Gıda sahtekarlarına hapis cezası Meclis gündeminde!

Gıda sahtekarlarına hapis cezası Meclis gündeminde!
18 Ekim 2019 11:12

Hileli gıda ürünlerini yapan, üreten ve satanlara hapis cezası getirilmesine ilişkin kanuni düzenleme Meclis’e sunuldu. CHP’li Özer’in imzasını taşıyan kanun teklifinde sahtekarlık yaparak insan sağlığıyla oynayanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor

 

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığının geçtiğimiz günlerde ifşa ettiği hileli gıda ürünleri listesi insan sağlığıyla oynayanların sayısında büyük bir artış gözlendiğini ve mevcut düzenlemedeki para cezasının caydırıcı olmadığını gözler önüne serdi. Kamuoyunun konuyla ilgili tepkileri sürerken bu sahtekarlık için hapis cezasını öngören düzenleme Meclis’e sunuldu. CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, gıda ürünlerinde sahtekarlık yapanlara bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören bir kanun teklifi verdi.

 

 

BİR YILDA 4 KAT ARTTI

 

 

“Geçen yıl 173 firmaya ait 282 parti ürün ifşa edilmişken bu yılki sayının yaklaşık 4 kat artması dikkat çekicidir” diyen CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, şu ifadelerde bulundu:

“2012-2018 arasında bakanlığın ifşa ettiği toplamda 769 firmaya ait bin 605 parti ürün varken sadece bu yıl 618 firmaya ait bin 211 üründe hile tespit edilmiş olması da grafiğin büyük bir sapmayla yükseldiğini göstermektedir. Hileci sayısının ve hile yapılan ürün sayısının her geçen gün artması ise insan sağlığını hiçe sayan bu firmalar için kesilen para cezasının herhangi bir caydırıcılık taşımadığını ortaya koymaktadır. Bu noktada konuyla ilgili mevcut yasal düzenlemede değişiklik yapılması ve caydırıcılığın artmasına yönelik olarak hapis cezası getirilmesi gerekmektedir.”

 

 

TCK’DA DEĞİŞİKLİK GETİRİYOR

 

 

CHP’li Özer’in teklifi Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik getiriyor. TCK’nın 186’ncı maddesinin 1’nci fıkrası sadece bozulmuş ve değiştirilmiş gıda ürünlerini kapsıyor. Yeni düzenlemede taklit ve tağşiş yapılmış ürünlerin de kapsama alınması öngörülüyor. CHP’li Özer, TCK’daki ilgili düzenlemenin şu şekilde değiştirilmesini teklif ediyor:

“Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde bozulmuş, değiştirilmiş, taklit ve tağşiş yapılmış her tür yenilecek veya içilecek şeyleri veya ilaçları satan, üreten, tedarik eden, bulunduran kimseye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve binbeşyüz güne kadar adlî para cezası verilir.”