Günün en acı karesi

Günün en acı karesi
2 Eylül 2015 10:00

Bodrum’dan yasa dışı yollarla Yunanistan’a geçmek için iki saat arayla denize açılan kaçakların içinde bulunduğu iki ayrı lastik bot batarken çifte facia yaşandı.

 

 

İlk botta 2’si çocuk 8, ikinci botta ise 3’ü çocuk 4 kişi olmak üzere toplam 12 kişi öldü. 9 kişinin Kurtulduğu olayda; suda kaybolan 2 kişinin bulunması için arama kurtarma çalışması başlatıldı. 3 yaşındaki Aylan ve 5 yaşındaki Galip kardeşlerin kıyıya vuran minik bedenlerini görenler, gözyaşlarını tutamadı. Suriyeli çocukların yakınları cesetleri teşhis ederken sinir krizi geçirdi.

 

Akyarlar Mahallesi Aspat Mevkii’nden Yunanistan’ın İstanköy Adası (Kos Adası) yasa dışı yollarla geçmeyle çalışan Suriye uyruklu 17 kişinin içinde bulunduğu lastik bot, uluslararası sularda battı. Suya düşen kaçaklardan 2’si çocuk 8 kişi boğularak yaşamını yitirdi. Bölgede devriye görevini yürüten Sahil Güvenlik ekiplerinin fark ettiği kaçaklardan 7 kişi kurtarılırken, 2 kişi de kayboldu.

 

Sahil Güvenlik ekipleri bir helikopter, bir uçak ve beş bot ile kaybolan bölgede arama kurtarma çalışması başlattı. Bu sırada iki metrelik botla denize açılan Pakistan uyruklu 9 kaçak, ekiplerin uyarıları üzerine geri döndü. Karaya çıkan kaçaklar, sudaki cesetlerin toplanmasını izledi.

 

MİNİK BEDENLER YÜREKLERİ DAĞLADI

 

İlk olayın şoku atlatılmadan Bodrum’dan ikinci facianın haberi geldi. Yine İstanköy’e gitmek üzere lastik botla yola çıkan bu kez içinde Suriye’nin Kobani kentinden gelen 6 kişinin bulunduğu lastik bot battı. Bu olayda, yaşları 3-8 arasında değişen 3 çocuk ile 1’i kadın olmak üzere 4 kişi öldü.

 

Ölenlerin cesetleri, saat 06.00’da, Ali Hoca Burnu Plajı’ndan karaya vurdu. Çocukların üstlerinde de can yeleği olmadığı görüldü. Karaya vuran çocukların minik bedenlerini su sporları işletmecileri bularak jandarmaya haber verdi. Olay yerine gelen jandarma, inceleme yaptı.

 

Minik bedenlerin kıyıda öylece hareketsiz yattığını görenler gözyaşlarını tutamadı. Cesetler, Bodrum Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Sağ kurtulan 2 kişi ise Ali Hoca Burnu’ndan karaya vurdu. Yine su işletmecileri tarafından bulunan yarı baygın kaçaklar, ambulansla hastaneye kaldırılıp tedaviye alındı.

 

Bodrum Devlet Hastanesi morguna gelen kaçakların yakınları , olayda ölen 4 kişiden 3’ünün Kobanili 35 yaşındaki Rihan Kurdi, çocukları 3 yaşındaki Aylan Kurdi ile 5 yaşındaki Galip Kurdi olduğunu teşhis etti. Morg önünde sinir krizleri geçiren yakınları, kurtulan iki kişiden birinin de faciada eşini ve 2 çocuğunu kaybeden Abdullah Kurdi olduğu belirlerken, aynı botta ölen diğer çocuk ile bitkin halde kıyıya çıkıp tedavi altına alınan diğer kişinin kimliğini saptama çalışmaları sürüyor.

 

GEÇİŞLER İÇİN HAREKETLİLİK GECE BAŞLIYOR

 

Kaçakların bölgeyi kullandıklarını belirten Su sporları görevlisi Kaan Cingisiz, şunları söyledi:

 

“Tesisin yan tarafındaki dere yatağının içinde gece saatlerinden itibaren hareketlilik başlıyor. Botlarını burada şişiriyorlar ve hızlı bir şekilde denize taşıyarak kısa bir sürede de denize açılıp, gidiyorlar. Elimizden bir şey gelmiyor. Bazılarını uyarıyoruz ama bazıları dinlemeden yollarına devam ediyor. Büyük ihtimalle bu botlar arızalı veya patlak olabilir, çünkü hava çok düzgün ve fırtına rüzgar yoktu.”

 

Öte yandan Sahil Güvenlik ekipleri gece boyunca İstanköy’e geçmek isteyen 100’ü aşkın kaçağın kurtarıldığını kaydetti.

 

Kaynak: Nilüfer DEMİR – Osman URAS / BODRUM (Muğla), (DHA)