‘Genel Merkez önünde ‘Halkın umudu Kılıçdaroğlu’ diye bağırtılan gençler bile böyle bir umudun olduğuna artık inanmıyor’

‘Genel Merkez önünde ‘Halkın umudu Kılıçdaroğlu’ diye bağırtılan gençler bile böyle bir umudun olduğuna artık inanmıyor’
1 Temmuz 2018 10:58

CHP’de seçim sonrası bir anda yükselen tansiyon karşılıklı atılan adımlarla düşürülmesine karşın parti içindeki mücadele önümüzdeki haftadan itibaren yeni bir boyut kazanarak sürecek.

 

Zihni Erdem / Aydınlık

 
CHP Genel Başkam Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce ilk kez bir araya gelecek ve seçim sonuçlarını birlikte değerlendirecekler. İnce, görüşmeden önce Erzurum’dan başlayarak bütün illere teşekkür ziyareti karan almıştı. Ziyaretler aynı zamanda parti teşkilatlanna dönük bir “yoklama” niteliği taşıyacak. İnce’nin Erzurum ziyaretinin mitinge dönüşeceği belirtiliyor.
‘İNCİNMEDEN AYRILMALI’

 
Parti tabanından yükselen baskılara “İstifa ve kurultay yok” diye karşılık veren genel merkez yönetiminin daha fazla dayanamayacağını düşünen muhalefet, öncelikle Kılıçdaroğlu’nun ‘kırmadan incitmeden” görevinden ayrılmasını planlıyor. “Benim ağızımdan kurultay lafı duymayacaksınız” diyen Muharrem İnce’nin bu sözü de partideki muhtemel görev değişikliği için bir uzlaşma sağlanması çabası şeklinde yorumlanıyor. Muhalefet cephesinde, yönetimin uzlaşmaya yanaşmaması halinde son çare olarak olağanüstü kurultayı toplama zorunluluğu da konuşuluyor.

 
ZAMANA OYNUYOR

 
Kılıçdaroğlu ve kurmay ekibi de bütün gücüyle kurultayı toplamamak için çaba gösteriyor. Yerel seçim hedefini ortaya atan Kılıçdaroğlu ve yönetimi, “istifa” ve “olağanüstü kurultay” seslerini duymamazlıktan geliyor. Bu arada Genel Merkez yönetimi tarafından il ve ilçelere “Gün genel başkanımız Kıhçdaroğlu’na sahip çıkma günüdür”, “Zaman ben değil biz zamandır” şeklinde mesajlar gönderiliyor.

 
Yerel seçimlerde HDP’ye giden oyların geri geleceği ve HDP’nin büyükşehirlerde CHP’yi destekleyeceği hesabını yaparak daha başarılı olacaklarını ileri süren Kılıçdaroğlu ve ekibine, yeniden aday gösterileceğine inanan bazı belediye başkanları destek veriyor.
Ancak parti içinde “Bu yönetimle kazanamayız” diyenlerin sayısı artıyor.

 
Eski bir partili Kılıçdaroğlu ve yönetimi için şu değerlendirmeyi yaptı: “Bana göre, Genel Merkez önünde ‘Halkın umudu Kılıçdaroğlu’ diye bağırtılan gençler bile böyle bir umudun olduğuna artık inanmıyor. Onun kalmasını isteyen kimse yok. Gürsel Erol hakkında ihraç karan alarak örgütteki isyanı bastırmaya çalışıyorlar. Bazı il başkanlan şimdiden kurultay istekleri ortaya koydu, önümüzdeki günlerde bunlann sayıları hızla artacak. Bu durumda da yönetimin yapacağı fazla bir kalmayacak. İmza toplanarak gidilecek ve kılıçlann çekildiği bir olağanüstü kurultay partiye zarar verir. Bunlann uzlaşma ile yapılması lazım. Parti tabanında bir kırılma yaratmamak Kılıçdaroğlu kendisi de aday olmamalıdır.”