Glutensiz Beslenme Nedir?

Glutensiz Beslenme Nedir?
5 Şubat 2019 10:48

Glutensiz beslenme, buğdayda bulunan gluten tüketimi terk edilerek sağlanmaktadır. Gluten, gliadin ve glütenin adı verilen proteinlerden oluşmaktadır. Bu iki protein maddesi su ile buluşunca şişme göstererek ekmek için uygun bir malzeme haline gelmektedir. Tutkalı andıran yapısıyla hamuru bir arada tutar. Ayrıca hamurun dağılmamasını ve bir arada durmasını sağlar.

 

 

Glüten aslında bir protein olsa da glüten alerjisi bulunan insanlarda birçok rahatsızlığa neden olmaktadır. Türlü hastalıklara yol açan glüten, ancak diyet uygulanarak tedavi edilmektedir. Peki, glutensiz beslenme nedir?

 

Glutensiz beslenme nedir : Glüten içeren gıdalardan uzak durarak elde edilen bir diyet programıyla uygulanır. Öncelikle kişi uyguladığı glüten testi ile tam olarak çölyak hastalığı ile karşı karşıyaysa bu diyeti uygulamalıdır. Çölyak hastalığı, insanlarda bulunan glüten alerjisi sebebiyle meydana gelir. Tahıl gruplarında bulunan bütün besinlerin tüketimi glüten alerjisini tetiklemektedir.

 

Günümüzde glüten olmayan neredeyse hiçbir alan kalmadı. Kozmetikten, temizliğe, kırtasiyeden sofralarımıza kadar hemen her alanda glüten içeren ürünler bulunmaktadır. Çok bilinenin aksine glüten yalnızca buğdayda bulunmaz. Arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıl ürünlerinde de bulunmaktadır. Yalnızca hububat çeşidi olarak mısır ve pirinç glüten içermeyen gıdalar arasında yer alır.

 

Gluten İçermeyen Gıdalar Nelerdir?

 

Gluten alerjisi ülkemizde sanıldığının aksine çok daha fazla yaygın bir dağılım gösterir. Henüz başlangıç aşamasında olan bu alerjik reaksiyonlar çok fazla önemsenmediği için ileriki yıllarda geri dönüşü zor olan hastalıklara dönüşmektedir. Glutensiz beslenme için öncelikle tüketim alışkanlığını yeniden gözden geçirmek gerekiyor. Neredeyse sil baştan bir yeme alışkanlığı sağlamak ile daha sağlıklı bir hayata geçiş yapılabilir.

 

Gluten içermeyen gıdaları bulmanın ilk yolu, alışveriş esnasında satın alacağımız ürünün etiket yazılarını okumaktan geçiyor. Arkasında yer alan “tahıl ürünleri” gibi özellikleri bulunan ürünler glüten içermektedir. Bu sebeple paketlenmiş veya poşetli ne alıyorsak glüten içerip içermediğine bakmak gerekiyor.

 

Glutensiz beslenme yalnızca yemek ile sınırlı değildir. Kullandığımız temizlik maddeleri hatta bakım ürünleri bile glüten içerebilmektedir. Gluten diyeti uygulanırken daha önce de söylediğimiz gibi günlük hayatımıza tepeden tırnağa yeni bir bakış açısı ve disiplin getirmek gerekiyor. Kadınların sıklıkla kullandığı ruj, krem gibi bakım ürünleri glüten içermektedir. Satın almadan önce kesinlikle hangi ürünün glütensiz olduğunu tespit etmek gerekiyor.

 

Glutensiz Beslenme İçin Gerekli Koşullar

 

Günlük hayatımızda vazgeçemediğimiz birçok ürün bulunur. Kimisine göre bunlar gıda ile örneklendirilirken kimileri için de bakım veya temizlik için geçerli olur. Fakat sağlıklı ve uzun bir hayat için glütensiz beslenme koşullarını tam anlamıyla sağlamak gerekir.

 

Gluten, tüketimi en yaygın olan makarna, ekmek, patates ve hamurlu gıdalarda bolca bulunmaktadır. Bu saydığımız gıdalar haricinde daha birçok gıda ve tüketim ürününde glüten bulunur. Her ne kadar glütene alışmış bir insanın onsuz yaşaması zor görünse de glutensiz beslenme için bir yol izlenmeli ve planlı bir hayata geçiş yapılmalıdır. Bu plan istikrarlı bir şekilde uygulanmalıdır. Sabır gösterilerek hayata geçirilmeli ve asla geri adım atılmamalıdır. Ancak bu sayede olası tehditlerden korunabilir ve ciddi hastalıklara yol açan glüten alerjisinden kurtulabiliriz.