Futbolcuların vergi cenneti Türkiye!

Futbolcuların vergi cenneti Türkiye!
22 Aralık 2017 10:46

Futbolcuların yüzde 15 vergi ödemeye devam etmesini sağlayan yasa Meclis’ten geçti. Böylece yıllık ücretleri üzerinden Valbuena Türkiye’de 4.7 milyon TL yerine 2 milyon TL , Pepe 7,4 milyon TL yerine 3.2 milyon TL , Gomis 5.2 milyon TL yerine, 2.2 milyon TL vergi ödemeye devam edecek. Bu üç futbolcudan devletin yıllık vergi kaybı 10 milyon TL civarında.

 

 

Can MUMAY / Sözcü

 

 

Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 72. maddesi Türkiye’yi futbolcular için bir vergi cenneti haline getiriyor. Bu geçici madde geçen günlerde tekrar uzatıldı. Yani futbolcular tesisatçı Mehmet Usta, muhasebeci Aysel Hanım ve öğretmen Kemal Bey’den daha az oranda vergi ödemeye devam edecekler.

Bugün Ayda brüt 6.000 TL maaş ile çalışan bir vatandaş gelirinin yarısından fazlasını yani yaklaşık %56’sını doğrudan ve dolaylı vergi olarak ödüyor. Aylık brüt maaş 6.000 TL olan bir vatandaşın doğrudan (SGK payı+GV+Damga V.) vergiler ile dolaylı ödediği (KDV+ÖTV+ÖİV+Eğlence V.) vergiler toplamı 3.392,80 TL’ye kadar çıkabiliyor.

 

 

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, “Durum tabloda görüldüğü üzere içler acısı iken milyonluk futbolcuların sabit yüzde 15 stopaja tabı olmaları vergi adaletsizliğini tetikleyen en temel faktördür. Maaşlı bir çalışan yüzde 15 ile yıla başlayıp maaşına hiç zam almadan bazen 3 bazen 4 kez vergi dilimi artarken futbolcuların bundan etkilenmemesi maalesef can acıtmaktadır. Asgari ücretliden fedakarlık beklemek yerine var olan vergi imtiyaz ve istisnalarını adil bir şekilde uygulamak daha ahlaki ve hukuki olacaktır” diye konuştu.

 

 

Bingöl, “Ülkemiz futbolcular için vergi cenneti iken işçi-memur bordrolu çalışan için vergi cehennemi haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Bingöl’ün hesabına göre 2016-2017 sezonunda futbolcular şayet ücretli çalışanlar gibi vergi dilimlerine tabi olsalardı elde edilecek vergi geliri sadece Spor Toto Süper Ligi için ekstradan yaklaşık 151 milyon TL olacaktı. Aşağıdaki tabloda futbolcular için en yüksek vergi oranı olan ülkeleri sıralıyoruz.

Bingöl, “Emeğin üretenin yüzde 35 ile vergilendirildiği bir ortamda yası 30’u geçmiş futbolcular vergisiz kazanmak için ülkemizi tercih eder hale geldiler” diyor. Aşağıdaki tabloda bu kez de futbolcular için en düşük vergi oranına sahip ülkeleri koyuyoruz.

 

http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/turkiyede-futbolcu-olmak-vardi-2142292/