Gültan Kışanak ve Fırat Anlı gözaltına alındı

Gültan Kışanak ve Fırat Anlı gözaltına alındı
26 Ekim 2016 07:38

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile Eş Başkanı Fırat Anlı, terör soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Polis, Belediye binasının başkanlık katında da arama yapmaya başladı.

 

 

 
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, bugün Ankara’da Meclis’teki darbe komisyonuna ifade verdikten sonra uçakla akşam saatlerinde Diyarbakır’a hareket etti. Başkan Kışanak, Diyarbakır Havaalanı’nda uçaktan indikten sonra polis tarafından gözaltına alındı. Aynı saatlerde Eş Başkan Fırat Anlı da konutuna gelen polis tarafından gözaltına alındı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir terör soruşturması kapsamında gözaltına alındıkları öğrenilen Kışanak ve Anlı, Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Bu arada polis, Belediye binasının başkanlık katında da arama yapmaya başladı.

 

 

HDP’Lİ VEKİLLER BELEDİYE ÖNÜNDE

 

 

 

Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın Ankara dönüşü Diyarbakır havalimanında, Eş Başkan Fırat Anlı’nın ise evinde gözaltına alınmasının ardından Büyükşehir Belediye binasının başkanlık katında başlatılan aramalar sürüyor. Polisin, geniş güvenlik önlemi aldığı ve kimseyi yaklaştırmadığı belediye binasının önüne kısa süre sonra HDP Grup Başkan Vekili Çağdar Demirel, Diyarbakır Milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Feleknaz Uca, Demokratik Toplum Partisi Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile bazı meclis üyeleri, STK temsilcileri ve bazı çalışanları geldi. HDP’li vekiller yetkililerden bilgi almaya çalışırken, barikatı aşmaya çalışan Tuncel ile polisler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

 

 

 

PERSONELİ MESAJLA BİLGİ VERİLDİ

 

 

 

Bu arada, büyükşehir belediyesinden çalışanlara ve basın kuruluşlarına atılan mesajda, “Büyükşehir belediyesi eşbaşkanlarımız bu akşam, gözaltına alınmıştır. Tüm belediye çalışanlarını, belediyemize sahip çıkmaya davet ediyoruz” denildi.

 

 

 

BAŞSAVCILIKTAN EŞ BAŞKANLARIN GÖZALTINA ALINMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

 

 

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınması ile ilgili açıklama yaptı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Gültan Kışanak’ın Belediye adına tescilli resmi araçları silahlı terör örgütü üyelerinin cenazelerine tahsis etmek suretiyle kullandırmak, yine yasadışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılarak cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak vb. çok sayıda eylemine yönelik deliller nedeniyle gözaltına alındığı belirtildi.

 

 

 

Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre imzası ile yapılan yazılı açıklamada, Belediye Eş başkanı Gültan Kışanak’ın gözaltı gerekçesi şöyle açıklandı:

 

 

 

“Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2015/45832 sayılı dosyasında, PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olma (TCK m.314/2) suçundan yürütülmekte olan soruşturma kapsamında, sözde Demokratik Özerkliğin ilan edildiği Demokratik Toplum Kongresine katılmak ve burada olağan üye sıfatıyla örgüt lehine konuşma yapmak, PKK/KCK silahlı terör örgütünün çağrısı ve talimatları doğrultusunda Diyarbakır ilinde düzenlenen nevruz etkinliklerinde terör örgütü lehinde söylemlerde bulunarak özerklik çağrısı yapmak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı adına tescilli resmi araçları silahlı terör örgütü üyelerinin cenazelerine tahsis etmek suretiyle kullandırmak, yine yasadışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılarak cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak vb. çok sayıda eylemine yönelik olarak toplanan somut maddi her türlü şüpheden uzak kuvvetli suç şüphesi oluşturan deliller uyarınca Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan KIŞANAK gözaltına alınmıştır.”

 

 

 

Başsavcılık açıklamasında Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı’nın gözaltına alınma gerekçesini ise yine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2016/32488 sayılı dosyasında “Devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik” (TCK m.302/1) eylemleri nedeniyle yürütülmekte olan soruşturma olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

 

 

 

“Diyarbakır ili Dicle ilçesinde PKK/KCK silahlı terör örgütünün amacı ve talimatları doğrultusunda, 2014 yılında yapımına başlanıp, 05/11/2015 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu bir askerin şehit edilmesi ile sonuçlanan eylem bütünlüğü içerisinde ülkenin bölünmez bütünlüğünü bozmaya yönelik ve Anayasal düzenin dışında özerk yönetim ilan eden PKK/KCK silahlı terör örgütünün üyelerine ait sözde şehit mezarlığını yapmak amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait araç ve gereçleri tahsis etmek ile kamu kaynaklarını kullanarak, terör örgütü üyelerinin sözde şehitliğinin korunması ve muhafazası yönündeki eylemlerine ve silahlı terör örgütünün talimatları doğrultusunda cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak vb. eylemlere yönelik olarak toplanan somut maddi her türlü şüpheden uzak kuvvetli suç şüphesi oluşturan deliller uyarınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Fırat ANLI da gözaltına alınmıştır.”

 

 

KIŞANAK’I POLİS, ANLI’YI JANDARMA GÖZALTINA ALDI

 

 

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen iki ayrı soruşturma kapsamında gözaltına alınan Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın polis tarafından, Eş Başkan Fırat Anlı’nın ise Jandarma tarafından gözaltına alındığı belirtildi. Kıışanak’ın evinde ve belediyedeki makamında polis arama yaparken, Anlı’nın evi ve belediyedeki makamında ise jandarmanın arama yaptığı öğrenildi.

 

 

BAŞKANLARIN EVLERİNDEKİ ARAMALAR SONA ERDİ

 

 

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın evlerinde 21.30’da avukatlar nezaretinde başlayan aramalar saat 23.20 sıralarında sona erdi. Aramalar sırasında hazır bulunan avukatlar, arama kararında arama gerekçesinin, “Terör örgütü üyeliğinden” açılan bir soruşturma kapsamında olduğunun belirtildiğini ifade ettiler. Aramalardan sonra el konulan malzemeler tutanağa geçirildi.

Büyükşehir Belediyesi’ndeki aramalar ise devam ederken, polis belediyenin resmi avukatları dışında içeriye kimsenin girmesine izin vermiyor. Belediye Genel Sekreteri Zülküf Karetekin’in de Belediye binasına girmesine izin verilmedi. Belediye için çıkartılan arama kararının bütün belediye binasını kapsadığı da öğrenildi.

 

 
Canan ALTINTAŞ – Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,(DHA)