GATA değil GEAH

GATA değil GEAH
18 Haziran 2018 14:04

Son zamanlarda dikkatimi çeken bir olay var. Ne zaman yaralı olarak hastaneye ulaşmış ama hastanede şehit olmuş bir askerimiz olsa TGRT,KanalD gibi yandaş kanallar Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) şehit oldu diyorlar, daha doğrusu direk GATA diyerek ya cahilliklerini belgeliyorlar ya da subliminal bir mesaj veriyorlar. Dün ilk kez Habertürk (Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GEAH)  dedi. Doğrusu da bu ve artık bu hastanede olanlar GEAH’da olmuş olanlardır. GATA ile uzaktan yakından ilişkisi bulunmamaktadır. Artık orası GATA değil GEAH ve artık asker hastanesi değildir.

 

 

Dr. Semih DİKKATLİ H&H YORUM

 

 

Bu saptamayı yaptıktan sonra kapatılan asker hastanelerinin neden kapatıldığı ve şimdiki uygulamayla ilgili bazı deli sorular aklıma geliyor. Şimdi sırasıyla bu soruları dile getireyim.

 

 

1- GATA sağlık bakanlığına devredildikten sonra oraya kaç yaralı asker gelmiş,kaçı şehit olmuştur. GATA asker hastanesiyken kaç yaralı gelmiş kaçı şehit olmuştur. Bu iki dönem arasında istatistiki olarak fark var mıdır?

 

2- Şu anda, Ankara ve İstanbul’da bulunan GATA’ların el değiştirmesi ve çevre 39 asker hastanesinin sağlık bakanlığına devrinden sonra, askeri personel ve özellikle yaralılarımız hangi hastanelerden hizmet almaktadır. Gittikleri hastanelerde iyileşme oranları nedir ve eski sistemle aralarında istatistiki olarak fark var mıdır?

 

3- Olası bir savaş için hazırlanmış bu hastanelerin doluluk oranlarıyla ilgili eleştiri getirenler için de bir soru sormak lazım,şimdi o hastanelerin doluluk ve karlılık oranı yüzde kaçtır?

 

4- Artık diğer tüm hastanelere giden askeri personelin sağlık sisteminde oluşturduğu ekonomik yükle, eski sistemde oluşturduğu yük arasında fark var mıdır? Varsa ne kadardır?

 

5- Yurtdışı ve yurtiçi terör operasyonlarında askerimizin yanında hangi doktorlar bulunmaktadır?

 

6- Reyhanlı’da konuşlu Seyyar Hastanenin kaç personeli eski askeri doktordur ve sivil doktorlar bölgeye gitmekte midir?

 

7- Sınıf değişikliği, komando, pilot, dalgıç raporlarının durumu nedir ve verilen çürük raporlarında oluşan artışın oranı nedir?

 

8- Askeri doktorluk gereksizse GEAH’a askeri tıp fakültesi öğrencisi almanın mantığı nedir? Bu öğrenciler mezun olunca uzman olabilecek midir? Olursa hangi hastanede, hangi statüyle çalışacaktır? Uzman yapılmayacaklarsa, pratisyen hekim olarak ömür boyu kıtalarda mı çalışacaklardır?

 

Askeri hemşireler, sağlık astsubaylarıyla ilgili konulara hiç girmiyorum bile…

 

 

Daha sorulacak çok soru var ve benimki sadece bilimsel bir merak…

 

 

Umarım şimdi tüm veriler daha iyi durumdadır ve askerlerimiz hem savaşta hem de barışta emin ellerdedir…

 

 

Dr. Semih DİKKATLİ Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İçimdeki çocuğun bayramı
Herkes birine zorba…
Kara Kutu… Hadi yüzleşelim…