Gerginlik bugün de sürüyor

Gerginlik bugün de sürüyor
16 Eylül 2014 13:03

Fatih Topkapı Mahallesi’nde bulunan için de Oruç Baba Türbesi’nin de içinde yer aldığı parkın, Ümmi Sinan Tekkesi’nin ihyası için bir vakfa kiralanmasını protesto eden mahalle sakinlerinin bekleyişi devam ediyor.

 

Türbe önünde polis ekipleri de önlem aldı. Mahalle sakinleri Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e izin verdiği için tepki gösterirken vakıf görevlisi de Fatih Belediyesi’ne çalışmaları yavaşlattığı için tepki gösterdi.

 

Türbenin içinde yer aldığı parkta, 1600’lü yıllarda yapıldığı belirtilen Ümmi Sinan Tekkesi’nin bulunduğu belirtiliyor. Bu tekkenin kalıntılarının ortaya çıkarılması ve yenilenmesi planlanıyor. Park alanı, Geylani İlim,Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından 10 yıllığına Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiralandı. Bir arkeolog eşliğinde çalışmaların başlanması bekleniyordu. Ancak mahalle sakinleri tepki gösterince çalışmalar başlayamadı. Parkın girişi zincirlenerek kapatıldı.

 

“BEN DEFİNE ÇIKARMAYACAKLARINI TARİHİ ESER GÖTÜRMEYECEĞİNİ NERDEN BİLEYİM”

 

Mahalle sakinlerinden İsmail Çolak, “Bizim mahallemizde bu türbede 3 ay önce yine çalışma yapmaya çalıştılar. Bu çalışmayı durdurduk. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, burada söz vererek izin vermeyeceğini söyledi. Ama daha sonra Demir, daha önceden verdikleri söz var ki tabela var burada izin verilme tarihi 7’inci aydır. Burayı imar planlarında görmek mümkün. 2 bin 834 metrekareye aylık 500 liraya vermişler. Vakıf alabilir, tutabilir sorun yok. Ama ihyayı yaparken arkeolojiden birinin olması lazım. Buralar çevrildiği zaman bu halk nasıl görecek. Ben define çıkarmayacaklarını tarihi eser götürmeyeceğini nerden bileyim. Burası 2 derece deprem bölgesi. İnsanların kaçabileceği barınacağı tek yer burası. Buranın betonlaşmasına karşıyız, sonuna kadar direneceğiz. Ey Fatih Demir elini vicdanına koy imar planlarından kaldır burayı. Şu an yürütmeyi durdurma kararı için avukatımız mahkemede. Karar bugün çıkarsa sonlanacak. Bizim ki tamamen hukukidir” diye konuştu.

 

“BİZİM ÖZGÜRLÜKLERİMİZİ Mİ KISITLIYORLAR MI?”

 

56 senedir Fatih’te oturduğunu söyleyen bir başka mahalle sakini ise “Ben geldiğimden beri ibadet yapıyoruz, orucumuzu bozuyoruz. Bu kadar olmazki . Deprem oluyor buraya kaçıyoruz. Niçin böyle oldu? Bizim özgürlüklerimizi mi kısıtlıyorlar? “ dedi.

 

“RANT DENEN BİRŞEY”

 

Gazetecilerin mahalle sakinleriyle yaptığı röportajları izleyen bir vakıf yetkilisi de ısrarlı sorular üzerine izni Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden aldıklarını söyledi. Kuddusi Usta isimli vakıf yöneticisi, “Bu arazi Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün malıdır. Ümmi Sinan Tekkesi için tahsis etti 10 yıllığına. Biz de burada arkeolojik kazı yapacağız. Şayet bulunan olursa zaten çalışmalar duracak. Bu çalışmalar içinse duvarın çekilmesi gerekiyor. Olay bu duvarın çekilmesi. Yoksa bütün izinlerimiz var. Belediye başkanlığı burayı vermek istemedi, 1 sene oyaladı ama biz gene aldık. Tekrar almak, kendi adamlarını getirmek için, çay bahçesi vardı burada. kompleks yapmayı düşünüyormuş. Rant denen birşey. Eski tekkeyi canlandıracağız. Arkeolojik kalıntılar bulunursa zaten birşey yapamayacağız” şeklinde konuştu.

 

“ONLAR BİZE SALDIRIYOR”

 

Mahallelinin kendilerine saldırdığını iddia eden vakıf görevlisi, “Mahalleli saldırıyor, polis de arada kaldı. İznimiz var. Onlar bize saldırıyor. Darp yok. Polise saldıran yok. Milleti ajite etmek, mahalle baskısıyla olayı durdurmak. Biz sakiniz. Müdahalemiz yok. Kimse dışarı çıkmıyor arkadaşları içeri aldık. Onlar bize saldırıyor. Belediye burayı park yapmış. Kamusal alan değil. 2 buçuk milyon liralık yapmak kaydıyla aldık. Vakıflar isterse geri alır. Biz sadece kiracıyız. Mahalleli de belki sonradan pişman olacak” dedi.