Gökçek’in planı için gizlilik kararı mı var?

Gökçek’in planı için gizlilik kararı mı var?
22 Temmuz 2014 09:04

Ankara Ulaşım Ana Planı’nda sona gelindi ama planın içeriğine ilişkin Ankaralılara hiçbir bilgi verilmiyor. Plan, devlet sırrı gibi saklanıyor.

 

 

Ankara Ulaşım Ana Planı’nda sona gelindi ama planın içeriğine ilişkin Ankaralılara hiçbir bilgi verilmiyor. Plan, devlet sırrı gibi saklanıyor. TBMM’de verilen soru önergeleri bile yanıtlanmıyor. Gökçek-Gazi Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen projenin yeni bir oldubittiyle tamamlanması bekleniyor.

 

Resmi internet sitesinde “Arazi kullanım plan kararıyla ulaşım plan kararlarını ve kent ölçeğinde farklı ulaşım türlerini, dengeli bir şekilde bütünleştiren; çağdaş teknolojinin kullanıldığı, çevreye ve insani değerlere duyarlı, ekonomik, modern, güvenli ve hızlı erişimin sağlandığı; ulaşımda insan odaklılığı destekleyerek, kentsel yaşam kalitesini, arttırmayı amaçlayan, sürdürülebilir bir Ankara Ulaşım Planını oluşturmak” amacıyla yapıldığı iddia edilen Ankara Ulaşım Ana Planı 2038’in Ankara’nın ihtiyaçlarına ne ölçüde yanıt olacağı bilinmiyor. Çünkü tamamlanma aşamasında olan projenin içeriğine ilişkin ne Ankaralıların ne de ilgili meslek örgütlerinin herhangi bir bilgisi bulunmuyor.

 

Dekan vekili aradı

 
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Gazi Üniversitesi’nin “işbirliğiyle” yapılan Ankara Ulaşım Ana Planı 2038’le ilgili haberlerimiz üzerine yaşananlar, projeyle ilgili soruları yeniden gündeme getirdi. Büyük bir gizlilikle çalışmaları süren projeyi üstlenen Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Mahmut Özbay, gönderdiği tekzibin dışında önceki gün gazetemizi arayarak her türlü soruyu yanıtlayabileceğini, kendisiyle röportaj da yapılabileceğini söyledi. Gazetemizin gündeme getirdiği iddiaların doğru olmadığını savunan Özbay, aynı zamanda projenin koordinatörlüğü, yürütücülüğü ve icra heyeti başkanlığını yapıyor.

 

 

Planla ilgili sorular

 
AUAP’yle ilgili gündeme gelen ve tümü yanıtsız kalan sorulardan bazıları şöyle:

 

• Üst plandan önce alt planların hazırlanması ve uygulanmaya başlanması, planlama ilkelerine uygun mu? “Minareyi kılıfına uydurmak” anlamına gelecek şekilde daha önce yapılanları meşrulaştırmak için mi plan Gazi Üniversitesi’ne sipariş edildi?

 

• AUAP’nin, Ankara’da Gökçek’in uygulamaları nedeniyle açılan bütün davaların düşmesini sağlamak gibi bir amacı var mı? Plan ODTÜ yolu, AOÇ’deki yapılaşmaları “yasal” hale getirmek için özel bir çalışma yapılıyor mu?

 

• Planla ilgili yapılan çalışmaların hiçbirinin kamuoyuna duyurulmamasının, oluşacak yeni rant alanlarının bilinmesini istememekle bağlantısı var mı?

 

• Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber’in projeyi aldığı kurumun başında olan Melih Gökçek için “Bizim gibi Ankara’da büyümüş, öğrencilik yapanlar için siz efsane gibisiniz. Size gerçekten minnettarız.” demesi ne anlama geliyor. Bu “övgü” “efsaneden” alacakları her talimatın yerine getirileceği anlamına gelir mi?”

 

• Yine Büyükberber’in Gazi Üniversitesi’ndeki doçent düzeyindeki öğretim üyelerini toplayarak “Mimarlıkta sol bir kemikleşmiş yapı ile üniversite normalleşemez” “Hep akademik çalışma yapılamaz, biraz da üniversitenin para kazanması gerekir” dediği iddiaları basıan yansıdı. AUAP de bu kapsamda mı? Üniversite ne kadar para kazandı, kazanacak?

 

• Büyükberber’in aynı toplantıda, “Atama ve kadroları ben tayin ederim. Bir gün yanınızdaki odada tanımadığınız bir kişiyi görürseniz şaşırmayın. Onu ben atadım demektir” dediği de iddialar arasında. Özelikle Mimarlık Fakültesi’nde kadroların doldurulmasında AUAP’ye katılmanın bir etkisi oldu mu?

 

• Kullanılan “visum bilgisayar paket programı”nın bir veri girişi ve mevcudu belgeleyen, etüt eden bir trafik mühendislik programı olduğu, bir ulaşım modeli olmadığı öne sürülüyor. Ancak tanıtım broşüründe modelleme olduğu iddia ediliyor. Kentsel planlamaya yönelik en can alıcı iş olan “modelleme” işi taşeron bir firmaya mı verildi?

 

• Proje ekibinde yer alan ve AKP’nin Rize Belediye Başkan adayı Reşat Kasap’ın “2038 ulaşım ana planını hazırlayan 10 kişilik grubun içerisindeydim. Önümüzdeki dönemde o ekibi Allah nasip ederse Rize’ye getireceğim” demesi ne anlama geliyor. Böyle bir “talimat” geldiğinde proje yürütcüleri Rize’ye gidecek mi?

 

• Projede özellikle anket çalışmalarında emeklerinden faydalanılan ve tamamı Gazi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan 1431 saha çalışanına ne kadar ücret ödeniyor, çalıştıkları süre boyunca sigortaları yapılıyor mu?

 

• Bir üniversitenin yürüttüğü bir projede bir bilim insanın adının kendisinden habersizce listeye eklenmesi bir yanlışlık mıdır? Değilse amaç nedir?

 

• Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün projeyi üstlendiğine, sahip çıktığına dair herhangi bir kurul kararı var mıdır?

 

• Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası gibi meslek örgütlerini eleştiri ve değerlendirmeleri, proje yürütücüleri tarafından dikkate alınıyor mu?

 

• Proje yürütücü ekibinden kaç kişi müellif olarak şehir planlamacısı lisans diplomasına sahiptir? Daha önce bir ulaşım projesi deneyimleri var mıdır?

 

• Basına yansıyan haberlerden AUAP projesini eleştiren yazıların bulunduğu internet sitelerinin üniversite serverlerinden erişimi engellenmiş midir?

 

TBMM’ye de bilgi verilmiyor

 
Projenin daha hazırlık aşamasında gündeme gelen bu soruların yanıtlanıp yanıtlanmayacağı bilinmez çünkü proje yürütücüleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı hiçbir soruya yanıt vermiyor. Projeye ilişkin TBMM başkanlığına sunulan soru önergelerine bile yanıt verilmediği biliniyor. Son olarak CHP’li İlhan Cihaner’in 6 Kasım 2013 tarihinde verdiği soru önergesi, süresi geçtiği halde yanıtlanmadı. Bu durum, Ankara’nın yeni bir oldubittiyle karşılaşması ihtimalini güçlendiriyor.

 

Kaynak: haberforum.tv