Gurbette demokrasi heyecanı

Gurbette demokrasi heyecanı
31 Temmuz 2014 12:22

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Cumhurbaşkanlığı seçimi için oylarını kullanmaya başladı.

 

Yurt dışında ilk kez oy kullanan Cafer ailesi, “Danimarka’da yıllarca oy kullanma talebinde bulunduk ama ilk kez şimdi nasip oldu. Heyecandan bütün gece uyumadık” dedi.

 

Rusya’da yaşayan Türk vatandaşları ilk kez Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmak için bu sabahtan itibaren Moskova, Kazan, St. Petersburg ve Novorossiysk’de oylarını kullanmaya başladılar.

 

Moskova’da yaşayan Türk vatandaşları sabah saatlerinde itibaren Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği binasında kurulan sandıklarda oy kullanmaya geldiler.

 

Moskova Büyükelçiliği üç numaralı sandık kurulu başkanı Mehmet Akif Koç, Rusya’da toplam üç gün oy kullanılacağını ve bunun Büyükelçilik ve diğer Başkonsolosluk binalarında olacağını söyleyerek, “Toplamda Moskova’da 8 bin 500- 9 bin arasında seçmenimiz var. Hafta içi ve sabah saatleri olduğu için henüz pek bir yoğunluğumuz yok ancak öğleden sonra ve cumartesi günü katılımın yoğun olacağını düşünüyoruz. Bir kişi ortalama iki dakikada oyunu kullanıp çıkmış oluyor. Moskova’da randevu sistemine ilgi 500 civarında oldu. Umuyoruz ki bir dahaki sefere daha yoğun olacağını umuyoruz. Çünkü işimizi çok kolaylaştırıyor açıkçası” dedi.

 

Rusya’da seçimler toplam 3 gün sürecek ve 1. Tur: 31 Temmuz – 2 Ağustos 2014 tarihleri arasında 2. Tur ise 17 – 19 Ağustos 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

 

Bu arada Rusya’da 50 binin üzerinde Türk vatandaşının yaşadığı tahmin edilirken 1.turda 835, 2.turda ise sadece 438 kişinin randevu alması, sisteme ilgisizliği bir kez daha gösterdi.

 

ALMANYA

 

Almanya’da, Düsseldorf ve Köln Baş̧konsoloslukları görev bölgesindeki seçmenler Düsseldorf ISS Dome Arena’da oylarını kullanmaya başladılar.

 

DANİMARKA

 

Danimarka’da yaşayan vatandaşlarımız, Cumhurbaşkanlığı seçimi için oylarını kullanmaya başladılar. Kopenhag’ın Osterbro semtindeki Remisen adlı tarihi tramvay tamir atölyesi olan spor salonunda oylarını kullanmak için gelen Bulut ailesi fertleri, heyecandan bütün gece uyku uyumadıklarını söylediler. Cafer, Nazlı ve kızları Aycagül Bulut ile Selcan Vanlı oy kullanan ilk vatandaşlarımız oldular. Cafer Bulut, heyecandan erken geldiğini belirterek “16 yaşımdan beri Danimarka’dayım yıllarca oy kullanma talebinde bulunduk ama ilk kez şimdi nasip oldu. Heyecandan bütün gece uyumadık. Ülkemize ve halkımıza hayırlı olsun” dedi. Cafer Bulut’un eşi Nazlı Bulut da “Ben de hiç uyumadım. Bize ilk kez oy hakkı tanındı nasıl uyuyalım. Artık bundan böyle ülkemizdeki seçimler için bizler de burada söz sahibi olacağız” diye konuştu.

 

BÜYÜKELÇİ DUYGULANDI

 

Sabah saat 05.00’ten itibaren ayakta olduğunu belirten Büyükelçi Mehmet Dönmez oyunu 7 no’lu sandıkta kullandı. Büyükelçi Dönmez, vatandaşlarımızın duyarlılığı karşısında duygulandığını belirterek “Konsolosluk yaptığım dönemlerden vatandaşlarımızın bu hakkı ne kadar uzun süredir beklediklerini ve arzu ettiklerini iyi biliyordum. Devletimiz ve TBMM’nin bu kanunla ilk defa Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu hakkı vermesi büyük bir kazanımdır. Belki yaz tatiline geldiği için katılım az olabilir ama 4 gün içinde oylarını kullanmaları mümkün. Vatandaşlarımızın mutlaka bu haklarını kullanmalarını tavsiye ediyorum. Danimarka’da seçmen sayısı 31 bin civarında bunlardan 673’ü kendileri randevu almış. Randevu almayanlar da 4 güne dağıtıldı. Türkiye’de olanlar oy kullanamayacaklar ama 9 Ağustos’a kadar yurtdışına çıkarlarsa sınırlarda oy kullanabilecekler. Oy verme işlemi başlamadan buraya saat 08.00’den önce gelen vatandaşlarımız beni duygulandırdı. Onları kutluyorum” dedi. Sistemdeki aksaklık yüzünden bazı vatandaşlarımız oy kullanmak için bir süre beklemek zorunda kaldılar.