Füze ihalesinde yeni gelişme

Füze ihalesinde yeni gelişme
26 Ağustos 2014 15:40

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), uzun menzilli füze ihalesinde Çin ile başlatılan görüşmelerin sürdüğünü, diğer şirketlerden de tekliflerini 31 Aralık’a kadar uzatmalarının istendiğini açıkladı.

 

SSM’nin internet sitesinde yer alan açıklamasında, başka şirketlerle yapılan görüşmelerin füze ihalesi ile ilişkilinderilmemesi gerektiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi:

 

“Tedarik edilmesi planlanan hava savunma sistemi çok sayıda sistem ve alt sistemden oluşan oldukça kompleks bir sistemdir. Söz konusu sistemin tedarikinde; yurtiçinde kurulacak altyapı, ortak üretim alanları, teknoloji transferi, sanayi katılımı gibi konularda stratejik planımıza uygun birçok detaylı çalışma ve incelemenin yapılması doğal bir süreçtir. Bu doğrultuda sözleşme görüşmeleri devam etmekte ve Müsteşarlığımız SSİK kararları doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda, sürecin dışında kalmak istemeyen ilgili taraflardan sık tekrarlı uzatmaları da önlemek amacıyla, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tekliflerinin geçerliliğini korumaları istenmiştir.”

 

“ÇEŞİTLİ ÜLKE VE FİRMALARLA GÖRÜŞME YAPILIYOR”

 

Çin Halk Cumhuriye’nin ardından projede ikinci sırada yer alan Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam ile üçüncü sıradaki Patriot füze savunma sistemini üreten ABD’li Raytheon ve Lockheed Martin’in ihaleye verdikleri tekliflerinde geçerlilik sürelerinin bu ayın sonuna kadar uzatıldığı açıklanmıştı.

 

SSM açıklamasında, “Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi dışında Müsteşarlığımız bünyesinde füze esaslı savunma sistemleri de dâhil çok sayıda farklı proje, yürütülme ve planlama safhasında olup bunlarla ilgili olarak çeşitli ülke ve firmalarla görüşmeler yapılmaktadır. Bu gibi görüşmelerin mevcut Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi ile doğrudan ilişkilendirilmemesi hususunu da kamuoyu ile paylaşmak isteriz” denildi.

 

ÇİNLİ ŞİRKET ABD’NİN YAPTIRIM LİSTESİNDE

 

Geçen hafta basında çıkan haberlerde, uzun menzilli füze projesinde Türkiye’nin Çin ile görüşmelere son vermek üzere olduğu ve projede teklif veren Avrupalı ve ABD’li şirketlerle görüşmelere başlanacağı iddia edilmişti.

 

Türkiye, ilk uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi projesi için düzenlenen ihalede geçen yıl sonbaharda yola Çin firması CPMIEC ile devam etme kararı almıştı. İhalede Çin’nin dışında ABD, Rusya ve Fransa-İtalya ortaklığı yarışıyordu.

 

Çinli şirketin ABD’nin yaptırım listesinde olması ve Çin sisteminin NATO sistemleri ile uyumlu olmayacağına ilişkin savlarla, ABD ve diğer NATO ülkeleri görüşmelere başlama kararını eleştirmişti.