Geç gelen adalet Şavşat’ın çayını kuruttu!

Geç gelen adalet Şavşat’ın çayını kuruttu!
25 Ağustos 2019 21:12

Şavşat’ta 10 yıldır süren HES mücadelesinde nihayet karar çıktı. Danıştay halkı haklı buldu ama çoktan faaliyete geçen HES, bir zamanların coşkun akan çayını kuruma noktasına getirdi.

 

 

DEMET SARGIN / Birgün

 

 

Artvin Şavşat’ta halk, “Şavşat HES”e karşı sürdürdüğü hukuk mücadelesini 10 yıl sonra kazandı. Geçen 10 yıllık süreçte faaliyete geçen HES, çayını kuruma noktasına getirdi. Köy halkının avukatı Halis Yıldırım, “Kazdağları’ndan Cerattepe’ye kadar her yerde hukuk çevre için geç işliyor. Bu karar da bunun en net göstergesi” dedi.

10 yıl önce köylerindeki Şavşat Çayı üzerine hidroelektrik santralı (HES) yapılacağını dolaylı yollardan öğrenen halk konuyu mahkemeye taşıdı. Bölgedeki ilk HES’lerden biri olan proje için valilik, belediye binası gibi yerlerden yapılan duyurularla konu hakkında haberdar olamayan köylülerin ilk davası Rize İdare Mahkemesi tarafından zaman aşımı bahanesiyle reddedildi. Bunun üzerine Danıştay’a başvuran bölge halkı ve avukatlar, buradan olumlu bir karar aldı. Ama Danıştay her ne kadar Rize İdare Mahkemesi’nin kararını bozsa da yerel mahkeme kendi kararında ısrar edince, dava bu sefer “Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu”na taşıdı. Burada da yıllarca bekleyen dosyadan nihayet karar çıktı. Karara göre, bölge halkının haberi olmadan yapılan HES hukuka aykırı bulundu.

 

 

GEÇ GELEN HUKUK

 

 

Geçen süreçte ise 2M Enerji isimli şirket HES’i kurdu ve santral hala aktif. Şavşar Çayı ise yok olmak üzere. Şavşak Dernekler Federasyonu’nun takip ettiği davanın Avukatı Halis Yıldırım BirGün’e yaptığı açıklamada, benzer süreçlerin başka HES’lerde de görüldüğünü vurgulayarak, geç gelen hukukun doğa talanını engellemediğini hatta talana aracı olduğunu ifade etti. Arpalı-Susuz HES’in de hukuka aykırı bir şekilde bitirildiğini söyleyen Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “10 yılın ardından başladığımız noktaya döndük. 10 yıl sonra verilen karar aslında yıllar önce Danıştay’da verilmişti. Ama yerel mahkeme yanlışında ısrarcı oldu. Biz, santralın ruhsatının iptal edilmesine yönelik hukuk mücadelesini sürdüreceğiz. Bugün Kazdağları’nda yaşanan da, Cerattepe’deki talan da bunların aynısı. Hukuk çevre konusunda böyle işliyor.”

 

 

‘SULARINIZA SAHİP ÇIKIN’ VASİYETİ

 

 

Bölgede genç yaşlı herkesin HES’e karşı mücadele ettiğini söyleyen Yıldırım sözlerini şöyle noktaladı, “Federasyon yönetim kurulu üyemiz ismail Kamacı’nın annesi Emine anne önceki gün yaşamını yitirdi. Ölmeden bir gün önce oğluna ‘Size vasiyetim sularınıza sahip çıkın’ demiş. Bu kararı Şavşat’ta toprağa verilen Emine Kamacı annemize ithaf ediyoruz. 10 yıldır mücadele eden Şavşat halkının mücadelesi her türlü övgünün üstündedir.”

 

https://www.birgun.net/haber/gec-gelen-adalet-savsat-in-cayini-kuruttu-266148