Göller istiladan kurtuldu!

Göller istiladan kurtuldu!
30 Kasım 2018 11:25

Deniz, göl ve göletleri rüzgar ve güneş santralleri yatırımına açan düzenlemedeki yanlıştan dönüldü. Çevreyle ilgili yasa teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında kabul edilen önergeyle, göl ve göletlerin üzerine rüzgar ve güneş santrali kurulmasından vazgeçildi.

 

 

Yeni düzenlemeye göre sadece denizlerin üzerinde rüzgar ve güneş enerji santralleri kurulabilecek. Doğal göl ve göletlerin üzerine ise enerji yatırımı yapılamayacak. SÖZCÜ, yasa teklifinin önceki haliyle Meclis’ten geçip yasalaşması durumunda özellikle doğal göl ve göletlerin, risk altına gireceği uyarısını yapmıştı.

 

Yasa teklifinin Meclis’e geldiği ilk halinde Kıyı Kanunu’nda kritik bir değişiklik yapılarak denizler, tabii göller ve suni göllerin üzerine rüzgar santralleri ve güneş panelleri kurulmasının önü açılıyordu. SÖZCÜ, teklifin yasalaşması halinde sadece denizlerin değil, ülke genelindeki tüm göllerin de çevre felaketiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Bu haberin ardından, Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeler sırasında da maddeye itiraz geldi.

 

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, maddenin bu şekilde yasalaşması halinde göllerin de yatırıma açılacağı uyarısında bulundu. Aydın, göl ve göletlerin tekliften çıkarılmasını istedi. Yoğun itirazların ardından maddenin değiştirilmesi için önerge hazırlandı. Güneş ve rüzgar santrallerinin sadece denizlerde kurulmasına izin veren önerge oylama sonucunda kabul edildi.
İLK KEZ KURULACAK

 

Kabul edilen önergeye göre, Enerji Bakanlığı’nın yenilenebilir enerji alanı ilan edeceği denizlerde rüzgar tribünleri ve güneş panelleri kurularak elektrik üretilebilecek. Doğalgazdan üretilen elektriğin aksine ithalat bağımlılığı olmaksızın doğal kaynaklarla elde edilecek elektrik, garanti edilen belirli bir değer üzerinden devlet tarafından satın alınacak.

 

https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/goller-istiladan-kurtuldu-2769017/