Gençler için

Gençler için
8 Şubat 2019 17:30

Unutmadan yazayım, ki, bugün gündem sakin, sonra vakit de olmaz.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 
Dün akşam Avusturya İstanbul Konsolosluğu’nda bir tanıtım daveti vardı.

 
Ondan önce ama kısaca…

 
Bu sıralar üniversite gençliğini yakından tanıma fırsatı buldum ve biliyorum ki, çocukların çoğu yurtdışında okumak ve yurtdışında çalışmak istiyor.

 
Bunun çeşitli sebepleri var.

 
Bir tanesine geçenlerde mesela sordum, “sen mesela neden yurtdışına gitmek istiyorsun, ne sorunun var, gayet iyi hayat koşulların var” “Din baskısı hissediyorum” dedi.

 
“Bu nasıl oluyor, burda koşulların iyi, arabana binip, üniversitene gidiyorsun, sonra evine geliyorsun, yaşadığın semt de liberal ve seküler bir semt, din baskısını nasıl hissediyorsun?” dedim.

 
Dedi ki, “Mesela geçenlerde birisi, hükümete oy verirseniz cennet gidersiniz, dedi, bunlar beni çok sıkıyor.”

 
Esasen şunu görüyorum gençlerde, hayat koşulları kötü olmasa bile, beyinleri ve benlik oluşturma aşamaları çok aktif olduğu için yaşadıkları ortamın zihinsel çerçevesinden çok etkileniyorlar.

 
Bu nedenle de yurtdışına çıkıp, özgür bir ortamda olmak istiyorlar.

 
İmkan bulsalar gençlerin nerdeyse alayı gidecek yurtdışına.

 
Ki, Türkiye’de mevcut üniversite şartları lise gibi ve genç bir insanı lise şartlarına sokarsanız olmaz, kendini rahat ve özgür hissetmez. Bu tabii ayrı ve ileriye ait bir konu ve siyasi iktidar değiştikten sonra elbette bu ülkede bir üniversite reformu yapılacak.

 
Şu anda ama çok genç var yurtdışında okumak isteyen ve bunların çoğunun anne babasının parası yok.

 
İşte bu gençlere bir imkandan söz edeceğim bu kapsamda.

 
Dün akşam Avusturya Konsolosluğu’nda bir üniversite tanıtıldı.

 
Rektörü Gerald Reisinger de ordaydı.

 
Şunu fark ettim, Avusturya da artık ABD gibi uluslararası beyin gücüne yöneliyor.

 
Zira innovatif ve bilimsel beyin gücü gelişen bilim dünyasında önem arz ediyor.

 
Avusturya’daki, sözünü edeceğim üniversitenin adı Uygulamalı Bilimler Üniversitesi.

 
Linki şu:

 
http://www.fh-ooe.at

 
Link Almanca ve İngilizce.

 
Bu üniversite yukarı Avusturya Bölgesi’nde, ki, bu bölge olağanüstü güzel bir bölge, Mozart da burda biryerlerde doğmuş.

 
Türkiye’de liseyi bitirmiş öğrenci alabiliyorlar ama tabii ya İngilizce bilecek ya Almanca.

 
Fakat finansal olarak şöyle bir avantaj var ki, bu üniversite kabul ettiği, seçtiği öğrencilere Avusturya’da ufak tefek işlerde çalışarak hayatını idame ettirebilmek için yardım ediyor.

 
Üniversitenin programına dikkat ettim.

 
İnformatik, yani bilgisayar mühendisliği gibi mühendislik dallarının yanı sıra, teknoloji, inovasyon ve projelendirme eğitimi veriyorlar.

 
Türkiye’nin önemli beyinlerinden birisi bana daha geçenlerde, “Üniversite bitiren mühendislerin hiçbiri projelendirme bilmiyor” demişti.

 
Bu Avusturya Üniversitesinde bir de dejeneratif eklem ve kemik hastalıklarına yönelik olarak teknik tıp uzmanlığı eğitimi var ki, biz yaşlanan bir nüfus olarak eklem, kemik ve kas olaylarında uzman tıbbi tekniker kurumuna henüz sahip değiliz. Bu alan bizde çok zayıf. Hükümet bu işlere para ayırmıyor bizde zaten ama nüfusumuz yaşlanmaya devam ediyor ve ilerde bizim bu tür tıp teknik uzmanlarına çok ihtiyacımız olacak.

 
İşte, sizlerin de çevresinde yurtdışında okumak isteyen gençler varsa, onlara parasal destek verecek aile imkanları olmasa bile, bu üniversitede okuyabilirler.

 
Başvurular yukarda verdiğim link üzerinden yapılabilirmiş.

 
Üniversitenin uluslararası başvurulardan sorumlu Profesörü’nün adı Andreas Zehetner.

 
Bu arada…

 
Bu hükümet bırakın yukarda sözünü ettiğim şeylere yatırım yapmayı, şu anda Türk kamu hastanelerinin hiçbirinde artro-mr yok. Düşünün adamlar bilmem kaç milyarlık uçaklarda geziyorlar, Türk kamu hastane sektöründe bir tane bile artro-mr yok. Yani, ortopedistin kası yırtılan birinin teşhisini, hastanın o bölgesini kesmeden yapabileceği tek alet artro-mr ve bu bizde yok.

 
Pardon var, Acıbadem’de 3200 Tl.

 
Birşey daha bitirmeden bugün…

 
Biz Cumhuriyetçiler de üniversite reformunu yapamadık, ama tabii yapılacaktı bunların hepsi eğer 2002’de böyle olmasaydı.

 

Safile USUL Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel daha o gün tepki vermiş Köksal’a
Galiba bu iş tutacak
AKP seçmeninden oy alacak