Gazi Bulvarı’ndaki çınarlar risk altında: Ağaçlar tamamen devrilebilir

Gazi Bulvarı’ndaki çınarlar risk altında: Ağaçlar tamamen devrilebilir
15 Temmuz 2018 12:46

İzmir’de yeşil alanların içinden geçtiği için tepki çeken tramvay hattı bölgesindeki çınar ağaçları bir bir devriliyor. Uzmanlar ise uyarıyor

 

 

Öykü Özfırat / Birgün

 

 

İzmir’de Gazi Bulvarı üzerine yapılan ve yeşil alanların içinden geçirildiği için tepki toplayan tramvay sebebiyle bölge bulunan çınar ağaçları tehlike altında. 81 yıllık ağaçlara zarar verme riskine rağmen yapılan tramvay, meslek odaları ve halk tarafından büyük tepki toplamıştı. Çınar ağaçlarını tehlikeye sokan hat sebebiyle ilk çınar geçen ay devrildi.

 

 

‘Sermaye uğruna şehircilik katliamı’

 
Peyzaj Mimarları, Mimarlar ve Şehir Plancıları’nın yaptıkları tüm itirazlara rağmen hayata geçirilen hat üzerinde, geçen günlerde ikinci bir çınar ağacı da yan yatmış halde bulundu.Halk ağaçların tamamen devrilmesinden endişe duyuyor.

 
Halk, “Nasılsa böyle şeyler oluyor. Keselim bu ağaçları” denmesinden ve bütün caddenin güzelliğinin ortadan kalkmasından endişe duyduklarını belirtiyor. “Bir şehircilik katliamı yaşandı” diyen halk, kent merkezinin gün geçtikçe halkın kullanımının dışına itildiğinden de şikâyet ediyor.

 

 

‘Can ve mal kaybı riski oluşturuyor’

 
Konuyla ilgili BirGün’e görüşlerini aktaran TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol, çınar ağaçlarının yüzeyden geçen bir kök yapısı olduğundan dolayı çok zarar gördüklerini söyledi.

“Bu olanla ilgili itirazlarımızı ilgili meslek odalarıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi’ne yaptık. Durumun can ve mal kaybına gidebilecek kadar risk oluşturduğunu ve bir tespit yapmaları gerektiğini söyledik” diyen Şenyol, hâlihazırda devam eden bir tehlike olmasına rağmen belediyenin henüz bu konuyla ilgili kamuoyuyla paylaştığı bir çözüm olmadığını belirtti.

 

 

https://www.birgun.net/haber-detay/gazi-bulvari-ndaki-cinarlar-risk-altinda-agaclar-tamamen-devrilebilir-223244.html