Güvenliği sağlamayan banka zararı ödeyecek

Güvenliği sağlamayan banka zararı ödeyecek
25 Nisan 2015 11:13

Yargıtay, internet bankacılığında güvenliği sağlamanın, bankanın sorumluluğunda olduğunu, bu nedenle hacker vasıtasıyla hesabın boşaltılması halinde bankanın bu zararı karşılamak zorunda olduğuna hükmetti.

 

Yargıtay, internet bankacılığına kapattığı halde, hacker tarafından hesabı boşaltılan müşterinin bu zararının banka tarafından karşılanması gerektiğine hükmetti. Yargıtay’ın internet bankacılığında güvenliği sağlamanın bankaların yükümlülüğünde olduğuna bir kez daha dikkat çektiği kararına konu olan ve yaklaşık 10 yıl süren dava özetle şöyle gelişti:

 

Mevduat hesabı açtığı bankanın internet bankacılığından da yararlanan vatandaş, bir süre sonra hesabının internet işlemlerine kapatılması talimatı verdi ve bankadan bu konuda teyit aldı. Ancak, vatandaşın hesabına 6 gün sonra internetten girilerek fon ve dövizleri bozduruldu. 30 bin 536 lirası, başka hesaplara havale edilen vatandaş, durumun anlaşılması üzerine, bankayı mahkemeye verdi. Müşteri, dilekçesinde, “İnternet bankacılığından yararlanmak için şifre aldığını, internetten bankacılık işlemi yaptarken tüm özeni gösterdiğini, şifresini 3. şahıslara vermediğini, 12 mayıs 2004’te bankayı arayarak hesabının internete kapatılması talimatı verdiğini, aynı gün kapatıldığının teyit edildiğini, ancak 18 mayıs 2004’te ‘hacker’lar tarafından hesabında bulunan döviz ve fonlar bozdurularak, 30 bin 536 TL’nin başka hesaplara havale edildiğini, kapatılma talimatına rağmen aynı kod ve şifre ile işlem yapılmasına izin verilmesi nedeniyle davalı bankanın ağır kusurlu olduğunu” belirterek parasının olay tarihinden itibaren ticari faiziyle birlikte davalı bankadan tahsilini istedi. Davalı banka, bilgisayarının güvenliğini sağlamayan müşterinin ağır kusurlu olduğunu savunarak, davanın reddini istedi. Asliye Ticaret Mahkemesi, davayı reddetti. Ancak, Yargıtay kararı bozdu.

 

İkinci yargılamada mahkeme, kapattığı hesabına, internetten girilerek fon ve dövizleri başka hesaplara havale edilen müşterinin lehine karar vererek, bankanın zararı karşılamasına hükmedildi. Bu kez banka kararı Yargıtay’da temyiz etti. Ancak Yargıtay 11.Hukuk dairesi geçtiğimiz aylarda, yerel mahkemenin oluşan zarardan davalı bankayı sorumlu tutan yerel mahkeme kararını usül ve yasaya uygun bularak onayladı. Böylece, İnternet bankacılığında güvenliği sağlamanın bankaların sorumluluğunda olduğuna bir kez daha dikkat çekilen karar, üstelik oybirliğiyle alındı. Buna göre, 30 bin 536 TL’si çalınan müşterinin parası, geçen sürede ticari faiz de eklenerek davalı banka tarafından karşılanacak. Banka, ayrıca yargılama giderlerini de ödemek durumunda kalacak.

 

Kaynak: Adnan Keskin / Taraf