Gökçek, TOKİ’ye borç takıp gitmiş!

Gökçek, TOKİ’ye borç takıp gitmiş!
15 Aralık 2017 10:00

Sayıştay’ın denetim raporu, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Kuzey Ankara Kent Girişi Projesi’nden kalan 889 milyon lira borcu ödemediğini ortaya koydu. Raporda, belediye ile TOKİ ortaklığı olan TOBAŞ’ın altı yıldır sürekli zarar ettiği bilgisine yer verildi.

 

 

 

Sebahat Karakoyun / Birgün

 

 

Saray talimatıyla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini bırakmak zorunda kalan Melih Gökçek dönemiyle ilgili pek çok usulsüzlük ve yolsuzluk iddiası yanıt beklerken, Sayıştay’ın 2016 yılı hesaplarına ilişkin denetim raporu, belediyenin TOKİ’ye Kuzey Ankara Kent Girişi Projesi’nden kalan 889 milyon lira borcunu ödemediğini ortaya koydu. Raporda, belediye ile TOKİ ortaklığı olan ve sürekli zarar eden TOBAŞ’ın Yönetim Kurulu’nda belediyeyi temsil eden üyelerin TOKİ’yi temsil edenlerden yüksek ücret aldıklarına dikkat çekildi. Sayıştay’ın TOKİ’nin 2016 yılı hesaplarına ilişkin denetim raporu Meclis’e gönderildi. Rapora göre, TOKİ, kamu kurum ve kuruluşlarından yapımı sürdürülen projeler nedeniyle oluşan alacakların tahsilinde sıkıntı yaşıyor. 2017 Haziran ayı itibariyle TOKİ’ye borçlu kamu kurumları arasında ilk sırada 1.7 milyar TL ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, ikinci sırada 889 milyon lira ile Kuzey Ankara Kent Girişi Projesi yer alıyor. TOKİ’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 586 milyon TL, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 210 milyon TL, Afet ve Acil Durum Başkanlığı’ndan 143 milyon TL alacağı bulunuyor.

 

 

Kaynak sıkıntısı uyarısı

 
Raporda, 2017 yılında yapımı devam eden projeler nedeniyle TOKİ giderlerindeki istikrarlı seyrin devam etmesinin beklendiğine işaret edilerek, “Kamu kurum ve kuruluşlarından alacaklarda herhangi bir tahsilat yapılamaması ve ilave bir gelir elde edilememesi durumunda kaynak sıkıntısıyla karşılaşılması muhtemel olacaktır” tespitine yer verildi.

 

 

Raporda, TOKİ’nin iştiraki olan şirketler arasında yer alan TOBAŞ’la ilgili dikkat çekici uyarılar da yer aldı. Kuzey Ankara Girişi Projesi’nin müşavirlik ve kontrollük hizmetlerinin yerine getirilmesi amacıyla, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ tarafından kurulan TOBAŞ’ın Yönetim Kurulu üyelerinin ücretleri konusunda ikili bir ücret sistemi uygulandığına dikkat çekilen raporda, “TOKİ’yi temsilen seçilen üyeler için YPK kararı doğrultusunda belirlenen ücretler ödenirken, Ankara Büyükşehir Belediyesini temsilen seçilen üyeler için ücret düzeyi daha yüksek belirlenmiştir” denildi. Son altı yıllık verilere göre sürekli zarar eden şirketin Yönetim Kurulu üyesi sayısının sürekli artması da raporun dikkat çeken tespitleri arasında yer aldı. Şirketin Yönetim Kurulu üye sayısının genel kurul kararı ile 2008 yılında 6’dan 8’e, 2011 yılında 8’den 10’a, 2014 tarihinde ise 14’e yükseltildi. Bu üyelerin 7’si TOKİ, 7’si de Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen görev yapıyor. Şirketin son altı yıllık faaliyet sonuçları değerlendirildiğinde, dönemlerin devamlı zararla sonuçlandığına dikkat çekilen raporda, “Türk Ticaret Kanunu’ndaki düzenlemeler göz önüne alınarak, TOBAŞ’ın geleceği hakkında karar verilmesi amacıyla, şirket genel kurulunun bir an toplanması için girişimlerde bulunulması önerilir” denildi.

 

 

https://www.birgun.net/haber-detay/gokcek-toki-ye-borc-takip-gitmis-195610.html