Gürsel Tekin’den CHP kongrelerindeki ‘tek aday’ sistemine eleştiri!

Gürsel Tekin’den CHP kongrelerindeki ‘tek aday’ sistemine eleştiri!
30 Ocak 2020 08:30

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “CHP’de tayin ve atama sistemi olmaz. Örgüt üyeleri örgüt yöneticilerini kendileri seçerler” dedi.

 

 

 

“Belediye Başkanlarımız kamu görevlisidir. Bir kamu görevi ifa etmektedir. Halkın yüzde yüzüne hizmet etmekle görevlidir. Halkımız da onlardan çok yüksek başarı bekliyor. Hepsine umutla bakıyor. Bir partinin iç işleyişine ve parti içi siyasete karışmaları onların bu görevlerini yerine getirmesine engel olabilir” diyen Tekin, “Buna dikkat etmeleri özellikle kongre sürecinden uzak durmaları parti tarihime daha uygun olur” açıklamasında bulundu.

 

 

Tekin, İstanbul seçiminde başarı kimin sorusuna, “Kahraman her zaman örgüt üyelerimizdir. Onlar fedakarlıklarıyla, cefakarlıklarıyla, uzun yıllar süren iradeleriyle bu başarıyı mümkün kıldılar. Kutlanacak bir numaralı isim CHPlilerdir” cevabını verdi.

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Yeni Soluk‘un sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

 

İşte o röportaj:

- Malum, CHP’nin kurultay süreci devam ediyor. Gözler İstanbul’da… Durum nedir?

 

 

Birincisi CHP içerisindeki parti içi demokrasi başka hiçbir partide yok. Biz parti içi demokrasi açısından Türkiye’de tekiz. Mahallelerden başlayarak katılımcı bir şekilde süreç ilerliyor. Elbette eksiklikler var, sorunlar var ancak başka hiçbir partide olmayan bir şekilde ilerliyoruz.

İstanbul’da her ilçemizde kongreler bitti, seçilen tüm adayları tebrik ediyorum, yarışan arkadaşları da demokratik olgunlukları nedeniyle kutluyorum. Seçim bitti, şimdi elele vereceğiz birlikte çalışacağız.

En önemli nokta örgütün ve üyelerimizin hür iradeleriyle seçimleri yapmasıdır. Özellikle kamu yetkisi kullanan hiçbir unsur seçimlere karışmamalıdır. Bizim partimizin tarihi, kültürü bunu gerektirir. Bu konuda azami hassasiyet gösterilmesini bekliyorum.

 

 

- İstanbulun kahramanı kim? İmamoğlu’mu, Kaftancıoğlu mu, yoksa başka bir dinamik mi?

Seçilen Belediye Başkanımız ve ekibi önemli bir başarı kazandı. Çok yoğun bir seçim süreci geçirdik. 31 Mart ve arkasından 23 Haziran’da yaşanan olağanüstü dönemde umut veren bir performans ortaya koydular. Tebrik ediyorum. Sayın İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu da bu başarıda elbette asli unsurdur, pay sahibidir. Kendisini de tebrik ediyorum. Kahraman her zaman örgüt üyelerimizdir. Onlar fedakarlıklarıyla, cefakarlıklarıyla, uzun yıllar süren iradeleriyle bu başarıyı mümkün kıldılar. Kutlanacak bir numaralı isim CHPlilerdir. Seçmene de teşekkür borçluyuz. Tüm ezberleri bozdular, sandığa gidip oy verdiler, oylarına sahip çıktılar, günlerce sandık başında gecelediler. Onların emeği ve kararlılığı İstanbul’da yeni bir sayfa açılmasını mümkün kıldı. Dolayısıyla bu seçimler kollektif bir çabanın ürettiği sonuçtur. İlk seçimde de aynı azmi tekrarlayarak, hep birlikte artık iktidarı almamız gerekiyor.

 

 

- Kurultay sürecinde İl ve İlçe Kongreleri ile ilgili bazı eleştiriler var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu eleştirilerin bazılarının haklı olduğunu ifade etmek gerekir. CHP belli misyonlara sahip bir partidir. Bunun birincisi parti içi demokrasidir. İkincisi katılımcılıktır. Üçüncüsü dürüstlüktür. Dördüncüsü teamüller ve geleneklere olan bağlılıktır. Bizi başka partilerle bu değerler ayırır.

CHP’de tayin ve atama sistemi olmaz. Örgüt üyeleri örgüt yöneticilerini kendileri seçerler.

Sn. İsmet İnönü, Sn. Bülent Ecevit bu konuda hassasiyet gösterirken, 21’inci yüzyılda bu değerlere aykırı hareketleri elbette kimse tasvip edemez.

Genel Merkez yöneticilerimiz özellikle bu konuda dikkatli olmalıdır. Örgütün organik işleyişini bozabilecek adımlar kaçınmalıdır.

 

 

- Peki ya belediye başkanları, milletvekilleri?

Belediye Başkanlarımız kamu görevlisidir. Bir kamu görevi ifa etmektedir. Halkın yüzde yüzüne hizmet etmekle görevlidir. Halkımız da onlardan çok yüksek başarı bekliyor. Hepsine umutla bakıyor. Bir partinin iç işleyişine ve parti içi siyasete karışmaları onların bu görevlerini yerine getirmesine engel olabilir. Buna dikkat etmeleri özellikle kongre sürecinden uzak durmaları parti tarihime daha uygun olur.

Milletvekillerimiz partimizin yasama organındaki temsilcileridir. Bu açıdan seçildikleri bölgede istişare mekanizmaları içerisinde daha etkin rol almaları sağlanmalıdır.

 

 

- CHP örgüt üyelerine mesajınız nedir?

Her tür baskıya, iktidarın türlü zorbalığına maruz kalan örgüt üyelerimiz de elbette hür iradeleri ile en doğru seçimi yapacak, en iyi yolu gösterecek, CHP bayrağını ilçe ve illerde en yukarıya çıkartacak isimleri göreve getirecektir. Örgüt üyelerimizin seçmenlerimizin de genel iradesini yansıtan tercihlerine saygı göstermek gerekir.

Kurultay sürecinin çok sağlıklı yaşanması halinde iktidar yürüyüşümüz büyük güç kazanacaktır. Ben inanıyorum ki bu Kurultay iktidara kavuşmamızın başlangıcı olacak. Yapılacak olan ilk seçimde CHP zaferle çıkacak ve Türkiye’de yeni bir dönem başlayacak. Büyük hedefe ulaşmak için herkesin azami dikkat göstermesi hepimizin ortak dileğidir.