Galatasaray’ın kupa coşkusu ve Gezi Ruhu Londra’da

Galatasaray’ın kupa coşkusu ve Gezi Ruhu Londra’da
5 Ağustos 2013 15:47

4 Ağustos 2013, Pazar günü Londra’da oynanan Emirates Kupası’nda Galatasaray’ın kupayı alması, Türk seyirciler arasında büyük çoşku yarattı.

Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

Seyirciler arasında bir çok Türk kulübünün formasını giyenler vardı ve doğal olarak Galatasaray forması çoğunlukta idi. Galatasaray taraftarlarına ayrılan kısım olmasına rağmen Galatasaray taraftarları tribünlerin her tarafında vardı. İngiltere’de yarım milyon Türk olduğu söyleniyor ve bunların büyük çoğunluğu Londra’nın kuzeyindeki mahallelerde ve stadyuma yakın yerlerde oturuyor. Maç başlar başlamaz gözüme ilişen büyükce bir pankarttaki ‘Diren Taksim, Katil Tayyip, Çarşı’ yazısı gözüme ilişti.

Galatasaray için yapılan tezahürat dışında ‘Her Yer Taksim Her Yer Direniş’ sloganları da duyuluyordu. Birinci yarıda Galatasaray’ın yediği gol tezhüratları azaltmadı. Ancak ikinci yarıda kendi yaptıkları tshirtleri giyen büyük bir grup, sırtlarına yazdıkları harflerle, sırtlarını dönerek slogan yarattılar. Tshitlerinin önünde de çeşitli şekillerde el yazması ‘Diren Berkin’  ‘Boyun Eğme’  ‘I am a Chapulcu’ gibi sloganlar ve gaz maskesi gibi resimler vardı.

Aynı grup, tribün görevlilerinin uyarılarına rağmen Galatasaray’ın 77. dakikada gol atmasının da hızı ilebüyük bir pankart açtı “FREEDOM FOR GEZİ PRİSONERS” yani “GEZİ TUTUKLULARINI SERBEST BIRAKIN”.  Bundan sonra görevliler pankartı almaya çalıştılar ancak pankartı açan grubun, bir üyelerinin pankartı alarak dışarı götüreceğini söylemesi üzerine görevliler bunu kabul etti.  

Sloganlar atılmaya devam edildi ve bir çok Galatasaray seyircisi de katıldı. Ayrıca arkalarında oturan Arsenal seyircesine durumu anlatınca onlardan da destek alındı, eller sıkıldı dostluk oluştu.

87. dakikada atılan ikinci Galatasaray golü ile çoşku doruğa ulaştı Türk Bayrakları açıldı, hem takım için hem direniş için sloganlar atıldı. Kupa töreni sırasında bir seyici üstü çıplak elinde ‘Diren Berkin’ yazan tshirtle sahaya indi.

Stad çıkışında  da  çoşku devam etti. Galatasaray’ın kupasını kutlama dışında ‘Tayyip istifa sloganları atıldı’ hatıra fotorafları çekildi, davul çalınıp zıplandı. Bazı taraftarlar Arsenal taraftarları ile  dostça foto çektirip gruplar halinde dağıldılar.

Mustafa Mersinoğlu 5 Ağustos 2013 Brighton, İngiltere


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı