Gökçek eliyle ‘emsalsiz’ rant!

Gökçek eliyle ‘emsalsiz’ rant!
12 Mayıs 2020 12:22

90 bin metrekarelik inşaat alanı için Söğüt İnşaat’a satılan araziye, 2 cümlelik emsal değişikliği ile 450 bin metrekarelik inşaat yapıldığı belgelendi. Söğüt İnşaat, haksız emsal kullandığı araziye Metromall AVM ve Metromall Konutları’nı yaptı.

 

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, belediyenin içme suyu, kanalizasyon ve asfalt ihalelerinin büyük çoğunluğunu alan Mustafa Akan’ın sahibi olduğu Söğüt İnşaat şirketine, imar planında satıştan sonra değişikliğe giderek milyonluk kazanç sağlattığı ortaya çıktı. 90 bin metrekarelik inşaat alanı için Söğüt İnşaat’a satılan araziye, 2 cümlelik emsal değişikliği ile, 450 bin metrekarelik inşaat yapıldığı belgelendi. Söğüt İnşaat, haksız emsal kullandığı araziye Metromall AVM ve Metromall Konutlarını yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla görevden el çektirilen Gökçek, 2009’da Büyükşehir Belediyesi’ne ait Eryaman’daki 49 bin metrekarelik otobüs garajını satışı için ihaleye çıktı. Söz konusu araziye 1994 ve 2003 yıllarında iki ayrı imar tadilatı yapılmış, arazinin imarı 1.8 emsal ve taban alan katsayısı 0.60 olarak belirlenmişti.

 

SADECE 2 FİRMA KATILDI

 

Cumhuriyet’ten Sena Yaşar’ın haberine göre, ihaleye, belediyenin içme suyu ve kanalizasyondan asfalt işine kadar çok sayıda yüksek bütçeli ihalesini alan Mustafa Akan’ın sahibi olduğu Söğüt İnşaat ve bu şirketin yan firması olan taş ocakları işletmecisi Heltaş Lmt. Şti. katıldı. İhaleye, 19 milyon 918 bin 400 TL bedelle çıkıldı. Heltaş, 19 milyon 640 bin TL teklif verirken, Söğüt İnşaat 20 milyon 100 bin TL teklif verdi ve araziyi Söğüt İnşaat aldı.

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın son yıllarda açtığı 8 ihalede toplamda 1.5 milyar dolardan fazla iş alan Söğüt İnşaat, belediyeye başvurarak yeni bir imar düzenlemesi istedi. Cumhuriyet’in ulaştığı belgelere göre, 13 Mayıs 2011’de toplanan Belediye Meclisi, mevcut imar planında oyçokluğu ile iki cümlelik değişiklik yaptı. Arazinin, Dumlupınar 30 Ağustos caddesinde kalan kısmında yol kotu “0+0” şeklinde belirlenip, arazide kotun altında kalan bölümler ise “emsal dışında” bırakıldı. Kararı başkanvekilleri değil, doğrudan Melih Gökçek imzaladı.

Onay sonrasında Söğüt İnşaat, caddenin arkasında kalan kısmı yaklaşık 30 metre kazarak inşaat zeminini o kotta başlattı. Normalde araziye 90 bin metrekarelik inşaat yapılacakken, yapılan değişiklikle Söğüt İnşaat, Metromall AVM ve Metromall Konutları projesini gerçekleştirdiği arazide 450 bin metrekarelik inşaat alanı elde etti. Böylelikle, arazinin emsali 1.8 değil, 9 olarak gerçekleşti. Eğer imar değişikliği satıştan önce yapılsaydı ve ihaleye ikiden fazla firmanın girmesi sağlansaydı, belediye satıştan 100 milyon TL’den fazla kazaç elde edebilecekti.

DAİRELER 800 BİN TL’DEN SATILDI

Söğüt İnşaat, 360 metrekarelik haksız emsal elde ettiği arazide, Metromall AVM adlı 200 mağazası, sinema salonları, yapı marketleri olan bir ticaret merkezi ile 144 ofislik bir iş merkezi ve 555 konutluk 4 bloktan oluşan bir konut sitesi yaptı. İnşaatın tamamlanmasından sonra 2017’de AVM hizmete açıldı. 88 bin metrekareli otoparkın da içinde olduğu 6 bodrum katı, bir zemin katı ve bir de üst zemin katı ile toplam 8 katlı AVM’de mağaza kiraları metrekaresi 60-100 dolar arasından kiracı buldu. Konut katlarında ise, 1+1 daireler 292 bin liradan 4+1 daireler de 800 bin liradan satışa çıkarılmıştı.