Gelini Suriye’den, damadı Almanya’dan ithal ediyoruz!

Gelini Suriye’den, damadı Almanya’dan ithal ediyoruz!
6 Mart 2019 10:48

Ekonomik problemler ve işsizlik gibi sorunlar, Türkiye’de boşanma sayılarını ciddi oranda artırdı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesini yanıtlayan Bakan, geçen yıldan bu yana 1334 kadına “Boşanma süreci danışmanlığı” hizmeti verildiğini açıkladı.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ülkemizde boşanma oranlarındaki artışa dikkat çekmek amacıyla verdiği soru önergesini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yanıtladı.

 

 

Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde “Boşanmış veya eşini kaybetmiş kadınlara psikolojik destek sağlanması için Bakanlığınızca ne gibi çalışmalar yürütülmektedir? Varsa bu çalışmalar kapsamında son 2 yılda boşanmış kaç kadına psikolojik destek verilmiştir? Boşanmış veya eşini kaybetmiş kadınlara İŞ-KUR ve diğer kurumlar aracılığıyla meslek ve iş kazandırmaya yönelik çalışmalar yapılması düşünülmekte midir?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.

 

 

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, “ Boşanma düşüncesinde veya hukuksal süreçte olan çiftlerimize destek olup, çiftlerin bu süreçleri sağlıklı yürütebilmeleri için boşanma öncesi, esnası ve sonrasında olmak üzere üç aşamada ‘Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı’ hizmeti ücretsiz olarak sunulmakta olup bu kapsamda 2017 Ocak-2018 Ekim sonu itibariyle boşanma öncesi, esnası ve sonrasında 1.334 kadına hizmet verilmiştir” açıklamasında bulundu.

 

 

DANIŞMANLIK İŞE YARAMADI

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TÜİK’in açıkladığı verilere göre evlenen çiftlerin sayısı 2017 yılında 569 bin 459 iken 2018 yılında %2,9 azalarak 553 bin 202 oldu. Boşanan çiftlerin sayısı 2017 yılında 128 bin 411 iken 2018 yılında %10,9 artarak 142 bin 448 oldu. Bakanlık sorunlar için danışmanlık verdiğini belirtiyor. Demek ki çok başarılı bir proje yürümüyor” dedi

 

 

TEK EBEVEYNLİ AİLELER MODÜLÜ…

 

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, Gürer’in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta özetle şu ifadelere yer verdi: “Aile kurumunun korunması, desteklenmesi, güçlendirilmesi, aile üyelerinin sorun çözme yeteneklerinin artırılarak yaşam standartlarının yükseltilmesi amacıyla Bakanlığımızın koruyucu ve önleyici tedbirleri çerçevesinde yürüttüğü önemli çalışmalardan olan ‘Aile Eğitim Programı’na 2017 yılı içerisinde; boşanma, evi terk etme ya da eş kaybı (ölüm) nedeni ile tek ebeveynli aile olarak hayatını devam ettiren ailelerin ekonomik, sosyal, psikolojik ve hukuki sorunların çözümüne destek olmak amacıyla ‘Tek Ebeveynli Aileler’ modülü eklenmiştir.”

 

 

İŞSİZLİK VE GEÇİM SIKINTISI BOŞANMA SAYISINI ARTIRDI

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise son yıllarda boşanma oranlarında gözle görülür bir artış olduğunu belirtti. Boşanma nedenleri arasında işsizlik ve ekonomik sıkıntıların ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Gürer, “Ülkemizde işsizlik hat safhaya ulaştı. Üniversite mezunu genç işsizlerin sayısı 1 milyonu geçti. Böyle bir ortamda aileler geçim sıkıntısı yaşamaya başladı. Geçim sıkıntısı ve işsizlik de boşanma sayılarını artırdı. Bu konuda elbette sosyal yönden hizmet verilmelidir ama en önemlisi, boşanmanın nedenlerinin ortadan kaldırılmasıdır. İşsizlik sorununun önüne geçebilmek için gerekli tedbirler alınmalıdır. TÜİK’e göre boşanmaların %37,6’sının evliliğin ilk beş yılı içinde gerçekleştiği belirlenmiş, ayrıca yabancı gelinler arasında Suriyeli gelinler ilk sırada yer alırken, yabancı damatlar arasında Alman damatların da ilk sırada yer alması dikkat çekici. Doğal olarak kayıtlar üzerinden TÜİK verilerini değerlendiriyor. Ancak görünen o ki evlilik sonrasında aile birliğinin devamında artan sorunlar var. Bakanlık bir bütün içinde sorunlara yönelik çözüm üretici çalışmalar yapmalıdır. Rakamlar projeler ve açıklamalarla örtüşen noktada çözümler üretilmelidir.” dedi.