Grip aşısı Meclis gündeminde! CHP’li Gök’ten Bakan Koca’ya: Neden gerekli önlemleri almadınız?

Grip aşısı Meclis gündeminde! CHP’li Gök’ten Bakan Koca’ya: Neden gerekli önlemleri almadınız?
29 Aralık 2020 09:52

Grip aşısı, her yıl özellikle eylül ile aralık ayı arasında özellikle kronik hastalığı olan hastalara ve 65 yaş üzerine devlet tarafından ücretsiz olarak yapılan bir aşı. Ancak son birkaç yıldır aşıyla ilgili sıkıntılar oluşmaya başladı. Grip aşısı tek elden çıkmaya başladı ve Türkiye’ye de tek elden girmiş oldu. Bu durumda Türkiye’ye gelen doz sayısı düşük kaldı.

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Gök şunları kaydetti:

 

Devam eden Covid-19 salgını sebebiyle özellikle 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı bulunan yurttaşlarımız için grip aşısı ihtiyacı hayati önem taşımaktadır. Grip mevsiminin yaklaştığı günlerde çok sayıda tartışmaya sebep olan aşı temini konusunda ülkemize getirilen 1 milyon 350 bin doz grip aşısı Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere göre öncelikli kişilere uygulanmıştır. Türkiye’de grip hastalığının yoğun olarak görüldüğü ve grip mevsimi olarak adlandırılan ekim – nisan ayları boyunca aşılamanın devam etmesi gerekirken ülkemizde grip aşısı bulunamamakta, 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı bulunduğu halde öncelikli grupta kabul edilmeyen yurttaşlarımız aşıya erişememektedirler. Grip aşısını ithal eden bir ülke olarak Türkiye’nin Covid-19 salgının etkisiyle dünya genelinde artan talep sebebiyle aşı temin edemediği anlaşılmakta, en az 3 ay daha sürecek grip mevsimi süresince hangi tarihte yeni aşı getirileceği bilinmemektedir. Covid-19 salgının gidişatından bağımsız olarak grip enfeksiyonları insanlığı tehdit etmeye devam edecektir. Bu gerçekliğin dikkate alınarak Türkiye’nin potansiyel grip aşısı ihtiyacına uygun olarak aşı teminini sağlaması veya yeterli grip aşısını üretebilecek bir altyapı kurulması konusunda çalışmalara başlaması gerekmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Türkiye’ye yeniden grip aşısının geleceği tarihi ve gelecek doz miktarını açıklar mısınız?
2. 20 Ekim 2020 tarihi itibariyle grip aşısı uygulanan 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı bulunan yurttaşlarımızın sayısını açıklar mısınız?
3. 20 Ekim 2020 tarihi itibariyle grip aşısı olması gerektiği halde aşıya erişememiş 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı bulunan yurttaşlarımızın sayısını açıklar mısınız?
4. Türkiye’de Mart ayı itibariyle Covid-19 salgını görülmektedir. Grip mevsiminde salgın dolayısıyla grip aşısı ihtiyacının geçtiğimiz yıllara göre daha yüksek olacağı öngörüldüğü halde aradan geçen 7 ay içerisinde neden gerekli önlemler alınmamıştır?
5. Türkiye’de grip aşısı üretimine başlanması amacıyla yürütülen çalışmaları ve Bakanlığınızın konuya ilişkin verdiği destekleri açıklar mısınız?