Füze savunma ihalesini Çin’in kazanması, Çin medyasında böyle yer buldu

Füze savunma ihalesini Çin’in kazanması, Çin medyasında böyle yer buldu
27 Eylül 2013 10:08

Türkiye’nin sonucu merakla beklenen dev hava savunma ihalesini Çin’e vermesi ülke medyasında geniş yer buldu. 

 

 

Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) dış haberlere odaklı gazetesi Huanqiu Shibao, söz konusu haberi Çin menşeili hava savunma sisteminin ilk kez bir NATO ülkesine satılması tarihi bir atılım şeklinde duyurdu.

 

Gazete, ihalenin Çin’e verilmesine NATO’nun şiddetle karşı çıktığını vurgulayarak, Türkiye hükümetinin buna rağmen uzun menzilli hava savunma sisteminde Çin’den yana karar kıldığını bildirdi. Toplam bedeli 3 milyar Dolar’ı bulan ihale için Rusya, ABD, Avrupa şirketleriyle kıyasa rekabet edildiğini belirten Huanqiu, hava savunma sistemleri pazarında yakın dönemin en büyük siparişini Çin’in kaptığını ifade etti.

 

Çinli televizyon kanalları da ihale sonucuna haber bültenlerinin ön sıralarında yer verdi. İlk kez bir NATO ülkesine savunma sistemi satıldığının altını çizen televizyonlar, Türk hükümetinin karar öncesinde füze sistemini ciddi testlerden geçirdiğini belirtti.
Merkezi Hong Kong’da bulunan televizyon kuruluşu Phoenix, 2000’li yıllara kadar Türkiye ve Çin arasında askeri alanda yok denecek kadar az alışverişin bulunduğuna işaret etti. Phoenix, roket ve kısa menzilli füze satışıyla başlayan ilişkilerin füze savunma sistemiyle zirveye çıktığına dikkat çekti.

 

Çin’in devlet medyasının görüş aldığı askeri uzman Li Jie ise, HQ-9’un son derece gelişmiş özellikleriyle uygun fiyatının Türk hükümetinin tercihinde kilit rol oynadığı yorumunda bulundu. Li Jie, ?Türkiye NATO ülkesi olmasına rağmen, Çin menşeli hava savunma sistemini seçti. Bu seçimde Türkiye’nin içinde bulunduğu koşulların gerektirdiği çok sayıda faktör de etkili oldu dedi.
Çin’in ilk kez bir NATO ülkesine gelişmiş savunma sistemi satması internet ve sosyal medyada da yoğun ilgi çekti. NATO’nun itirazlarına rağmen Türkiye’nin Çin füzelerinde karar kılmasına dikkat çeken internet kullanıcıları ihale sonucunu sürprizle karşıladıklarını ifade etti.