Galatasaray için ‘rant’ çanları çalmaya başladı

Galatasaray için ‘rant’ çanları çalmaya başladı
29 Mart 2015 09:10

2 yıl önce yanan Galatasaray Üniversitesi’nin kampüsünde restorasyon bir türlü başlamıyor.

 

 

Bölgenin turizm alanına dönüştürüleceği konuşuluyor. GEV ise suskunluk kararı aldı.

 

 

Yaklaşık 2 yıl önce çıkan yangında büyük hasar gören Galatasaray Üniversitesi’nin Ortaköy kampüsünde, restorasyon yerine rant sesleri yükseliyor. Yangın sonrası kullanılamaz hale gelen binanın onarımı için seferber olan Galatasaray camiasının tüm çabalarına rağmen bir türlü başlamayan işlemler, daha yangın söndürülmeden söylentileri yayılan, ‘rant sırası Galatasaray kampüsünde’ iddialarını güçlendirdi. Konuyla ilgili üniversitenin akademik kadrosu ve öğrenciler oldukça rahatsız. Üniversite içinde kampüsün önümüzdeki dönemler için Küçükyalı’da bir askeri bölgeye ya da Bahçeşehir’e taşınmasına ilişkin planların konuşulmaya başlandığına dikkat çekilirken, Hazine’ye ait olan üniversite arazisinin turizm alanı olarak yeni bir ‘Galataport’ projesi gibi sunulacağı bilgisi yayılmış durumda.

 

 

HERKES SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

 

 

Metrekare fiyatlarının 10 bin TL’yi geçtiği Boğaz’a nazır konumu itibarıyla Galatasaray arazisi büyük değer taşıyor. Aynı hatta bulunan diğer arazilerin emsal değerleri de aslında kampüse ilişkin önemli ipuçları veriyor. 2 yıl önce Kuruçeşme Arena’nın 15 bin metrekarelik arazisi 97 milyon dolara alıcı bulurken, Four Seasons Oteli ise 49 yıl için 95 milyon dolarlık kira bedeli ödemeyi kabul etmişti. Galatasaray Üniversitesi de tarihi binaları ve boğaz kıyısındaki konumu ile oldukça gözde konumda. Ancak, ne Galatarasay Eğitim Vakfı (GEV) ne de üniversite yönetimi özellikle akademik kadro tarafından dile getirilen iddialara yanıt vermiyor.

 
Küle dönen binanın akıbeti ile ilgili ise bilgi almak neredeyse imkansız. Konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız GEV, üniversite yönetimi tarafından açıklama yasağı getirildiğini söylerken, üniversite rektörlüğü de konuyla ilgili sessiz kaldı. Binanın akıbeti ile ilgili ulaşmaya çalıştığımız İnan Kıraç’ın ise kesinlikle konuşmama kararı aldığı söylendi.

 

 

 

4670

 

 

ÇATI TALİMATINA UYULMADI

 

 

Anıtlar Kurulu ise yayınladığı karar raporunda, restorasyon ve rölöve projelerinin kabul edildiği ancak üniversiteden bir de statik raporu istendiği açıklandı. Üniversite’den istenen rapor için bir devlet üniversitesinin devreye girmesi beklenirken, İstanbul 3 Nolu Anıtlar Kurulu binanın kış şartlarından zarar görmemesi için üstünün geçici örtü ile kapatılması kararını verdi. Ancak üniversite tarafından binanın zarar görmemesi için herhangi bir önlem alınmış değil.

 

 

Tüm kapılar AKP’ye çıktı

 

 

Üniversitenin res­to­ras­yon­la il­gi­li ekip kur­ma sü­re­cin­de, yö­ne­tim ile öğ­ren­ci-aka­de­mis­yen ke­si­mi ara­sın­da cid­di ça­tış­ma­lar ya­şan­dı. Yö­ne­ti­min GE­V’­e dev­ret­ti­ği res­to­ras­yon sü­re­ci­nin ba­şı­na bir ön­ce­ki se­çim­ler­de AKP Ka­dı­köy Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ada­yı olan Si­nan Ge­nim ge­ti­ril­di. Üni­ver­si­te rek­tö­rü Et­hem Tol­ga ise geç­ti­ği­miz gün­ler­de AKP mil­let­ve­ki­li aday aday­ı ol­mak için gö­re­vin­den is­ti­fa et­ti. Bi­na­nın ka­de­ri ise bu ay so­nun­da net­leş­me­si bek­le­nen ye­ni rek­tö­re tes­lim edil­di.

 

 

144 yıllık bina Sultan Abdülaziz döneminden kalma

 

 

Galatasaray Üniversitesi’nin binası İstanbul’un en değerli bölgesi olan Ortaköy’de bulunuyor. Yanan bina, Feriye Sarayları olarak da bilinen ve Çırağan Sarayı’nın müştemilatı olarak kullanılıyordu. Sultan Abdülaziz döneminde mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilen (1871) ve resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı olan ana bina, uzun yıllar Galatasaray Lisesi’nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu’na tahsis edildi ve 1992 yılında da üniversiteye devredildi.

 
İlk dönemde idari birimler, sınıflar, kütüphane ve öğretim üyelerinin bürolarını barındıran ana bina, günümüzde sadece idari birimlerin bir kısmı ile Hukuk, İİBF ve İletişim Fakülte sekreterliklerini ve bu fakültelerde görevli öğretim üyelerinin bürolarını içeriyor.

 

 

Kaynak: Sözcü /  Sayime Başçı