Guardian yazarından Cemal Kaşıkçı yorumu: İngiltere ruhunu Suudilere sattı, yazıklar olsun

Guardian yazarından Cemal Kaşıkçı yorumu: İngiltere ruhunu Suudilere sattı, yazıklar olsun
25 Ekim 2018 12:07

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesinin yazarlarından Owen Jones, “İngiltere ruhunu Suudi hanedanına sattı. Yazıklar olsun” başlıklı bir makale yazdı.

 

 

İngiltere’nin ‘dünyanın en iğrenç diktatörlüklerinden biriyle olan çıkarcı ilişkisinin’ sonunda kamuoyunda tartışılmaya başlandığını belirten Jones, buna Yemen’de dünyanın en büyük insani krizlerinden birine dönüşen savaşın değil gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin yol açtığını belirtti.

 

“Fakat bu tartışmaların çok sürmesini beklemeyin, İngiliz müesses nizamı ile Suudi tiranlığı birbirine dolanmıştır” diyen Jones, yazısına şöyle devam etti:

 

“Yönetici elitlerimizle muhaliflerin kafasını kesen, terör ihraç eden ve Yemen’de çocukları katleden bu rejim arasındaki bağlar, kesmek için fazlasıyla kârlı.

 

“Siyasi elitlerimize bakın. Tony Blair başbakanlığı döneminde bir Suudi silah anlaşmasını içeren dev bir yolsuzluk soruşturması için savcılığa baskı uyguladı. Suudi liderliğinde Yemen’de yürütülen katliam başladığından bu yana İngiliz hükümeti Riyad’la 4,7 milyar sterlinlik silah anlaşması imzaladı. İngiliz askeri danışmanları Suudi savaş odalarında çalıştı. Almanya Suudi Arabistan’a silah ihracatını yasaklasa da İngiltere’nin Almanya’nın yolundan gitmesi mümkün değil.

 

 

“Suudi rejimi İngiliz milletvekillerine yüz binlerce sterlin aktarıyor. Çoğu Muhafazakar, bazıları da İşçi Partili vekiller. Bu yıl Nisan ayında düzenlenen bir gezinin ardından İşçi Partili Paul Williams ‘Modern ve ilerici bir Suudi Arabistan gördüm, bu ülke hakkındaki fikirlerim tamamen değişti’ demişti. Ona kaynak aktaran Suudiler çok memnun olmuştur: Muhammed bin Selman döneminde kafa kesme cezaları iki katına çıktı, kadın hakları aktivistleri ve muhalifler tutuklandı ve yüz binlerce Yemenli katledildi. Reformlara dair sahte bir algı yaratmak için İngiliz vekilleri gezdirmek verimli bir yatırım.

 

“Ekonomik bağlar da var. Boris Jonhson dışişleri bakanıyken önümüzdeki 10 yılda finanstan eğitime, savunmadan sağlığa kadar çeşitli alanlara 65 milyar sterlinlik Suudi yatırımı çekeceklerini açıklamıştı. Londra Borsası’nda yabancı devlet şirketlerinin ‘premium kategoride’ yer almasını engelleyen düzenleme de bu dönemde kaldırıldı. Kaynaklar, bunun Suudi petrol şirketi Aramco için yapıldığını söylüyor. İngiltere kurallarını bir diktatörlük için değiştiriyor. Finans sektörünü tercih ederek üretim sektörünü bir kenara atmanın sonucunda oluşan dev cari açık, Körfez’den gelen petrodolarla finanse ediliyor.

 

Fotoğraf: Getty Images