu belirlemek tamamen etrafı kapanacak bölgenin şartları ve kullanım amacıyla ilintilidir.

 

Direkler yere sabitlendikten sonra amacına uygun tel örgüler gerilmelidir. Günümüzde tel örgülerin çoğunun üst ve alt kısımlarında kendinden mevcut ve tel örgünün tellerinden bir miktar daha kalın olan gergi telleri mevcuttur. Eğer aldığınız tel örgülerde gergi teli mevcut değilse, üst ve alt kısımlardan mutlaka ayrı bir gergi teli ile tel örgüyü direklere sabitlemek gerekir. Bu etrafını tel örgünüzün ömrünü uzatır ve sağlamlığını arttırır.

 

Yine tel örgünün üzerine en az bir sıra dikenli tel veya jiletli tel kullanmak, tel örgüyü aşmayı zorlaştırır ve etrafını çevirdiğiniz bölgenin güvenliğini arttırır.