Gazze’de bombaların gölgesinde bayram

Gazze’de bombaların gölgesinde bayram
29 Temmuz 2014 10:02

İsrail ordusunun saldırıları Ramazan Bayramı’nın ilk gününde de devam etti. Gazze’de bayram namazı, İsrail ordusunun saldırılarının gölgesinde kılındı. Batıdaki Eş Şati Mülteci Kampı’na yönelik bombardımanda en az 10 çocuğun öldüğü açıklandı.

 

7 Temmuz’dan beri İsrail’in saldırı düzenlediği Gazze’de Ramazan Bayramı’nın ilk günü görece “sakin” geçse de ölen Filistinlilerin sayısı 1100’e yaklaştı. Önceki gece Aşkelon kentine düşen rokete İsrail ordusu, 12 saatlik insani ateşkesin ardından hava bombardımanı ve topçu saldırılarıyla karşılık verdi. Bayramın ilk gününde İsrail tankları, sabah saatlerinde Gazze Şeridi’nin doğu bölgelerindeki Han Yunus, Beyt Hanun kentleriyle Cebaliye beldesinde bazı noktalara saldırıda bulundu. Beş Filistinli daha yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde batıdaki Eş Şati Mülteci Kampı’na yönelik saldırıda ise en az 10 çocuğun öldüğü açıklandı. Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi de İsrail saldırılarının hedefi oldu.

 

MEZARLIKLAR DOLDU

 

Ölümün gölgesinde Filistinliler, Gazze Şeridi’nin merkezinde bayram namazı için saldırılarda büyük hasar gören bazıları yıkılan camiileri doldurdular. Bayram namazından sonra Filistinlilerin bazıları akraba ziyaretleri yerine saldırılara hedef olmamak için hemen eve gitti bazıları ise ölen yakınlarını ziyaret etmek için mezarlığa akın etti. Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, İsrail’in Ramazan Bayramı nedeniyle önerilen 24 saatlik ateşkesi kabul etmediğini söyleyerek “İsrail, bu tutumuyla, Müslümanların dini değerleri ve ibadetlerini hafife alıyor” dedi.

 

‘Uzun bir savaşa hazır olalım’

 

İsmini İsa olarak veren 44 yaşındaki Filistinli ise “Burada savaşı ve yıkımı gördükten sonra bize şimdi bayram yok. Ölülerimiz için dua edip eve gideceğiz” dedi. Kudüs’te ise 45 bine yakın Filistinli, El Aksa Camiisi’nde Gazze’ye destek niteliğinde bayram namazı kıldı. Öte yandan Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana 91’den fazla İsrail askerini öldürdüklerini açıkladı. İsrail’e göre ise bu sayı 52. Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “İsrail halkının Gazze’de uzun bir savaşa hazır olması gerektiğini, kendilerinin misyonlarını tamamlayana kadar saldırgan ve sorumlu biçimde hareket etmeye devam edeceklerini” söyledi.

 

 

Kaynak: Hürriyet